論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

想問, 12月1日通知工人做埋呢個月, 即係12月31日走, 但後尾發現, levy 12月29日到期, 所以想慳2400元, 就叫工人12月28日走, 但叫佢放兩日大假, 25號係佢既假期, 26號我送比佢, 依家改係24號晚走

但我出糧比佢出到今個月31號

有問題咩? 我依家抄佢, 另外還要補多一個月人工比佢? 即係出12月份糧之外, 還要補多一個月人工? 即係佢24號走時, 前後要比兩個月人工比佢? 我係吾係發緊夢?

子爵府

差一日都係你炒佢,要比一個月通知錢,咁樣掉假唔屬於一個月通知,除非你雙方拹議好簽晒交件,唔係當你炒,你一係同佢講比佢早少少走照出一個月糧比佢,記得簽文件.咁就唔洗補多個月
原文章由 hinhinmummy 於 07-12-5 17:51 發表
想問, 12月1日通知工人做埋呢個月, 即係12月31日走, 但後尾發現, levy 12月29日到期, 所以想慳2400元, 就叫工人12月28日走, 但叫佢放兩日大假, 25號係佢既假期, 26號我送比佢, 依家改係24號晚走

但我出糧比佢出到今 ...

[ 本文章最後由 pollybell 於 07-12-5 18:03 編輯 ]

侯爵府

原文章由 pollybell 於 07-12-5 18:01 發表
差一日都係你炒佢,要比一個月通知錢,咁樣掉假唔屬於一個月通知,除非你雙方拹議好簽晒交件,唔係當你炒,你一係同佢講比佢早少少走照出一個月糧比佢,記得簽文件.咁就唔洗補多個月 ...

即係比呢個12月糧, 還要比多一個月糧? 甘我做乜要留佢到12月尾呀, 我即刻抄佢啦

我依家係比佢早幾日走, 但出足12月糧wor 都吾得? 吾係卦

我錄左佢音 & 簽晒文件

sandralo & 方方媽媽

你們好似係在hr 樹做??? 出黎答下我啦吾該, 煩c 人啦

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 07-12-5 18:10 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 hinhinmummy 於 07-12-5 18:05 發表

即係比呢個12月糧, 還要比多一個月糧? 甘我做乜要留佢到12月尾呀, 我即刻抄佢啦

我依家係比佢早幾日走, 但出足12月糧wor 都吾得? 吾係卦

我錄左佢音 & 簽晒文件

sandralo & 方方媽媽

你們好似係在hr 樹做??? ...

I'm here now... So slow without my 手寫板... wait

珍珠宮

原文章由 hinhinmummy 於 07-12-5 17:51 發表

但我出糧比佢出到今個月31號...

hinhinmummy :

12月1日通知, 28日要佢走, 即系差三日至夠一個月通知, 咪補番三日囉!! pay 到月尾ok啦! 好彩睇到, 嚇死人 !

你見我日頭"on line"系蛇上架咋, 開緊工架 !

p.s. 放假個度要相方同意至得, 要寫埋落封信度 !

[ 本文章最後由 SandraLo 於 07-12-5 23:14 編輯 ]

侯爵府

SANDRALO

有人同我講, 1號通知, 做到31號, 依家要佢28號走, 即係抄佢, 無一個月通知, 要比多一個月佢(extra), 嚇c我, 我以為自己發緊夢 or 理解錯左乜野叫一個月通知tim

吾該晒

子爵府

你要寫一封同意書話比一個月通知期, 但會於28/12/07提早離開, 相方都要簽名, 另寫一張最後出糧單, 人工係出1-31/12/07 ga.

珍珠宮

原文章由 hinhinmummy 於 07-12-6 09:12 發表
SANDRALO

有人同我講, 1號通知, 做到31號, 依家要佢28號走, 即係抄佢, 無一個月通知, 要比多一個月佢(extra), 嚇c我, 我以為自己發緊夢 or 理解錯左乜野叫一個月通知tim
吾該晒 ...

