在職全職

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

有無媽咪分享下學古箏?

我剛學了古箏不久,好好玩,所以連古箏都買埋.學緊用3隻手指彈"將軍令",好有氣勢(聽老師彈的時候).我勉強都彈到,但彈練手指的5..(低音)-5-2-5跳音時,現在為止都未能準確地看準其弦線,尤其一級一級音上時,彈彈下都唔知彈到邊....(上堂個古箏有d木紋,好眼花)有乜好方法改善呢??有無媽咪可以分享下?

abc-abc,
你取到古箏未呀?我地大家都有古箏練啦,唔駛再靠手郁郁練啦,好開心 你逢星期幾上堂架?我逢星期三上.

伯爵府

Re: 有無媽咪分享下學古箏?

Aoi,

開了新topic好了,不用防外其他人。古琤有條綠色線是2認着它比較沒有這樣容易錯,而且不可以只彈歌,要彈練習普的。 :-P 我兄可以辨工時間上綱在家的電腦給囝囝弄壞了。

大宅

wensi,
你學了古箏幾耐呀?彈到幾多隻手指?我個古箏終於也是在油麻地"粵x"買了,你買了多少錢的款呀?我都係靠果d綠色線認位,不過一到中位的2, 3音即眼花.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

Aoi,

我學了年半,用四隻手指,G調未轉調。我在銅鑼灣學,你們呢?書用初級的蔡雅詩。我買的是二千元的琴,因怕自己沒有恒心,又怕比老公罵買太貴需然自己付。剛送出bb牀,才有位放。我的問題是看譜不夠快,如果做到好似打字一樣不用着琴就成功啦!還有數拍子,數到彈吾到,彈到數吾到,所以彈到不像歌 :-P 。但是彈最初的歌,兩三行沒有問題。一多行數有時跳了行 。現在最喜歡歌是莊台秋思即帝女花。

大宅

我好耐以前學過下,結左婚生左仔,都無再學,但我真係好鐘意個feel,宜家都唔會再學住,因仔仔一定攪攪振。

其實找好導師好重要,以前我係響粵華學(賣好多中樂器個間呢),覺得佢係等時間過,我彈時佢時經常走開(係一對一)。

伯爵府

Ronald媽媽
我囝囝一歲時學到現在兩半歲沒有大問題,最初都會攪攪振。但我叫他拿椅子坐下,聽媽咪彈他真的照做。我練完比他彈,他又學妳扳琴譜,好像會一樣亂彈好認真,玩得好開心。我想用身教,將來他學琴時比較易。

我學是一對四的。

大宅

ming2,
我初學了6堂左右咋.
嘩!!!唔睇做琴彈呀? (我彈鋼琴都未得呀~陰公.....)我睇住都可以彈到無譜,如果唔睇住.....我諗要勤d至得啦!!另方面都會儉討下d鋼琴

wensi,
你又話要彈到好似打字咁呀 ,我打字都唔算慢,咁相比之下,我彈的古箏的功力,仲有排練呀.....
我現在買了古箏方便練琴,你學了咁耐,但才買琴不久,那之前咪無琴練,點解決呀?

複式洋房

Aoi,
祝你的新topic開張大吉, 客似雲來 :-P :-P

我逢星期二晚上堂, 昨晚上等四堂學笑傲江湖(你好似學左?), 用3隻手指啦.
我上星期六收到個箏, 暫時仲有心機每日彈45分仲, 遲d就唔知啦

Ming2, Wensi,
唔睇箏彈我真係冇可能架, 我每次都係背左d音同拍子架. 我暫時都係睇少一秒個箏都唔掂, 會亂哂龍.
另外, 請問mud嘢叫練習曲呀, 我見我d同學(學左半年), 全部都係彈歌架

Ronald媽媽,
我bb而家18mths, 我都開始學啦. 我第一次練琴時我叫bb睇住我彈箏, 佢好唔耐煩要我收埋個箏. 但我冇理佢繼續練, 依家(5日え嘛), 佢都習慣左, 今日食完lunch, 仲指住叫我"叮叮" (我教佢叫個箏做叮叮) tim 你都快d努力啦.

