家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個fd07年取消一張東亞信用卡,取消時負責職員無話有爭數,我fd亦凈係跟返銀行電子賬單個數字為張卡最後一次還款。
跟住佢就離開香港幾年。住址電話都變嗮。
到09年佢返來香港,重新申請東亞同另一間銀行信用卡,兩間都拒絕佢。我fd唔明點解。跟住之前通信地址有個熟人話佢知,收到追債公司信件,話我fd爭銀行1600幾蚊。佢走去銀行問,銀行先至話07年取消信用卡之後,仲爭67蚊。
我fd好嬲,話會去投訴佢哋,但始終年輕氣盛,唔知當時唔處理後果會更嚴重,於是一拖拖到今年想買樓,足之先知因此做唔到按揭。其間銀行亦無再追。
依家我fd唔知點算,係同銀行打官司,定係認衰還款?照計一定唔會係小數,問題係責任最初係銀行職員度,要我fd一人孭嗮係咪好過分?
各位有冇咩好方法,thanks!

大宅

RaeFANG 發表於 14-7-23 00:39
我個fd07年取消一張東亞信用卡,取消時負責職員無話有爭數,我fd亦凈係跟返銀行電子賬單個數字為張卡最後一 ...

太耐了, 無得追究, 亦都無官司打的, 最好揾返東亞傾找左筆數(記住拎收據), 叫佢地注銷返環聯個RECORD, 不過應該短時間都做唔到按揭住

公爵府

明知欠1600元都唔同銀行傾? 之前傾可能只比回68元就ok.

不過應該可以去銀行, 搵人傾下, 看看可以傾到幾多. 好多時您肯比番一部份銀行都會close file. 快d攪掂去, 咁銀行先可以改回紀錄.

RaeFANG  最主要係唔知後果,同咪好嬲,諗住唔係自己惡意欠款亞嘛。  發表於 14-7-23 12:21

公爵府

您搵律師貴過還錢比銀行

大宅

回覆 bloody2mary 的帖子

Thanks!係咪要等到環聯個評級高返先有機會做到按揭?
傾時有咩技巧要注意?
67蚊,東亞當時如果send e-mail,根本就唔會有咁大後果。

大宅

RaeFANG 發表於 14-7-23 12:10

Thanks!係咪要等到環聯個評級高返先有機會做到按揭?

評級係指你係咪一個會有借有還的人, 同你既息口平與貴既分別
都無咩要注意, 記住拎齊收據, 因為唔還你往後日子更加無可能借錢, 如果佢有欠銀行數應該知道銀行信用咭D利息其實係逐日計的, 所以你還個條數一定有條細數跟尾的

大宅

佢話當時係響櫃檯還款,即係取消卡片同時,一定唔係俾整數。個職員亦唔話仲未清嗮,後面又無e-mail通知。

大宅

RaeFANG 發表於 14-7-23 12:38

佢話當時係響櫃檯還款,即係取消卡片同時,一定唔係俾整數。個職員亦唔話仲未清 ...

咁你可以嘗試同佢地解釋左先, 如果佢接受或會勺情處理既, 不過要心平氣口先得, 再者發生左咁多年, 個時無即時處理, 呢下自己都有責任負責返既

大宅

無錯,我都話佢一早解決或者付出小好多。不過個時一定唔知有得傾。

大宅

係咪是但一間分行都得?定係一定去返出問題個間?

首頁

尾頁

跳至