其實無論你俾通知定補錢, 你叫佢走, 都算炒啦, 但英文就叫"terminate", 大家分開 冇貶低任何一方!
尋晚睇到都覺得好好笑, 你就以為發緊夢, 我就本來預備去瞓都醒哂, 拿拿聲答你, 驚你送多一個月人工俾佢!

複式洋房

我想問, 如果佢有幾日年假未放, 可否在這終止合約其內比佢放埋D大假,這樣就唔需要補錢, 因我都抄左工人在12月1號. 在這其間抄佢, D機票系唔系好貴, 最好系唔系在1月比佢走.

Thanks.

男爵府

hinhinmummy

個工人又衰咩要即炒呀? 咁你又要物識新工人喎, 又要煩多次喇。

侯爵府

原文章由 SandraLo 於 07-12-6 14:48 發表

其實無論你俾通知定補錢, 你叫佢走, 都算炒啦, 但英文就叫"terminate", 大家分開 冇貶低任何一方!
尋晚睇到都覺得好好笑, 你就以為發緊夢, 我就本來預備去瞓都醒哂, 拿拿聲答你, 驚你送多一個月人工俾佢!:cheeze ...

sandralo

我都吾係第一次'抄/terminate'工人, 就係甘, 我先以為自己發緊甍law, 我全部跟足勞工法例黎做, 但聽到佢話要額外比多一個月人工佢, 我以為自己發緊夢law, 好彩吾是者

DDFAMILY

要佢係通知期內放大假, 一定要雙方同意先得, 佢吾同意, 你亦耐佢吾何

12月同1月機票都係貴架啦, 12月出同1月既機票吾會差得好遠, 但我果個講明吾會走, so 佢要$ 吾要機票, 大家agree 比2000元佢law, 吾知算佢著數定我著數啦, 總之希望佢吾好玩野我就算

侯爵府

原文章由 PINKAVA 於 07-12-11 13:47 發表
hinhinmummy

個工人又衰咩要即炒呀? 咁你又要物識新工人喎, 又要煩多次喇。

PINKAVA

一言難盡

吾好話'炒', early break contract 好聽d

我吾terminate, 佢terminate 我架啦, 佢嫁人呀

本來以為呢個係我甘多個工人之中, 最長年資既, 點知都係完吾到第二份contract, 岩岩3年.........but 都好好架啦, 有3年

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 07-12-11 13:57 編輯 ]

男爵府

原文章由 hinhinmummy 於 07-12-11 13:50 發表

PINKAVA

一言難盡

吾好話'炒', early break contract 好聽d

我吾terminate, 佢terminate 我架啦, 佢嫁人呀

佢嫁人, 點解唔等完約先嫁呀? 又要係用一筆錢, 真係慘, 難為你仲笑得出? 可想而知你都好恨個工人快d走

侯爵府

原文章由 PINKAVA 於 07-12-11 13:57 發表

佢嫁人, 點解唔等完約先嫁呀? 又要係用一筆錢, 真係慘, 難為你仲笑得出? 可想而知你都好恨個工人快d走

pinkava

你吾覺得笑得好無奈?:mrgreen:

佢個contract 應該08年12月尾先完, 初時同我講, 08年5月先走, 等我99個工人完約, 過黎幫我(我打算簽99個工人), 點知, 越做就越無心機, 態度又差, 之後我就叫佢做到1月中就走, 快d 去嫁人, 之後又話吾走, 會比心機架啦

之後, 又無啦啦自爆原來要嫁香港人呀, 做少奶

比你.............會點? 我估佢既下場會同依家一樣law

人地依家係太太黎架啦, 駛鬼做咩 未來老公係九龍買層樓過佢呀, x街

所以吾要機票, 要$ 呀.......人地老公第時會幫佢買機票一齊返印尼呀, 吾要我張機票呀, 放假遲返打的返屋企呀............

