自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你要記住 父母係仔女既一面鏡
你想仔女既耐性 脾氣 態度係點
你就要做比佢睇

禁止訪問

複式洋房

原文章由 小木偶媽咪 於 07-12-3 10:57 發表
你就要做比佢睇

非常同意,有時大家都發咗脾氣,個小朋友肯主動同你講對唔住和氹返你已經好好。

如果係我個女,我唔理佢,佢不樣唔會主動氹返我,就算係佢做錯事。

如果親子關係差咗,就要好耐先可修復。

伯爵府

好媽媽勳章

同意, 所以我地 EQ 真係要好高先得....

禁止訪問

大宅

做亞媽真係好辛苦...大家努力努力!!!

別墅

原文章由 wttcly 於 07-12-3 10:46 發表
今年囡囡讀p1, 又要睇功課, 又要教功課, 漸漸覺得自己好大脾氣, 有時再加埋佢一駁嘴, 真係火都來埋, 所以時時都要聲大夾惡係度駡囡.

事原噚晚係度教佢做數學, 佢成日將啲加減搞亂咗, 咁我同佢講, 你睇清楚條題目先, ...

wttcly

你係咪最近比較忙所以好忟憎呢
試下每日抽少少時間一個人安靜下
整理一下既思緒同問題
唔係將d負面情緒或者壓力一日加一日咁壓落去
人會好易發火架...

其實
對待小朋友就好對待大人咁
你平時尊重佢
到佢冇禮貌或者駁咀時
你可以同佢講: 媽咪平時都對你好有禮貌, 好尊重你既感受, 你覺得好唔好呀... (俾d時間佢想一想), 再同佢講, 其實我都想你尊重番我架...

小一都仲有好多時間可以教育佢...
到上中學, 性格已經形成, 想教, 已經.....
我個女今年升中一
踏入青春期
我就好似做實驗咁
觀察住佢
因為中學既同學同環境都同小學有好大分別

不過
有一點可以好肯定既
就係係佢成長過程種什麼係佢身上, 今日就收什麼
加上佢自己都有本身性格既...

總之
呢個係好有趣又好貴既遊戲
有排玩呀

加油呀, 媽媽都係人, 都會做錯, 都係邊學邊做.... 我地都要學識體諒自己... 錫自己多d呀 !!!

輕鬆d啦, 香港人 !!

aln :loveliness: :loveliness: :loveliness:

禁止訪問

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇完你寫既野,我都要整理下自己,我成日比佢地攪到我冇晒EQ

原文章由 aln 於 07-12-3 12:00 發表

wttcly

你係咪最近比較忙所以好忟憎呢
試下每日抽少少時間一個人安靜下
整理一下既思緒同問題
唔係將d負面情緒或者壓力一日加一日咁壓落去
人會好易發火架...

其實
對待小朋友就好對待大人咁
你平時尊重佢
到 ...
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

男爵府

係呀,叫自己唔好發脾氣,但當時的情況,真係唔度你唔發脾氣.仲要有個細的等你去照顧,但又無時間,真係火都黎,想唔發脾氣都難.....

大宅

虎到金來勳章

wttcly,

Although I have negative viewpoint concerning private tutor, in your case, I suggest you may ocnsider hiring one.

First, because you have not enough time (再加埋仲有個細囡), experience (requirement of P1 nowadays) & patience (噚晚佢叫我我都不理佢, 跟住佢又同我講對不住, 但我都無理到佢.).

Second, you nearly broke your relationship with your elder daughter in 3 months time.:-(

唔係個個媽媽都要識教功課架! 如果未能改進教學方法, 不如試下暫請補習老師, 以緩和自己的壓力!

別墅

係咁架嘞! 生得佢出就要教好佢, 比d耐性, 加油加油! 支持你!

原文章由 wttcly 於 07-12-3 10:46 發表
今年囡囡讀p1, 又要睇功課, 又要教功課, 漸漸覺得自己好大脾氣, 有時再加埋佢一駁嘴, 真係火都來埋, 所以時時都要聲大夾惡係度駡囡.

事原噚晚係度教佢做數學, 佢成日將啲加減搞亂咗, 咁我同佢講, 你睇清楚條題目先, ...

公爵府

牛年勳章

慘喇! 早2 日聽到叔仔和我囡講, Samantha 妳點解咁忟憎呀! 咁細個就咁忟ga . :-( :-( :-(

原文章由 小木偶媽咪 於 07-12-3 10:57 發表
你就要做比佢睇

珍珠宮

阿女K1她做功課時,有時都無心肝,定想激我 ,
叫她咁做,她又會用佢自己的意思做, 每次都要壓低自己的火,
慢慢解釋比她聽, 希望她再大些會好D.

珍珠宮

我對亞仔都越來越冇耐性,我都好內疚!

禁止訪問

大宅

但係經過啲小朋友對自己考驗,啲EQ就越來就高,特別在公司對啲嘔心瀝血嘅下屬。

子爵府

唉............

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至