跳至

首頁
23456...18

尾頁

洋房

原文章由 CreamBlue 於 07-12-5 23:20 發表
嘩你屋企可以唔要電腦同DVD , 我就唔得啦, 有時都要聽吓音樂, 上吓internet, 唔係會好易脫節呀.

其實係因為我本身對電子產品都無o羊興趣, tv4個台我已經睇吾曬, 我會鍾意睇書同報紙多d...

洋房

我隻b都係用combi stage 3, 但grandma係比左杯honey水佢就自己搞掂左, 我想係睇佢地有無心想飲到d野....
我想可能係舊一套湊仔方法, grandma好早已經比bb埋枱食飯, 仲會擺埋佢set碗筷再放舊飯係碗內好似佢真係有份甘, 我見甘mont緊係吾反對:lol, 佢通常係'畢'落條褲度 或用手食左佢 , 心情好好至會用spoon食...

大宅

我個仔雖然食到好dirty(又反轉/dump隻spoon, 倒晒d粥落身), 但係我都會keep住比佢自己食, 驚miss左呢個敏感期呀....

原文章由 Tata1668 於 07-12-6 12:08 發表

如果比果汁阿仔飲時, 一定會用飲管, 因為佢都係鍾意放隻手入去玩水多. 有時我自己用杯飲水比佢見到, 都會比佢一齊飲, 但佢飲一啖知道係水之後, 通常都會放隻手落去, 即變洗手水...

自己食飯.. .除左開 ...
newborn: 3.03kg, 47cm
1st year: 10.05kg, 74cm

大宅

知唔知邊度有消毒左o既沙賣呀??依家去沙灘好似太大風喎, 所以想賣d返屋企玩.

newborn: 3.03kg, 47cm
1st year: 10.05kg, 74cm

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

如果真係有得賣
你買嚟仲乜呀?

如果係12月BB
BB的 sensitive period mouthing仲係口腔
如果係 mouthing period的 BB
suggest 你要比一D 可以比佢放入口的野你bb玩
MONT 唔係教唔STOP 唔NO
而係教係安全比FREEDOM 但有LIMITS

而唔係真係乜都比
montessori係你比一個安全的環境BB去探索
SAND係一個exploring nature GAME
等BB過咗口腔期先玩
費時佢肚OR

大把時間
你可以同佢玩 wash hands, observe trees, touch barks, play with whip cream...train daily life....
唔好介意我多嘴
不過真係好多人會MISUNDERSTAND
我自己都有呢個STAGE
呢到好多高人
如果有錯
Pls correct me
ote]原文章由 冰琪 於 07-12-7 18:56 發表
知唔知邊度有消毒左o既沙賣呀??依家去沙灘好似太大風喎, 所以想賣d返屋企玩. [/quote]

別墅

You finished your assignment?

原文章由 Babyeddie 於 07-12-7 22:57 發表
如果真係有得賣
你買嚟仲乜呀?

如果係12月BB
BB的 sensitive period mouthing仲係口腔
而係教係安全比FREEDOM 但有L ...

別墅

100% agree with what you are saying

原文章由 Babyeddie 於 07-12-7 22:57 發表
如果真係有得賣
你買嚟仲乜呀?

如果係12月BB

大宅

其實我都唔係好mont, 所以要間唔中上嚟睇吓大家有冇分享, 可以提醒一吓自己唔好轉咗牛角尖都唔知.

如果真係有得賣
你買嚟仲乜呀?

如果係12月BB

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

交咗功課啦

之前隻腦hd死機
真係多得佢唔少
呢份paper貴啦
要去咗買機先得
今次要MIN 睇10 份Research
睇到

原文章由 慧芸 於 07-12-7 23:49 發表
You finished your assignment?

別墅

想八下你謮緊咩呀!

原文章由 Babyeddie 於 07-12-8 00:33 發表
交咗功課啦

之前隻腦hd死機
真係多得佢唔少
呢份paper貴啦
要去咗買機先得
今次要MIN 睇10 份Research
睇到

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我自己仲讀緊書
SEM 1要交功課
所以個日返MONT WORKSHOP都要趕住走
BTW, 你買書嗎
CHECK PM

原文章由 myfirstbaby 於 07-12-8 00:38 發表
想八下你謮緊咩呀!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

CREAMBLUE
你上咗堂OR睇緊書MUI 呀
上嚟吹水換大屋都好開心呀
原文章由 CreamBlue 於 07-12-8 00:09 發表
其實我都唔係好mont, 所以要間唔中上嚟睇吓大家有冇分享, 可以提醒一吓自己唔好轉咗牛角尖都唔知.