伯爵府

牛年勳章

各位
我未學過古箏 ,但我都好想好丫 ,因為我覺得D聲好好聽 ,但我以前學過批把LAW~~個時都參加過好多比賽架 !! :-P
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

複式洋房

CuiteSo,
嘩, 好厲害呀, 你識彈批把. 咁你對中樂一定好熟識. 快d學埋古箏啦.
我係初學, 但覺得好好玩同有成功感, 比以前學piano好玩好多.

如果多d媽咪學中樂, 我地可以組織個"媽咪十二樂坊"

大宅

請問你地學費貴唔貴,你地點選導師?

伯爵府

Aoi,
係!要彈到好似打字咁,因有有些歌仔好快。如嬋院鐘聲後半部是不断吹快,你可以想像有多快,看都看唔切。我學了三個月才買琴,未有琴時去老師道租琴練習HK$30一小時。但到最近才長期放廳,因終於送出bb牀而有地方放。

abc-abc
我老師唔贊成人背左d音同拍子架,因為將來會唔識看譜。而且一兩句就話背,兩板紙什樣背?用兩隻手一起彈時,妳背左手好,定右手好。一首歌練習多了就自然知道下一個音是什麽。練習曲,我用蔡雅絲歌書,前半部都是練習指法的譜,彈歌前練習來warm up自己手指和熟習指法。我老公好喜歡"女子十二樂坊"不過換咗"媽咪十二樂坊"唔知他有何反應呢:-P

CuiteSo,
你會中樂好快上手的!

Ronald媽媽
你當然可以走去跟蔡雅絲在太子。但她現在好像不收新學生,有的都是由她的徒弟來教。我的老師在銅鑼灣,她的學生出去校際比賽初中高都大概取冠軍。一個月四堂每堂一小時,小組式四至六人一組。我HK$470.00看級數和人數。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

ming2,
妳囡囡是這樣,我囝囝也是。我沒有給他指甲,只給他舊膠包手指給他玩,常常要我幫他包。下次都要拍照先! :-P

大宅

我好耐之前都學過古箏 (可以兩隻手彈 ga la), 但95年左右停左, 一直都想學番, 不過都唔成事, 連個箏都唔記得送左俾邊個親戚o 而家要湊女更加無了期啦!

我以前
馬女Abbie 升小二!馬騮精 Jonas 讀 K3喇!

歡迎進入 勞媽媽BLOG 看看我們的足印!

伯爵府

牛年勳章

我以前讀書時學過2年幾LAW~~
因為我學校無古箏 , 所以無得學~~
個時我還識楊琴 , 柳琴 , 中阮 , 但當然只係識d , r , m........只係識彈小星星呢d簡單既歌la! :-P
我無學la , 依家要湊bb邊有時間丫!
我覺得學中樂都幾好玩 , 個時成日去表演 , 一班人係到合奏 , 練曲咁!

伯爵府

CutieSo
時間一定有辨法弄出來,我個人認為唔可以因結了婚,有了小朋友就失去自我。一定要比自己relax的時間,如果不是二十四小時全天候stand by人都瘋。停一停可以再來過。快些去學啦! :-P 星期一再見明天放假。

伯爵府

牛年勳章

我BB係食人奶架 ,所以我要24小時STAND-BY

大宅

abc-abc,
無上來2日,真係多了很多"客"喎..
係呀,我巳經學咗"笑傲江湖"啦,現在正學"將軍令"(還是用3隻指),你好勤力呀,每日重彈到45分鐘,我買咗個古箏只練過一次,因為想等bb訓了才練....不過看過ming2和wensi佢哋都比bb一齊玩,我都想試下可唔可以,但都有d擔心,事關佢的破壞力一d都唔弱.

ming2,
你個bb真係好可愛,佢應該仲比我個bb細(我的b35個月大啦),但明顯正經好多及懂事.

各位媽咪,
我會同大家一齊努力練習啦,不過我仲未掌握到手勢方面,老師成日話我隻手太緊,同埋d唔用o既手指有時會飛起,即唔能夠放鬆到.
仲有一件事唔係幾開心,本來我班連我在內有4個學生,但剛上完的一堂,2位妹妹退學了,而我朋友又出trip暫未能上堂,即只餘我一個one to one....我鐘意多人玩的氣氛多d.

首頁
12345...11

尾頁

跳至