自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

其實呢個話題好早之前都已經講過架啦,
唔係個個單親都做朝9晚5既工架,
如果係我相信無單親會想拎綜緩啦,得個雞碎咁多!
人比人永遠都比死人啦,
咁你家姐唔係單親,咁即係有老公啦?
有人可以分擔啦?咁請問點同單親比呀?
原文章由 babesiu 於 07-12-10 11:45 發表
單親又如何? 單親都可以工作. 細路日頭返育嬰阮,托兒所咪得囉. 我家姐(不過佢唔係單親, 但工作時間長, 唔做又唔得)咪又係咁養大兩個.個細女有幾年讀寄宿學校添.
...

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

我尋晚已send左一封為我地呢d日做夜做,捱生捱死既野去[email protected]俾那個財政司,大家不如又寫d訴求上去啦.唔好等果d拎綜援既講野!!

水晶宮

好媽媽勳章

請問你以前係幾多年之前呢?
問心講搵幾千咁養1家幾口依家都大有人在
每個家庭都有佢地既難處,
唔可以一支竹竿打一船人!
原文章由 babesiu 於 07-12-10 11:59 發表
佢地以前兩個都係搵幾千蚊, 四個人洗, 無政府準貼. 返工食飯, 書溥費七除八扣唔多得過攞綜援好多囉. 佢地都無怨人喎. 咬緊牙關咪又過咗.

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

你話無就無啦
原文章由 babesiu 於 07-12-10 12:12 發表
我無話邊個喎, 點叫"一支竹竿打一船人"呢?

複式洋房

我唔是好記得,加拿大或是美國好似都是給食物券給綜援人士。
原文章由 cat.siu 於 07-12-10 00:23 發表
佢地係衰, 係cheap, 但幫佢地手攪事既就仲衰, 不知所謂.

無貢獻, 要人養, 還要聲大夾惡, 讀得書少, 唔識寫個"醜"字, 人地比粥你就食粥, 比飯你就食飯.

其實應該連食飯都係咁, 政府起飯堂比綜援人仕, 憑票食飯, 早 ...

男爵府

原文章由 SandyKL 於 07-12-10 01:57 發表
理則報導係電視度睇到吖!佢地好似係要求書薄、校服費實報實銷先啱,而覺得唔應該政府一筆過俾咁多就咁多,要求拎單就俾。

有冇發覺?理班人個個戴哂口罩及好多個人戴住頂帽,如果覺得自己咁理直氣壯,咁有道理,點解咁怕真面 ...

我都唔係好明點解佢地有勇氣企出黎講出自己的訴求
唔夠膽以自己的真面目示人

複式洋房

有政府給$就梗是年年做新校服呢,我要交稅都唔舍得買新校服給個女,都是去學校買二手校服,冬季校服裙$10,校褸$50,咁我仲慘。
原文章由 kitty0502 於 07-12-10 09:24 發表
其實'正苦'好多野係claim唔足錢架,
好似屋租幾多個人係有設上限,
書簿同買校服錢都係claim唔足要自己貼架!(1年要貼2次,每次起碼幾佰)
同埋以我所知唔係好似大家講得咁好,
參加d咩或者買d咩都有'正苦'比囉,
我知有d廢人真 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 kitty0502 於 07-12-10 09:24 發表
其實'正苦'好多野係claim唔足錢架,
好似屋租幾多個人係有設上限,
書簿同買校服錢都係claim唔足要自己貼架!(1年要貼2次,每次起碼幾佰)
同埋以我所知唔係好似大家講得咁好,
參加d咩或者買d咩都有'正苦'比囉,
我知有d廢人真 ...

校服我就唔知係唔係claim足,但書簿費就應該claim足,我相信唔會所有人都會買齊字典同參考書,就算買都可以買舊書,重有就算買新書都有9折啦!咁唔知有冇人話不如攞收條先claim 呢!(請注意唔係書單係收據),咁唔知又會唔會回水比政府呢?眼鏡都一年換一次啦,好多人都唔會年年換,重有你話佢地一年要貼2次,每次起碼幾百,請問咩叫做貼,自己嘅野都叫貼,都好似有D過份,就算係真都係貼比自己,有咩問題?我並唔係想嘈交,不過做人應該知足。我地打工仔就算OT, 都唔夠胆claim 足啦!我地用勞力都未必要求claim 足啦!咁我地未重慘!
我知真係有人係好困難,但又實際有好多人係人心不足,所以請唔好怪我直言,如果有得罪個D真正有需要的人士,請見諒!

