跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

hi hi,

不經不覺, 做左奶媽又四個半月了..唔知我地7月媽媽仲有幾多個餵緊人奶呢?

不如一齊交流下啦..

大宅

Hi,

我都仲有餵緊,不過係mix feeding,因為唔夠BB食呀!:-( :-(

大宅

唔好唔開心啦..有多食多, 有少食少啦..add oil..

我囡囡現在就全人奶..呢幾日天氣涷左, 囡囡又食番夜奶呀, 好彩我終於學會躺餵, 訓係到餵真係舒服好多..

原文章由 WYlau 於 07-12-1 11:28 發表
Hi,

我都仲有餵緊,不過係mix feeding,因為唔夠BB食呀!:-( :-(

大宅

我同你一樣:-( :-( ,飲乜湯﹑茶包都冇乜作用
原文章由 WYlau 於 07-12-1 11:28 發表
Hi,

大宅

蝦仔都係全人奶架, 我咁懶所以一早已經瞓喺度餵啦~真係佢有佢食, 我有我瞓, 哈哈~~
Welcome to my blog蝦仔媽媽

複式洋房

我都係mix feeding, 一黎要返工, 二黎都係唔夠BB食
岩岩開始返工時試過每晚pump出黎, 但係PUMP成粒鐘先得5-6安,只夠個仔食一餐, 而公司又冇地方方便pump奶:cry: ,所以宜家淨係返工前同睡前俾BB食, 唯有食得幾多得幾多啦

大宅

原文章由 囝囝豬BB 於 07-12-1 17:07 發表
我都係mix feeding, 一黎要返工, 二黎都係唔夠BB食
岩岩開始返工時試過每晚pump出黎, 但係PUMP成粒鐘先得5-6安,只夠個仔食一餐, 而公司又冇地方方便pump奶:cry: ,所以宜家淨係返工前同睡前俾BB食, 唯有食得幾多得幾 ...

無所為啦~~我記得之前E度有個mami(唔好意思,唔記得邊個)講得好好, 佢話有當然好, 無嘅亦都唔緊要, 而家d奶粉配方都已經好好, 至於唔夠嘅亦都無所為, 咪當比bb食補品囉~~
Welcome to my blog蝦仔媽媽

大宅

我聽個護士話每日2安人奶已經夠刺激bb身體產生抗體, 所以人奶真係bb補品!其他營養奶粉已經足夠, 尤其是bb已經4,5個月大, 人奶同奶粉成份已經係好相似

原文章由 蝦仔媽媽 於 07-12-1 17:28 發表

無所為啦~~我記得之前E度有個mami(唔好意思,唔記得邊個)講得好好, 佢話有當然好, 無嘅亦都唔緊要, 而家d奶粉配方都已經好好, 至於唔夠嘅亦都無所為, 咪當比bb食補品囉~~ ...

大宅

我都仲係日頭人奶, 夜晚一餐奶粉, 因為我懶, 想有得瞓.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

雖然我依家仲係全人奶, 都夠奶俾bb飲, 但係真係好辛苦, 因為成晚要餵奶, 又成日pump奶, 搞到返工做嘢做得唔好俾老細勁炳 , 差啲想炒我咁款 ...依家開始要減少埋身餵改全pump同餵奶粉...我真係好想唔做返屋企陪bb, 但係少咗份糧又少好多錢, 做得辛苦又唔開心...真係個個人都有自己難處

大宅

大家有冇特別飲d乜keep奶量呢?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pollymaksf 於 07-12-1 19:41 發表
雖然我依家仲係全人奶, 都夠奶俾bb飲, 但係真係好辛苦, 因為成晚要餵奶, 又成日pump奶, 搞到返工做嘢做得唔好俾老細勁炳 , 差啲想炒我咁款 ...依家開始要減少埋身餵改全pump同餵奶粉...我真係好想唔 ...

我都係全人奶媽媽, 完全認同你講法!

複式洋房

我都係mixed feeding, 2餐人奶+3餐奶粉,
早晚pump 奶,但奶量比以前少,有時都好唔開心,所以飲鲜奶希望可增奶量

大宅

我覺得飲水係好有助增加奶量..我試過有一日勁飲水..可以一餐pump 到400ml..而我每日都食粢飯/飯...飲豆漿..所以現在奶量仲係好多...

原文章由 aSa豬媽媽 於 07-12-1 21:16 發表
大家有冇特別飲d乜keep奶量呢?

大宅

除咗勁飲水, 豆漿之類, 我有時都會煲通草奶.
係呀, 我要提醒大家, 千其唔好飲麥精呀! 我之前就係因為'誤飲'麥精攪到少奶.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

係呀! 我之前食咗"九"菜同"九"黃, 差啲收奶添

原文章由 十月變形記 於 07-12-2 22:28 發表
係呀, 我要提醒大家, 千其唔好飲麥精呀! 我之前就係因為'誤飲'麥精攪到少奶.

大宅

My daughter is a breast-fed baby too. Mainly latch on, only express twice a day (morning and before bed time, totaly approx 500ml). Apart from drinking plenty of fluid and rice for milk production, I also discover asparagus is a very good source too! As for soya milk, I guess it really depends, cos I find it will reduce my milk supply for some reason..

大宅

我想問喂人奶之後未嚟過m,你地係唔係呀,

大宅

我都時時麥精架喎..我又冇事, 可能個個人體質唔同掛..

原文章由 十月變形記 於 07-12-2 22:28 發表

大宅

我剛剛29號黎左第一次m...好彩冇乜影响奶量..

原文章由 haman 於 07-12-3 06:24 發表
我想問喂人奶之後未嚟過m,你地係唔係呀,

首頁
12345...11

尾頁

跳至