自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:今晚10:00,我們的天空,望子成龍

2個小朋友做得好好

伯爵府

引用:係邊到可以睇番?

原帖由 ting.kong 於 14-07-21 發表
係邊到可以睇番?
明天試下my tv,我們的天空《望子成龍》

男爵府

我憐居已報哂名牌幼稚园,見我个B讀村校,好似看不起我地

男爵府

真人真事 ,我相信大把人係咁

男爵府

可以在mytv. 睇番

伯爵府

引用:香港除了藥房多之外,什麼補習班興趣班周圍

原帖由 男仔頭 於 14-07-21 發表
香港除了藥房多之外,什麼補習班興趣班周圍都係!!身邊都有變態家長由朝補習補到晚,以為學得多就係好,谷 ...
喺吖!藥房同名師補習班,興趣班實又一間喺左緊,要佩合現時的教育及上中學、大學嘅預備

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+KamMui+於+14-07-20+發表好似

原帖由 zhouzhouBB 於 14-07-20 發表
我d朋友既仔, 細個既玩具只有書,書同書乍,玩具車只能遠觀而不靠近架

...
我諗起之前新聞
好似係兒童節
有個小朋友話最想收到既禮物係補充練習

lypoon    發表於 14-7-21 15:55
rhinegarden  聽到都難過  發表於 14-7-21 13:42

男爵府

啲怪獸只是為咗自己老來富貴,逼兒女向上爬

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:今晚,小孩子的世界,今晚收看。

原帖由 SAMLAU 於 14-07-20 發表
今晚,小孩子的世界,今晚收看。
其實家長心態好重要

男爵府

我女有96分,我拜神兼食長齋套野睇到我好心痛

bozz  食長齋 咁誇  發表於 14-7-21 01:05
本人因為之前個帳戶唔記得左個密碼,所以再開一個新帳戶,請多多指教^^~

大宅

我小學目標係輕輕鬆鬆70-80就夠,谷得起都等遲D佢大個自己開竅先…

珍珠宮

引用:Dicky呀媽好恐怖,一齊練波姐係同佢個仔爭

原帖由 ananlove 於 14-07-21 發表
Dicky呀媽好恐怖,一齊練波姐係同佢個仔爭,係咪真係有呢d媽媽?
身邊反而有白鴿眼媽媽,講明學卷唔係佢杯 ...
堅係有呢d人,bk都有啦!覺得讀直資為避開d窮人其實講到底都係自卑心作祟,以為讀間直資會比人睇高一線

KT0603  記得,言尤在耳!;(  發表於 14-7-21 13:09
lojo11    發表於 14-7-21 09:43
patpat234  唔係麻,邊個話直資無窮人架,直資都可以申請學費減免,讀IS 就無窮人  發表於 14-7-21 02:34

珍珠宮

ting.kong 發表於 14-7-21 00:32
係邊到可以睇番?
12點過後就有得睇
我岩岩都睇完

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我老公個姪女,憑洗禮個5分入左名女校,佢亞媽就認叻話個女好勁,其實自行入姐,有運囉D人吾識就覺得佢個女好勁
結果P1第一次考試全部吾合格,佢亞媽立即搵人補中英數常,兼要全部考95分,吾係呢小一分打一騰,好在佢個女生性,有進步打小d,試過吾敢返屋企喺度喊,要亞爺陪佢返家.
仲有佢有濕疹,幾嚴重,仲要1星期游5日水每次2個鍾
,亞爺帶佢睇醫生,要茶'濾沽純',grandma就問吾游吾得咩,佢亞媽就話吾游比教練鬧喎,我就0嘴兼問係味免費囉
佢仲成日喺d親戚面前話個女只係鍾意英文,吾講中文架,一出細就鍾意食海森鮑魚....

