跳至

首頁

尾頁

洋房

我都係呀... 新年過後奶糧勁少... 都唔知點解... 唉... 6個HRS 兩邊加埋先得6-7安...

大宅

你都好,我平時都係6-7安, 而家2 oz in office.

我努力幾日, 好番d...

原文章由 玥兒BB 於 08-2-19 11:03 發表
我都係呀... 新年過後奶糧勁少... 都唔知點解... 唉... 6個HRS 兩邊加埋先得6-7安...

大宅

唔知係咪你囝囝開始食粥仔/果蓉之類半固體食物, 對於人奶需求少咗, 啜少咗, 奶量都會少! 我個仔之前每日30安左右, 依家有2餐粥仔, 飲奶少咗一半, 所以成日都有奶多可以雪冰格!

原文章由 stanbb 於 08-2-20 17:11 發表
你都好,我平時都係6-7安, 而家2 oz in office.

我努力幾日, 好番d...

大宅

其實我唔係好多奶嗰隻, 要全人奶都要下非常苦功(都係緊緊夠), 因為要返工同埋份工都好忙, 仲要成日泵奶, 朝朝5, 6 點起身餵人奶, 餵完之後泵奶換衫又要返工, 又冇人可以代替我餵, 放工又係餵奶同泵奶, 跟本冇時間同bb玩, 依家bb見到工人就笑, 見到我就冇反應! 自己仲成日病....所以我諗bb依家差唔多7個月, 想開始俾奶粉佢試吓, 因為我睇資料話人奶營養係bb9個月開始會同奶粉差唔多, 而且bb會開始自己產生抗體, 先諗吓我都要多啲時間同個仔玩吓, 溝通吓先得

原文章由 牛牛媽媽 於 08-2-18 09:50 發表

我都係全人奶+粥仔+果蓉糊仔+Yogurt
其實你餵倒全人奶係好叻好幸福
你覺得好悶,但如果佢病要抱住佢成晚+食極藥都未好來比較食人奶就算病都好快好,比佢啜一陣佢都倦會訓,唔駛抱成晚.
食奶粉餐與餐之間又要記得餵水, ...

首頁

尾頁

跳至