單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

月餅勳章

之前有身體欠佳網友表示想離婚及申請公屋,求意見。

有網友回如戶主走左,正常間屋房署會收返。就算子女已經18歲,都要戶主在生時做轉名,才可避免被房署收屋…

我睇完之後諗,將來事冇人知,如有乜冬瓜豆腐,我個仔點﹖

所以,直接打電話問房署。你知房署電話線路幾繁忙,之後轉駁左去1823,由1823轉介現時居住的屋邨回覆。

今早,屋邨經理打左電話比我,答覆如下:

如果單親父/母是公屋戶主,而住戶成員唔夠18歲,萬一戶主離世,房署唔會因為咁收番個單位,除非住戶成員搬走。至於戶主登記部份需要親屬/監護人以信託人身份協助住戶成員(同兒童買保險需要信託人程序一樣)。呢部份戶主可以立平安紙安排合適親屬 / 其他人士擔任。到了住戶成員滿18歲,房署會再安排重簽一次租約,當然一定要做入息資產審查。

每個家庭情況各有不同,文章答案只供各位參考,如有任何疑問,請直接詢問房署熱線或所屬屋邨辦事處!

arleung  thanks  發表於 14-7-16 13:03
Sami  Thanks!  發表於 14-7-16 12:25

男爵府

侯爵府

回覆:單親公屋戶主死左,房署會否收番間屋 (解答篇)

好多謝樓主,我擔心呢個問題好耐喇,我女出年先18,我仲擔心如果挨唔到嗰時,兩個女要去孤兒園或瞓街,而家我安心隨時去。

男爵府

月餅勳章

回覆 fionakong2008 的帖子

千祈唔好咁諗。

出呢篇文原因係因為之前既樓主既問題,也是我擔心的問題。

無論大家係因為乜野原因成為單親,都要為仔女勇敢、快樂咁生活下去。

另外,文章答案只供各位參考,每個家庭的情況各有不同,如有不清楚的地方,請直接詢問房署 / 所屬屋邨辦事處!

複式洋房

首頁

尾頁

跳至