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 07-12-11 14:04 編輯 ]

男爵府

原文章由 hinhinmummy 於 07-12-11 14:02 發表

pinkava

你吾覺得笑得好無奈?:mrgreen:

佢個contract 應該08年12月尾先完, 初時同我講, 08年5月先走, 等我99個工人完約, 過黎幫我(我打算簽99個工人), 點知, 越做就越無心機, 態度又差, 之後我就叫佢做到1月中就 ...

嘩, 又一個極品工人比你遇到呀? 真係6合彩都無咁2中。

頂, 黎打工就唔好溝仔啦, 結婚就等完約啦, d工人真係... 怪不得e+d工人質數越來越差, 就係多得呢d把心一橫嫁黎hk既人多。 又多得d博炒既工人, 最緊要多得正苦, 都唔明簽2年約為咩? 張約跟本就唔係保障我地d hk人。

侯爵府

原文章由 PINKAVA 於 07-12-11 14:28 發表

嘩, 又一個極品工人比你遇到呀? 真係6合彩都無咁2中。

頂, 黎打工就唔好溝仔啦, 結婚就等完約啦, d工人真係... 怪不得e+d工人質數越來越差, 就係多得呢d把心一橫嫁黎hk既人多。 又多得d博炒既工人, 最緊要多得正 ...

PINKAVA

我實在太無奈law.............

我果日慶到我想即刻丟晒佢d 野出街架, 930call佢, 還係大埔(我住香港區), 我平時要佢9點前返, 已經遲左半粒鐘, 佢話同'媽咪'食緊飯, 我話食, 吾緊要, 你起碼要通知我你會遲返呀

佢話wor, 叫我吾駛等佢門wor, 我同佢講, 依家吾係我等吾等你門問題, 而係你責任心問題, 跟住即刻叫佢條仔黎聽(對吾住真係慶到就黎爆粗), 我同佢條仔講, 一係, 你依家即刻比3400元我&帶條8婆走, 一係, 你就即刻放人叫佢返屋企, 吾係你就聽日黎接佢走啦

仆x

條仔大佢2x年呀, 一心嫁hk人law, 不知幾風騷, 我女同學d 媽咪全部知道晒呀!

侯爵府

所以我依家諗住請99個工人law, 佢對住我對極品99&姑9(未結婚), 甘難頂都頂到4年, 雖然都係有d 脾氣, 但都算聽話law, 放假, 知我99無人看, 4點幾就返屋企照顧我99, (當然我吾會甘叫佢早返), 但起碼佢真係想搵$ 返去生仔果種

吾知係吾係上得bk 多, 真係無膽再搏過oversea既工人

btw, 但我都好多謝我依家呢個工人過去幾年幫我手既, 起碼係我最需要人幫我仔既時侯都幫到我好多, 係溝左仔之後, 就真係變晒law

好黎好去, 都買左條靚裙比佢去註冊law, 本來加埋條水晶練, but果日激到我嬲嬲地, 決定自己帶, 吾比佢, 依家得返條裙, 再激我, 連裙都無, 哼

翡翠宮

ha?? how she met her bf??
she's phil or yan?

侯爵府

原文章由 canies 於 07-12-11 15:10 發表
ha?? how she met her bf??
she's phil or yan?

甘証明我有放假比佢law

吾講甘多啦, 吾係一陣比佢男朋友果邊d 人見到................

男爵府

原文章由 hinhinmummy 於 07-12-11 15:18 發表

甘証明我有放假比佢law

吾講甘多啦, 吾係一陣比佢男朋友果邊d 人見到................

個工人真係衰到爆, 我都想講句--- Pok her guy

好彩你仲有99工人做後著, 唔係真係多得佢唔少。 工人結婚, 仲咩要比條裙佢喎, 佢男家咁有, 有得男家出啦, 留番送比朋友, 朋友仲真心多謝你添。 工人? 分分鐘偷笑添呀, 不負責任, 吥~~~~:tongue:

首頁

尾頁

跳至