大宅

上咗8hrs class, 書好間唔中睇, 我覺得上嚟睇post可能會more practial than reading books.

原文章由 Babyeddie 於 07-12-8 00:50 發表
CREAMBLUE
你上咗堂OR睇緊書MUI 呀
上嚟吹水換大屋都好開心呀

大宅

如果真係有得賣
你買嚟仲乜呀?

如果係12月BB

thanks for your sharing :) i m quite confused how to tackle the mouthing issue.

Daisy and also some bks like "catching babie's sensitive period" all told us just to let babies "eat" but describe what they r "eating". don't stop them.

but we found this doesn't help reducing the freq. then we took JP's social wker "Leung E E's" advice and told baby that the item is not food, should not be put into the mouth. seems the situation is a bit improved. he eats less freq. but will still eat all the new items.

the mouthing issue is really my headache.

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 冰琪 於 07-12-7 18:56 發表
知唔知邊度有消毒左o既沙賣呀??依家去沙灘好似太大風喎, 所以想賣d返屋企玩.

玩沙 0既 目的係去享受戶外樂趣, 學習大自然
沙灘都有 d位置係無咁大風架

在屋企玩,
便玩 d "屋企 " 的活動吧

讓 bb知道唔同地方做不同活動:mrgreen:

伯爵府

好媽媽勳章

momo一向都不太 喜歡放野入口
所以我會帶 他去沙灘玩沙, 玩水, 玩浪

mont係要我們觀察 bb的發展
按照他的成長步伐
去提供學習元素
所以你 小朋友未 ready的話
就不要急

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

最初我都有呢個CONFUSION
真係會乜都比
後來睇多D 書(Mont 指定個D)
唔係台灣書
先有D唔同理解
我諗 mouthing 唔係指乜都比佢放入口
而係比安全的野佢放入口滿足佢個 need
sucking/toothing and oral

我係你會係睇書前比牙膠佢咬,
先滿足佢個mouthing 個need先
再比書佢睇
如果佢都係咬同食
你不如真係比Board books佢睇
好厚個種

Sensitive period唔係maria advocate
借用咗人地d theory
佢本身無展明要乜都比BB朋放入口
如果係 knife, 你會比嗎

mont 最critical 係安全環境
如果唔安全唔放得入口唔好放係佢見到的地方LOR
我覺得最重要一點其實 olimo講咗係 observationN
一定要知道BB個 stage 去到邊先
EG 0-1 其實係Language同 sounds仲有 mouth

個個B都唔同
SAM 好之前好FOCUS 係手指 好GRASPING
於是我比FINGERS EXERCISE 佢好似玩BISCUITS

真係唔好急

仲有SOUNDSEXERCISE。。。

bub
原文章由 bakusensei 於 07-12-8 09:04 發表

thanks for your sharing :) i m quite confused how to tackle the mouthing issue.

Daisy and also some bks like "catching babie's sensitive period" all told us just to let babies "eat" but describe w ...

[ 本文章最後由 Babyeddie 於 07-12-8 15:07 編輯 ]

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

because momo is 人奶BB

所以NO INTEREST IN MOUTHING
原文章由 olimo 於 07-12-8 11:11 發表
momo一向都不太 喜歡放野入口
所以我會帶 他去沙灘玩沙, 玩水, 玩浪

mont係要我們觀察 bb的發展
按照他的成長步伐
去提供學習元素
所以你 小朋友未 ready的話
就不要急 ...

大宅

原文章由 Babyeddie 於 07-12-8 15:04 發表
最初我都有呢個CONFUSION
真係會乜都比
後來睇多D 書(Mont 指定個D)
唔係台灣書
先有D唔同理解
我諗 mouthing 唔係指乜都比佢放入口
而係比安全的野佢放入口滿足佢個 need
sucking/toothing and oral

我係你會係睇 ...

thx babyeddie. got what u meant.

大宅

My boy has a same "mouthing period". He loves to put things into mouth even a board book. Actually, he ate many "rubbish" .

首頁
23456...18

尾頁

跳至