自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

從中大學生會大鬧畢業典禮的事件,作為納稅人及家長,實在無法想像,現時本地大學生的質素及分析能力竟淪落至如此惡劣的情況!:-(

今早在電台節目,聽到那個什麼「劉遵義施政監察」小組發言人杜振豪(其中一名滋事學生)的一番厚顏詭辯,面對致電節目反映不滿的在場家長及人士,不斷大言不慚地死撐是次”罪魁禍首”是校長及董伯伯,學生只是高舉”民主”,申張正義,真是一派胡言,廢話連篇!!

請全港僱主在招聘新人時,密切留意該批將會流入市面,厚顏無恥,令學界及港人蒙羞的劣等大學生,小心為上!

伯爵府

淨睇上次校報已經知啦
依家 d 大學生(令人以為係全部), 有錯唔認, 歪曲事實, 死不悔改
呢 d 咁o既態度不知所謂
上次校報單野理應要重罰啦, 但又好似無下文咁
依家又黎一單, 真係令人好擔心呢 d 社會下一代

伯爵府

所以我不會讓孩子在香港讀大學
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

男爵府

"民主"呢兩個字真係比人濫用哂, 以民主就等於任意莽為, 真係失禮死人, 累死學校同其他同學. 我第日小朋友升讀大學一定唔揀中大, 多次令人失望, 質素其差.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 G-Ma 於 07-12-7 11:35 發表
"民主"呢兩個字真係比人濫用哂, 以民主就等於任意莽為, 真係失禮死人, 累死學校同其他同學. 我第日小朋友升讀大學一定唔揀中大, 多次令人失望, 質素其差. ...

我都覺得係, 真係失禮晒.

洋房

佢地咁做都可以理解o既
不過佢地抗議o既時機...真係差勁?-( ?-(

男爵府

畀面勳章

咁做都可以理解???????
?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

原文章由 Hei~~B 於 07-12-7 11:39 發表
佢地咁做都可以理解o既
不過佢地抗議o既時機...真係差勁?-( ?-(

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 G-Ma 於 07-12-7 11:35 發表
"民主"呢兩個字真係比人濫用哂, 以民主就等於任意莽為, 真係失禮死人, 累死學校同其他同學. 我第日小朋友升讀大學一定唔揀中大, 多次令人失望, 質素其差. ...

簡直不知所謂啦. 仲話道歉!!! 咁同d人踩人一腳再say sorry有咩分別!!!

要示威, 可以o係外面, 又可以靜座抗議.... 嘈生哂, 成何體統??? 人地行緊畢業典禮, 係一個好重要時刻, 真係比一少撮人刪wor哂!!!!

洋房

原文章由 cky.cy 於 07-12-7 11:44 發表
咁做都可以理解???????
?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

全世界o既學生都鍾意示威..抗議架la
我意思係...等人行完禮先 攪野ma

禁止訪問

珍珠宮

咁又唔好賴晒中大,e+大學生攪成咁,社會上每一個人都有責任,小學、中學、傳媒、父母一樣難辭其夠!

珍珠宮

e+攪成咁,我地唔想自己子女步呢d人後塵,就要多加教育。

珍珠宮

好似睇過news話hku排名好高下,但沒有細讀。唔知邊度可以睇返呢個資料?

原文章由 alexbabie 於 07-12-7 11:46 發表
不過我唔會因為咁要d細路選city, poly, 嶺x

佢地係唔識諗, 但大人都要教d細既要客觀d, 唔好因為一d人而話全間大學都有問題

事實上hku, cu係國際排名好高, hku今年排名仲要高過oxford, 如要d細係第二度讀, 唔係 ...

別墅

回覆 #4 alexbabie 的文章

alexbabie, base on what critiria do you think poly u, city u and Ling Nan is inferior to hku and cu?

珍珠宮

原文章由 alexbabie 於 07-12-7 11:46 發表
不過我唔會因為咁要d細路選city, poly, 嶺x

佢地係唔識諗, 但大人都要教d細既要客觀d, 唔好因為一d人而話全間大學都有問題

事實上hku, cu係國際排名好高, hku今年排名仲要高過oxford, 如要d細係第二度讀, 唔係 ...

哈哈, 總算有人理性少少。整體上都係cuhk同hku質素高少少, 當然個別科目例外啦(例如有心讀journal當然係bu首選啦)。若入倒中大港大, 我都唔知幾開心lor。
況且, 讀外國o既大學, 班學生就一定比昨日班大學生好咩? 事在人為, 父母教育好重要

珍珠宮

原文章由 goat 於 07-12-7 12:05 發表

哈哈, 總算有人理性少少。整體上都係cuhk同hku質素高少少, 當然個別科目例外啦(例如有心讀journal當然係bu首選啦)。若入倒中大港大, 我都唔知幾開心lor。
況且, 讀外國o既大學, 班學生就一定比昨日班大學生好咩? 事在人為, 父母教育好重要

非常同意~~唔好下下賴哂學校... 中大都有規矩既學生,都係自由風氣過度左出事咯.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

昨天見到董伯伯處理得幾好,其實佢可以完全不作回應,但佢都好有禮貌咁回答話如果有說話講,請稍後再約時間,真係幾有禮貌。

大宅

大學生應該識得尊重別人。你有抗議嘅自由,人地都有發言嘅自由。
係莊嚴嘅場合大吵大鬧,同長毛有乜分別?:tongue:

洋房

(星島) 12月 07日 星期五 06:30AM
(綜合報道)

節錄....

立場鮮明 胸襟開闊

英美也有大學發生過邀請極具爭議性的人物演講風波,講者的爭議性不知嚴重多少倍。今秋美國 哥倫比亞大學邀請了伊朗 總統艾哈邁迪內賈德 演講,上月英國 牛津 大學一個辯論學會,又邀請了一直否認發生過納粹屠殺猶太人事件的學者與會,校內校外都惹起不少抨擊之聲。但是,反對者都沒有擾亂會場秩序,最多以杯葛出席作為抗議。兩個例子都顯示了學術圈子尊重他人言論自由的胸襟。

比起其他本港大學學生組織,中大學生組織較為激進,也見證中大開放自由的傳統,預計也會代代相傳。要是沒有了這類為理想憤怒的熱血青年,無論中大還是社會都若有所失,但願學生保持一股熱血之餘,同時也顯出尊重多元的胸襟和對他人的體諒。

首頁

尾頁

跳至