跳至

首頁

尾頁

大宅

同亞仔影咗兩年幾傻瓜相 (Canon S80),想買過部正D的相机,可以影到深淺景,又容易handle (for me),各位有セ介紹?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 lawlinhy 於 07-12-4 11:48 發表
同亞仔影咗兩年幾傻瓜相 (Canon S80),想買過部正D的相机,可以影到深淺景,又容易handle (for me),各位有セ介紹?

Canon EOS 40D

http://www.canon.com.hk/eos40d/index.html?source=CanonHome

我都想要

[ 本文章最後由 haileymama 於 07-12-4 11:59 編輯 ]

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我都想要呀,但太難HANDLE要拖住仔又要攞住部大機了...我冇呢個福氣了.

大宅

我最近買左部半專業機, 已經比部舊dc 仔正好多了, 不過單反都係再過一排先, 2條king 出街仲邊有多個shoulder 去揹相機:-(

我部機在此
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?CameraID=836

伯爵府

畀面勳章

有一部好似有一笑即拍功能, 夠光就得架啦。arm哂影細路仔呀!:lol
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

大宅

原文章由 haileymama 於 07-12-4 11:57 發表

Canon EOS 40D

http://www.canon.com.hk/eos40d/index.html?source=CanonHome

我都想要

我最近買左呀~~~~~~~~~~~~ 不過仲學緊點影... 有d相大家可以睇睇...我仲未識點樣set d settings... 所以有d相太暗

http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album&mid=107068&folderid=1621997&u=0&mfid=84370

大宅

Garry 你部机幾銀?? Gloria 你部又幾銀??
難學的嗎?我又唔識乜暴光呀白平衡呀,有乜攝影雞精書教我影靓相??

大宅

原文章由 lawlinhy 於 07-12-4 21:01 發表
難學的嗎?我又唔識乜暴光呀白平衡呀,有乜攝影雞精書教我影靓相??

40D 淨body (冇鏡頭) 要大約八千. 如果買佢個kit set (即係body連鏡頭) 就一萬蚊度. 用佢既auto mode影相都ok. 仲有一個舊少少既model 400D, 平一半, 講明係俾初學者添架, 你可以去睇下.

影唔同既相可能要唔同既鏡頭, 所以加埋加埋都可以好貴. 不過連我呢個相機白痴都用auto影到d咁上下既相, 算係咁啦. 有d書係教影相既, 仲有d course可以上, 聽聞都唔太貴, 不過問題係你會唔會花時間去上堂囉. 我係由老公教我幾招咁...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 lawlinhy 於 07-12-4 21:01 發表

咁去睇下Canon G9,或者gloria講果隻400D都唔錯

40D,要5位數字,真係太拿利喇

大宅

Wing,
部機o係fortress 買, $3,180 有2張2g card 送, 仲有腳架, 相機袋etc, 都夠玩一排了

大宅

有冇你的傑作望望?

原文章由 Edgar媽 於 07-12-6 11:24 發表
Wing,
部機o係fortress 買, $3,180 有2張2g card 送, 仲有腳架, 相機袋etc, 都夠玩一排了

大宅

pm 左比你

原文章由 lawlinhy 於 07-12-6 13:00 發表
有冇你的傑作望望?

大宅

Please check PM.

原文章由 Edgar媽 於 07-12-6 15:22 發表
pm 左比你

別墅

我老公最近送左部 Canon 350D 俾我,around $4000,比 400D 低一級。 又平又抵玩,最正係夠細部。 我依家帶 Roy Roy 出門都隨身攜帶,放入背囊或者 Mini Reporter 都 OK。

大宅

Sabrina, Gloria,
My friend said 單反機 is not easy to handle. Do you think so?
Did you learn to use it yourself or take a course?

大宅

原文章由 lawlinhy 於 07-12-7 09:59 發表
My friend said 單反機 is not easy to handle. Do you think so?
Did you learn to use it yourself or take a course?

佢有自動mode既, 所以未學識時都可以影到唔錯既相, 當然自己再學習, 懂得set d settings, d相既效果更好...但我相信你會愛上影相既, 我宜家每個weekend都會捉odin出去影下相.

btw, for your information

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?newsID=1790

大宅

uploaded in facebook. please see if you can view them.

原文章由 lawlinhy 於 07-12-6 16:22 發表
Please check PM.

別墅

我係老公教下我。 多數係 set 最大光圈,用 AV mode,唔夠光就補光。 影人像已經好足夠。 好的相片,我反而覺得構圖比較重要。

如果影小朋友,單鏡反光機真係好好多,因為可以立即捕捉珍貴表情。 我依家都唔會再用返普通 DC。

我覺得不必擔心難 handle,反而應該擔心上癮,因為妳會不停買鏡頭或換更高級的相機。

原文章由 lawlinhy 於 07-12-7 09:59 發表

大宅

Exactly ! 我個friend 話買單反会走兩個extreme: 一係玩一陣就放埋一邊(or賣掉),一係越踏越深,要買好多支鏡去影不同的事物。
所以佢建議我買G9 or S5IS。。

原文章由 sabrinayin 於 07-12-7 20:59 發表
我係老公教下我。 多數係 set 最大光圈,用 AV mode,唔夠光就補光。 影人像已經好足夠。 好的相片,我反而覺得構圖比較重要。

如果影小朋友,單鏡反光機真係好好多,因為可以立即捕捉珍貴表情。 我依家都唔會再用返普通 DC。 ...

水晶宮

原文章由 lawlinhy 於 07-12-7 22:32 發表
Exactly ! 我個friend 話買單反会走兩個extreme: 一係玩一陣就放埋一邊(or賣掉),一係越踏越深,要買好多支鏡去影不同的事物。
所以佢建議我買G9 or S5IS。。

...

係,如果一下唔玩,就浪費

我頭先都走左去買S5IS,遲2日拎到機返黎玩喇 好興奮啊!!!
我都驚我搞唔掂單反,都係買返呢類DC算喇:lol:

[ 本文章最後由 haileymama 於 07-12-9 14:56 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至