[ 本文章最後由 pp6113 於 07-12-10 13:34 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章

校服同書簿係同1條數,係claim唔足架,對於1d單親家庭黎講要自己再貼錢係好閑難架,同埋我睇你回我篇野我覺得有少少問題囉,你話字典同參考書&買舊書,我相信佢地都好大個啦,
咁個單親mama or 爸爸都好應該可以出去做野,
如果d仔女咁大個都唔出去做野,呢d人就唔應該想要乜有乜,
我講既係小朋友比較細年紀而出唔到去做野既單親囉
原文章由 pp6113 於 07-12-10 13:29 發表

校服我就唔知係唔係claim足,但書簿費就應該claim足,我相信唔會所有人都會買齊字典同參考書,就算買都可以買舊書,重有就算買新書都有9折啦!咁唔知有冇人話不如攞收條先claim 呢!(請注意唔係書單係收據),咁唔知又會唔會回水 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 kitty0502 於 07-12-10 13:42 發表
校服同書簿係同1條數,係claim唔足架,對於1d單親家庭黎講要自己再貼錢係好閑難架,同埋我睇你回我我我覺得有少少問題囉,你話字典同參考書&買舊書,我相信佢地都好大個啦,
咁個單親mama or 爸爸都好應該可以出去做野,
如果d ...

咁如果我篇野都叫有問題,我都唔知應該点回應好!而且我都已經係篇野度請真正有需要人士見諒,不過我始終唔明白点解比自己嘅野會叫做貼。我只知我老公付出左十分嘅勞力,都攞唔番十足嘅回報,但又冇途徑去示威,重要年年交稅。我個女年年買舊書,有需要先買校服同換眼鏡,在我心目中,不論你係單親定幸福家庭,不論你有錢定冇錢,只要係比自己仔女嘅,都唔叫做貼,因為呢D係做父母嘅基本責任。

水晶宮

好媽媽勳章

哈...真係估唔到用左一個'貼'字就令到大家咁大回響呀
咁請問你我應該用咩字眼去形容好呢?
我讀得書少,不如你教下我啦
我同大家都係一樣,老公同自己都係要返工架,
都係要養小朋友,校服都唔係年年買新,
工人都唔夠膽請呀!唯有同老公一個返早,一個返夜,
為咩o者,咪為2餐,咪為d仔女生活得好d囉!
如果有途徑示威香港正苦對我地呢d日做夜做既人不公平,
我都想去!
單親我都做過,我只係講出我所知道既野,
並唔係支持個d得1想2,好食懶飛既人
原文章由 pp6113 於 07-12-10 14:17 發表

咁如果我篇野都叫有問題,我都唔知應該点回應好!而且我都已經係篇野度請真正有需要人士見諒,不過我始終唔明白点解比自己嘅野會叫做貼。我只知我老公付出左十分嘅勞力,都攞唔番十足嘅回報,但又冇途徑去示威,重要年年交稅 ...

水晶宮

我就真係讀得書少,所以篇野先比人話有問題囉!
重我而家呢篇野係回應樓主嘅題目,拎公緩嘅人儍得好叻,真係講得好啱!好啱!

禁止訪問

男爵府

香港政府點解唔聽下我地呢班納稅人想點, 反而遷就班公援人士, 低收入和沒收入只肯小數人士在經濟或人生轉捩點出問題, 沒有理由照顧他們一世, 而且小孩還要按大人照計........

沒有能力的應該交給政府託養, 定時探訪, 咁可以避免咁多父母拿了公援錢不理小孩死活, 虐兒個案會減少好多。

[ 本文章最後由 mable1124 於 07-12-10 15:48 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

原文章由 mydearbb 於 07-12-10 15:59 發表
我既立場,重點係:他們不工作,不自己解決困難,長期依賴人,依賴陌生人供養..他們還要求多多,係厚臉皮,不知醜&不知衰

雖然係有單親家庭需要援助,但我一樣照丙他們..
他們的人生,係同居/結婚/生兒育女前..沒詳細考慮,量 ...

講得好!:tongue:

首頁

尾頁

跳至