自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

回覆 imconfusing 的帖子

咁你依家行既路係咪好好多呢?

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+imconfusing+的帖子咁你依家行既路係

原帖由 namc 於 14-07-21 發表
回覆 imconfusing 的帖子

咁你依家行既路係咪好好多呢?
好實在好吾好行関乎屋企背景多於成績
同埋我後來去左外國讀書。條路應該好行過在香港讀精英大學。如果我伂儈只計return ,倒不如細個上少d play group ,興趣班,不讀私校,留番錢大學出去讀。又吾會上吾到大學,而且將來條路仲好行。

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

lojo11 發表於 14-7-21 09:53
有時唔係話家長想push就可以.. Dicky太傻, 太在意父母... 我仔一家唔SO我... 比咁大壓力佢, 實投訴的... ...
呢D通常俾monster parent歸類為受谷嘅小朋友,其實小朋友只係啞子吃黃蓮,無得反抗

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由+namc+於+14-07-21+發表回覆+i

原帖由 imconfusing 於 14-07-21 發表
好實在好吾好行関乎屋企背景多於成績
同埋我後來去左外國讀書。條路應該好行過在香港讀精英大學。如 ...
Agree, 我真係有咁的疑問,其實到第時打工老闆只會想知你邊間u畢業,話知你幼稚園讀邊間,係唔係九龍塘咩,不如由幼稚園開始將個d錢儲去外國讀u咪仲好!

ed8898  一針見血  發表於 14-7-21 21:08

大宅

環保接龍勳章 陪月勳章

回覆:今晚10:00,我們的天空,望子成龍

睇完套電視同老公都好大感觸,我倆都希望囡囡將來可以愉快學習,最好唔洗返全日制小學,等佢下午可以多d 時間玩!好似自己細個咁!

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+imconfusing+於+14-07-21+發

原帖由 ananlove 於 14-07-21 發表
Agree, 我真係有咁的疑問,其實到第時打工老闆只會想知你邊間u畢業,話知你幼稚園讀邊間,係唔係九龍塘咩, ...
係呀。而家做嘢點會仲提邊間中學,小學。提個個都衰d講句唔知醜怪

男爵府

我真心覺得去外國讀書先最好,宜家D父母好笑在以為去上英文拼音, 一大堆無謂課程就叫叻,笑c人!
講到尾,最緊要唔係要有家教,係要有家底!

大宅

引用:大把人係甘,入名校為乜?巴結有錢人,認識

原帖由 Carriewongcherr 於 14-07-21 發表
大把人係甘,入名校為乜?巴結有錢人,認識權貴,以為甘樣可以幫小朋友鋪路,講真〜有錢果班人又點會穌D窮 ...
竹門對竹門,自家都未入流,唔好旨意同上等人 的小朋友 做到同學就埋到果堆!
人地出入至少 波子、撈住來住,屋企 唔系加多利山 就九肚山,要買嘢就去歐洲……
望一望架車、衣著行頭、閒話家常幾句 已比人起咁底。

大宅

引用:個小朋友好慘,我痴線到睇到喊

原帖由 hoho0728 於 14-07-21 發表
個小朋友好慘,我痴線到睇到喊
Me 2

大宅

回覆:yoshiokelly 的帖子

係咩節目黎架、my tvb 有冇得睇番?

王子

子爵府

引用:Quote:原帖由 Carriewongcherr 於 14-07-21

原帖由 KIKI678 於 14-07-21 發表
竹門對竹門,自家都未入流,唔好旨意同上等人 的小朋友 做到同學就埋到果堆!
人地出入至少 波子、撈住來 ...
咪係,啲人以為你識到上流人,人地就會同你做朋友,太天真了。特別係依家呢代細路,細細就學人有階級觀念(例如當工人係下人), 佢點對同學嘅背景? 真係要看家教了

男爵府

引用:香港教育向來都失敗,某年代嘅小學要勁做推

原帖由 長毛免 於 14-07-21 發表
香港教育向來都失敗,某年代嘅小學要勁做推理題,真係好想問一句,係咪要學生有福爾摩斯嘅頭腦先可以讀中 ...
你思維同我c6一樣,但沒錢讀國際學校可以點

伯爵府

2020勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wawa~~ 發表於 14-7-22 16:45
你思維同我c6一樣,但沒錢讀國際學校可以點
https://www.facebook.com/165837893540161/photos/a.169450563178894.6179.165837893540161/250828051707811/?type=1&theater

自己去讀有關課程

首頁

尾頁

跳至