跳至

首頁

尾頁

複式洋房

慘喇~~:-( :-(
我個女發現小腸氣要做手術:-(
有個BB都有同類事情發生:-(
細粒B妹起2006年6月30日出世喇~~起屯門醫院出世GA~~ 柔柔豬起2007年3月2日出左牙牙喇~一次出兩隻tim! 叻叻柔柔小館

別墅

女仔都會有小腸氣??
我有個朋友個仔2歲時,發現有小腸氣,當佢喊的時候就會脹大,跟住做了手術就冇事了,你都不用太擔心..

大宅

一般黎講小腸氣手術都很安全的........唔洗担心

珍珠宮

唔使擔心
小腸氣有好多種,有d會自己生返埋,有d唔會,我仔仔係剛滿兩個月大既時候已經做左小腸氣手術,依家醫學好昌明,無事既,放心。有唔明既可以問我,希望幫到手。

複式洋房

原文章由 chatyan83 於 07-12-7 13:14 發表
慘喇~~:-( :-(
我個女發現小腸氣要做手術:-(
有個BB都有同類事情發生:-(

我個囡2個月時都有小腸氣, 肚臍會突起, 醫生話1歲前多數會好番, 佢9個月左右好番喇! 而家17個月都正常。

大宅

原文章由 heiyiumama 於 07-12-7 16:44 發表

我個囡2個月時都有小腸氣, 肚臍會突起, 醫生話1歲前多數會好番, 佢9個月左右好番喇! 而家17個月都正常。

我想問你點發現佢有小腸氣架...我個女既肚臍都係突起...

複式洋房

原文章由 smilefish 於 07-12-7 18:55 發表

我想問你點發現佢有小腸氣架...我個女既肚臍都係突起...

我個囡係早產的, 所以會係QE作定期覆診, 個時亞囡2個月醫生checked到話佢係小腸氣。

別墅

我想知小腸氣係點架?點樣發現架?

原文章由 heiyiumama 於 07-12-10 11:52 發表

我個囡係早產的, 所以會係QE作定期覆診, 個時亞囡2個月醫生checked到話佢係小腸氣。

複式洋房

原文章由 tsyefung 於 07-12-11 13:22 發表
我想知小腸氣係點架?點樣發現架?

我個囡小腸氣係肚臍(俗稱臍疝), 佢肚臍突起好似粒波子咁大, 當壓低時會偏下去, 跟住又會再突起。

小腸氣的成因是小孩出生前在腹腔內的一條漏管未閉合,內臟如小腸和女性的卵巢和子宮等,經該漏管「跌」入疝囊,令腹部長出一個「乒乓波」般大的肉囊。有些男孩多數係腹股溝之間。而家用微創技術治療小腸氣病童很普遍。

首頁

尾頁

跳至