我低調得多,冇錢冇樓冇得成日食海鮮......

lojo11  好慘呀...  發表於 14-7-21 09:44
SONIYA*B  我女濕疹勁啲我都唔敢帶佢去游水,游水都係自己教,慢慢學識求生就算啦,搞咁多野都唔知為乜  發表於 14-7-21 02:02
jenniecatcat  嘩!慘到痺...有濕疹仲要游水,佢係咪想個女全身爛哂....  發表於 14-7-21 01:37

侯爵府

引用:Quote:原帖由 ananlove 於 14-07-21 發表Di

原帖由 PinPin 於 14-07-21 發表
堅係有呢d人,bk都有啦!覺得讀直資為避開d窮人其實講到底都係自卑心作祟,以為讀間直資會比人睇 ...
我仔係讀直資,但我somehow同意你講嘅嘢,唔少家長自視好高,以為自己果位係天之驕子/女,唔肯面對有啲嘢自己仔女真係做唔到要求,唔少學生行為無禮……所以我第二名唔想再入直資,寧願簡單啲入番間普通津校,一啲更有心去教好學生嘅學校

男爵府

有段好中point,就係dicky瞌眼訓,俾老師叫醒,推跌山青張檯後,老師見dicky啊媽,阿媽只會埋怨學校點解冇課後補習班,又話學校應該家校合一,總之將責任推晒落學校/其它人身上,(怪獸家長特徵之一)

不理仔女感受: 唔理dicky感受,喜好,身體狀況,硬塞興趣班比佢學 (怪獸家長特徵之二)

好目標爲本: 以攞獎/第一為目的,有着數先參加 (怪獸家長特徵之三)

視其它同學為威脅者,愛比較 (怪獸家長特徵之四)

tvb呢套劇做得好好呀,怪獸一定唔會認自己係怪獸 (藉口:我都係佢條路易行d啫,我都係為佢將來打算,咁都有錯?) 大佬,你跑60米就話要狂谷啫,學習由幼稚園至大學十幾年係長途賽,打好個底,德育,家庭教育,溝通做好d,仔女大左先會繼續同你溝通,互相支持,而家10歳未夠就狂谷,好易谷出事: 虛不受補,反胃作嘔,似足dicky練波時嘔一樣,小朋友負荷唔嚟呢!

babygirl2004  超認同  發表於 14-7-21 11:59
whywhite22  你分析得好好  發表於 14-7-21 10:32
lojo11    發表於 14-7-21 09:45

男爵府

醒目開學勳章

望子成龍嘅怪獸家長可以話總有一個喺左近,近年報紙都有講兒童及青少年情緒或精神問題愈來愈多,香港教育制度真的有需要檢討。
拒絕做怪獸家長呢條路真係唔易行,因為身邊怪獸家長多的是,有時候真的會迷失,一定要立定主意兼同另一半同念同行,我三寶由幼稚園選學校開始都係以Happy School為目標,但大女去年小一派位叩門都真係一額汗,因為真係乜都無,好彩最終入返心儀學校。入到小一,身邊同事前輩又話要開始補習吓!小一咋噃。。。跟住講佢哋嗰啲小一已開始補(now中學生)。。。。。。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:望子成龍嘅怪獸家長可以話總有一個喺左近,

原帖由 BABY520 於 14-07-21 發表
望子成龍嘅怪獸家長可以話總有一個喺左近,近年報紙都有講兒童及青少年情緒或精神問題愈來愈多,香港教育制 ...
幼稚園已有補習~仲要日日補身邊已有~

joey211  我相信都未必家長都唔想
我小朋友好好彩入到間零功課既幼園,其他的大部份都每日一寫。
小朋友唔想寫家長咪又係鬧住,打住逼佢地寫,要交功課麻
好似我地在識咁,回到家7點幾,真係唔想再為做功課咁小朋友嘈。
如果   發表於 14-7-21 07:57

禁止訪問

夏天玩到顛

珍珠宮

熱血金章

引用:Quote:原帖由 PinPin 於 14-07-21 發表堅係

原帖由 青青河邊草 於 14-07-21 發表
我仔係讀直資,但我somehow同意你講嘅嘢,唔少家長自視好高,以為自己果位係天之驕子/女,唔肯面對有啲嘢自 ...
我記得bk都有家長話,唔可以開心學習,一定要逼。
放過孩子吧!

patpat234  逼又唔代表會唔開心嘅。  發表於 14-7-21 02:38
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

首頁

尾頁

跳至