興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Adrian爸爸 於 07-12-1 06:02 PM 發表
KnN,

有朋友叫我考慮 180mm

180Marco L ?
呢枝聽人講好好, 但小妹無財力入枝成皮既marco喇
你買左借我呀~~~

我想買1635II , 試下D黑角係咪真係咁勁jet

大宅

原文章由 KnN 於 07-12-1 18:20 發表

你買左借我呀~~~

看看今年有沒有bonus先la

1635II... Ummm, 我幾年前買過1635, 但是用得好少, 所以賣左...

你用5d, 1635需要認真考慮.. 1x... 我是1.3x... 無黑角問題

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔使買, 去showroom 試吓就知la, 叫佢哋比埋個cpl你, 試到可即時問Canon 點解會有黑角. 我都諗住搵日落showroom 研究下.

原文章由 KnN 於 07-12-1 18:20 發表

你買左借我呀~~~

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

e, 我諗你係試唔到黑角問題, 剛剛睇過spec, 原來16-35 l filter size 係77mm , 而16-35mm II 係82mm. Canon 可能已經發現左問題改左design lu.
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/wide_zoom/ef_16~35_28l_usm.html
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/wide_zoom/ef_16~35_28l_ii_usm.html
原文章由 clpapa 於 07-12-1 18:32 發表
唔使買, 去showroom 試吓就知la, 叫佢哋比埋個cpl你, 試到可即時問Canon 點解會有黑角. 我都諗住搵日落showroom 研究下.

大宅

原文章由 clpapa 於 07-12-1 18:57 發表
e, 我諗你係試唔到黑角問題, 剛剛睇過spec, 原來16-35 l filter size 係77mm , 而16-35mm II 係82mm. Canon 可能已經發現左問題改左design lu.
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/wide_zoom/e ...

Canon 16-35mm F2.8 II 實拍
http://5i01.com/topicdetail.php?f=244&t=369341

-----------
http://hk.myblog.yahoo.com/miris89/article?mid=354

今次要介紹這支新一代的廣角鏡王 Canon EF16-35mm f2.8 II L 這支是取代上一代的 16-35 (己經出了起碼十年或以上)
主要是改善變形及黑角問題.
這支鏡頭由16片12組的鏡片組成. 光圈最大是F2.8最小是F22, 7片光圈葉

銳利度是強好多, 而且抗眩光是控制出色. 到低光情況 F2.8 就勝過17-40好多

[ 本文章最後由 Adrian爸爸 於 07-12-1 19:27 編輯 ]

伯爵府

原文章由 KnN 於 07-12-1 06:20 PM 發表

你買左借我呀~~~

180L macro 好重 ... 拎上手試過先好考慮 ... =.=

大宅

原文章由 kc1016 於 07-12-1 22:20 發表

180L macro 好重 ... 拎上手試過先好考慮 ... =.=

重5重過 70-200?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Adrian爸爸 於 07-12-1 11:03 PM 發表

10xx g , adrainpapa 應該double 咁重都仲無問題喇:mrgreen: :mrgreen:

大宅

原文章由 KnN 於 07-12-1 23:04 發表
10xx g , adrainpapa 應該double 咁重都仲無問題喇:mrgreen: :mrgreen:

180mm
重量 : 1220g

70-200mm f/2.8 IS L
重量 : 1470g

okay wow... 輕過 70-200!

版主

EF180mm f/3.5L Macro USM 應該得1090g, 你係唔係講呢支???-(?-(?-(
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/macro/ef_180_35l_usm.html
原文章由 Adrian爸爸 於 07-12-1 23:20 發表

180mm
重量 : 1220g

70-200mm f/2.8 IS L
重量 : 1470g

okay wow... 輕過 70-200!

[ 本文章最後由 clpapa 於 07-12-1 23:35 編輯 ]

伯爵府

如果真係呢支 180L macro 去打虫

一個鐘後, 你會不舉呀 ~~~ XDDD

大宅

原文章由 clpapa 於 07-12-1 23:33 發表
EF180mm f/3.5L Macro USM 應該得1090g, 你係唔係講呢支???-(?-(?-(
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/macro/ef_180_35l_usm.html

我search錯左 Thanks!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 kc1016 於 07-12-1 11:55 PM 發表

唔會掛, 上次我見adrainpapa有力舉住1d+ SWIS+ 580+ 一盒電(果個唔知點叫), 一餐buffet食幾內就影左咁上下內bor.

大宅

原文章由 kc1016 於 07-12-1 23:55 發表

我試過用70-200二個鐘+flash, 都ok

三個鐘以後, 要用單腳架

大宅

原文章由 KnN 於 07-12-2 08:36 發表

唔會掛, 上次我見adrainpapa有力舉住1d+ SWIS+ 580+ 一盒電(果個唔知點叫), 一餐buffet食幾內就影左咁上下內bor.

Camera Body 1565g
Flash 175g + 四粒AA電
External Battery Pack + 八粒AA電
Lens - 平均 900g

Total 相信超過 2500g

子爵府

原文章由 Adrian爸爸 於 07-12-2 08:45 發表

我試過用70-200二個鐘+flash, 都ok

三個鐘以後, 要用單腳架

我間中都會用呢套組合三四個鐘 (我部機輕過你部小小), 都仲頂得順, 不過之後果24小時就好難寫字, 簽完張支票銀行打電話來話簽名走樣, 好彩銀碼不大, 打電話來confirm之後就過數.

版主

影macro要求手定好多, hold 既時間長好多,如果加埋前置閃光燈 個槓杆效應亦會令人易攰好多, 有啲唔同既.

原文章由 軍魁星 於 07-12-2 10:27 發表
我間中都會用呢套組合三四個鐘 (我部機輕過你部小小), 都仲頂得順, 不過之後果24小時就好難寫字, 簽完張支票銀行打電話來話簽名走樣, 好彩銀碼不大, 打電話來confirm之後就過數. ...

大宅

原文章由 clpapa 於 07-12-2 12:20 發表
影macro要求手定好多, hold 既時間長好多,如果加埋前置閃光燈 個槓杆效應亦會令人易攰好多, 有啲唔同既.

我相信如果我自己用 180mm, 影人多過影花

伯爵府

原文章由 Adrian爸爸 於 07-12-1 11:03 PM 發表

重唔過小白
不過影 macro 要隻好定同長時間定o係到 (捕隻虫o既動作)
同用小白影完放低唔同

所以影 macro 好易冇力

伯爵府

原文章由 Adrian爸爸 於 07-12-2 12:38 PM 發表

我相信如果我自己用 180mm, 影人多過影花

咁位主角要打好粉
因為 macro 鏡好利 ... 咩o野粒粒都 show 晒出o黎

首頁

尾頁

跳至