跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我仔多你果個少少, 識爸爸媽媽, 家姐, 哥哥, 爺爺, 嫲嫲, 街街, mum mum, 同波波~~~

原文章由 家寶媽咪 於 07-12-11 03:39 發表
我BB都係0609,男仔,只係識叫媽,爸,奶奶,大叫,好多太空話,有無BB一樣呢

別墅

子桓B都係成日講太空話 , 仲淨係識講爸(6個月識發爸音,但真係識叫個c6就成1歲)、媽(8個月識)、mum mum (7個月識,一見到食得的就叫,肚仔餓又會叫)........只發單音,其實我有點擔心的

洋房

我2隻仲衰....淨係講太空話(2兄弟傾計)... 識講daddy, 媽媽...但係唔識叫我呢....:-(

[img][/img]

大宅

喜喜最鐘意媽麻、媽麻、媽麻、媽麻、媽麻…一日講成一百次都有

原文章由 maggiec01 於 07-12-11 13:40 發表
我2隻仲衰....淨係講太空話(2兄弟傾計)... 識講daddy, 媽媽...但係唔識叫我呢....:-(

男爵府

my baby girl just can say baba, mama, dada,nene, and a lot which i totally no idea..
親子王國以外之連結已被刪除

禁止訪問

大宅

我個女就只識 Daddy , 姐姐 , 魚魚,Meow Meow, 冇啦 , 重有唔識叫媽媽 , 我都有少少覺得佢講野慢d,佢成日都有看dvd , 唔知係唔係有影響既呢 ?

民房

我囡都係0609架, 15個月啦! 淨係識叫媽媽, 麻麻, 姐姐, 曳曳 同 猫猫, 連爸爸都唔識叫, 要佢叫爸爸同姑姐就淨係好出力咁講個 "姐" 字出來. 佢要咩野就淨係會指住叫 "呀"!

又一日留口水留到黑, 由細到大都係咁勁留, 爸爸懷疑佢係咪有 "口部肌肉發展遲緩", 所以控制唔到係咁留口水, 同發唔到 "爸" 呢個音.

想教佢講其他野, 但佢真係唔肯跟住講架! 真令人担心!

洋房

all mami:
你地個囝囝or囡囡,已經好叻叻架啦!
我個b就真係令我好憂心!
佢依家15個月大,除左識發媽媽、爸爸既音外,
其他咩野都唔識發音,
淨係識得一日到黑嘰嘰喳喳甘講天空話!
教佢發音又唔肯跟住讀,掛住玩搬野“湊”野!

大宅

唔洗太擔心架,e+ 係佢地既吸收期,佢地不停 input, 遲 d 會爆出來. E+ 我地應該盡量比多D input 佢,即係盡量同佢講多 d 野,記住要 interactive 既,即係唔係電視機.

等待驗證會員

我細仔又係好懶豬, 唔多肯講野, 佢只識爸, 爺爺, 包包,街等, 但係好少講, 媽都未媽過, 識聽唔肯講!
同佢講野又係唔肯跟住, 又係掛住玩搬野"湊"野

原文章由 carla.lam 於 07-12-18 01:49 發表
all mami:
你地個囝囝or囡囡,已經好叻叻架啦!
我個b就真係令我好憂心!
佢依家15個月大,除左識發媽媽、爸爸既音外,
其他咩野都唔識發音,
淨係識得一日到黑嘰嘰喳喳甘講天空話!
教佢發音又唔肯跟住讀,掛住玩搬野“湊”野! ...

水晶宮

好媽媽勳章

AJ,

你可以叫哥哥多D同細佬傾計,可能會好D.

曉敏剩係肯跟哥哥講野,我地講幾十次佢先肯講一兩次,但哥哥講兩三次佢就會好努力咁去模仿.但最衰哥哥有時都成日同曉敏講BB話.

原文章由 AJ 於 07-12-18 15:59 發表
我細仔又係好懶豬, 唔多肯講野, 佢只識爸, 爺爺, 包包,街等, 但係好少講, 媽都未媽過, 識聽唔肯講!
同佢講野又係唔肯跟住, 又係掛住玩搬野"湊"野

...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

等待驗證會員

patpat

咁我試下叫大仔教細佬先, 不過唔知佢制唔制, 因佢地多數自己有自己玩:-|

不過好得意, 話口未完, 尋日細佬講野就有進步, 叫爺爺個發音準確左(之前叫開YEAH YEAH音), 另外, 姐姐要佢訓覺, 唔比佢攪野, 佢指住姐姐話"你曵曵", "姐姐曵曵":lol:

原文章由 patpat234 於 07-12-18 17:09 發表
AJ,

你可以叫哥哥多D同細佬傾計,可能會好D.

曉敏剩係肯跟哥哥講野,我地講幾十次佢先肯講一兩次,但哥哥講兩三次佢就會好努力咁去模仿.但最衰哥哥有時都成日同曉敏講BB話.

...

禁止訪問

大宅

喂喂, 我亞仔都仲係一大堆BB話喎

最近先識叫我"唔...媽" , 魚魚佢會叫"BU"連D口水泡一齊BU, 燈燈就講咗"釘釘""鄧鄧", 哈哈!

"mum mum" 同 "奶奶"係最早識講嘅

沉日先成日"ba ba ba ba" ba 到我暈 :loveliness:

[ 本文章最後由 lovememe 於 07-12-21 17:50 編輯 ]

大宅

原文章由 AJ 於 07-12-19 11:20 發表
patpat

咁我試下叫大仔教細佬先, 不過唔知佢制唔制, 因佢地多數自己有自己玩:-|

不過好得意, 話口未完, 尋日細佬講野就有進步, 叫爺爺個發音準確左(之前叫開YEAH YEAH音), 另外, 姐姐要佢訓覺, 唔比佢攪野, 佢指住 ...

係呀, aj, 表哥識講好多野, 但吾肯叫媽, 我弟婦就叫 Vian 叫媽媽, 表哥就跟住叫. 小朋友佢地鐘意玩跟風.
你叫 hoho 教細佬, pakson 識叫, hoho 就會有優越感, 可能 hoho 會多 d 同細佬玩,兩兄弟感情都好 d.

大宅

我仲慘, 我個囝連爸爸, 媽媽和奶奶都未講, 其實我已經用很多方法, 例如我地兩公婆在他們面前不停示範, 用他喜歡的東西引他說一些音, , 但我覺得他理解但講不到, 我記得你在一歲時健康院檢查不及格, 好像叫你兩個月後再見, 結果怎樣呢? 我個囝當時都是fail, 歲半再去見, 不過無論個囝是怎樣, 我的心態都是因應他的能力給他發展, 只要他身體健康無大病, 我便開心了.
原文章由 schan 於 07-12-21 17:34 發表
你地d bb真係好叻,我個仔而家淨係識講,mama, papa咋,仲要係我覺得佢跟本唔知道係乜,我淨係sure佢知咩係nana(奶奶),因為每晚我俾奶奶佢時我一定要佢叫先俾佢,我個仔真係好慢呀,同佢成日講野佢就好似咋聽唔到行咗去,教 ...

禁止訪問

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

首頁

尾頁

跳至