親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

聖誕節會跟團去北海道, 想預budget帶幾多$$

請問各位通常d導遊會sell你地買d咩?
有咩係抵買的?
聽朋友講有隻叫馬油的product, 係咪有得賣, 大約幾錢?

Thanks!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我上年x'mas 去過,我地跟egl(包團)。但因為係公司去, 老細請食飯, 所以我地又唔係用好多錢~ 同埋我唔係買好多野,所以我只係用了4千幾蚊咋!

個導遊剩係在車上推銷了些糖果/朱古力給我們,都無咩push我地買。

我自己而言, 我覺得傘子好抵買! 六花亭朱古力好正! outlet 無咩買~因為hk都有, 亦沒有特別平.....不過,swatch d 款式好似有D唔同, 我買了一隻, HK是沒有的~

哈哈~ 可能我對買野麻麻, 所以無咩特別推介給你....
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

呀, 另外....EGL個導遊介紹了我們去狸小路一間舖頭買野食/手信....價錢又的確比出面平了些

另外, 機場入面係好多野買, 如果臨走時,發覺買唔夠,可以補飛!:mrgreen:
Childhood is journey, not a race.

男爵府

原文章由 是是但但 於 07-12-12 14:23 發表
呀, 另外....EGL個導遊介紹了我們去狸小路一間舖頭買野食/手信....價錢又的確比出面平了些

另外, 機場入面係好多野買, 如果臨走時,發覺買唔夠,可以補飛!:mrgreen: ...

Thanks 是是但但!

其實今次都係參加egl, 食住都包埋, 我又係麻麻地買野, 不過就喜歡食, 所以都係預錢買野食多, 同埋唔知個guide會唔會叫我地加餐(e.g. 食蟹, 牛柳....), 所以想預吓先:)

咁你所講的傘子係邊度買架, 我都想睇吓!

水晶宮

海鮮市場有好多魚生﹑海鮮~
但因為我地同老細去,加佐幾多錢就唔係好知....
可能去呢度,你會忍唔住食,因為D毛蟹﹑海膽好正!

另外,去玩雪地電單車,超正!好好玩~
每人¥10000!

狸小路有好多傘子/食物/精品賣架~
有好多動物傘子,好可愛!因為之前姐姐買了給我,所以我沒有買,反而買了一把好普通,但超輕既縮骨摭,我足足用佐成年,e+重跟住我!
狸小路,音樂盒也有! 我當時買佐D HELLO 咪咪 音樂盒, 我覺得好靚~:lol 反而小樽音樂城個D,我覺得太貴喇!
由其自己整個D....好似成HK$600~800一個....
不過,如果唔係自製, 現成個D都幾好!
有平有貴~ 最平約¥2000。

如果你有興趣,可以到我個BLOG睇下:
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.AvHydmVHBhqkEgiXhwof8GM.wM-/index?l=f&id=16

原文章由 maggkiki 於 07-12-12 17:57 發表

Thanks 是是但但!

其實今次都係參加egl, 食住都包埋, 我又係麻麻地買野, 不過就喜歡食, 所以都係預錢買野食多, 同埋唔知個guide會唔會叫我地加餐(e.g. 食蟹, 牛柳....), 所以想預吓先:)

咁你所講的傘子係邊度 ...

[ 本文章最後由 是是但但 於 07-12-12 21:48 編輯 ]

男爵府

原文章由 是是但但 於 07-12-12 21:32 發表
海鮮市場有好多魚生﹑海鮮~
但因為我地同老細去,加佐幾多錢就唔係好知....
可能去呢度,你會忍唔住食,因為D毛蟹﹑海膽好正!

另外,去玩雪地電單車,超正!好好玩~
每人¥10000!

狸小路有好多傘子/食物/精品賣架~
有好多動 ...

嘩! 是是但但你個blog 好正呀, 見到都即刻想飛:loveliness: 尤其是d蟹, 我同老公都好鐘意食架, 我地兩公婆10年前去過一次北海道自由行, 都食左2, 3餐蟹, 今次直頭諗住pack幾隻番黎慢慢歎添
不過因為今次同埋阿女去, 佢話想睇企鵝同去小樽做音樂盒, 所以至跟團唔駛煩. 而見你話d自制音樂盒咁貴, 到時都係咁二買個就算喇
今次真係多謝你的tips啊

伯爵府

六花亭朱古力邊度有得買

水晶宮

ops:" /> 我都係老細請,至有得咁豪咋....
如果你想買返去, 可能要就返行程, 如果LAST 1日去海鮮市場就好D, 如果唔係,你可能要問下導遊, 好似有得速遞....不過,唔知咩价....
我無記錯,好似機場都有! 不過, 就唔係生猛游緊個D~ 但都好新鮮!
我當時無咩時間睇....所以都唔係好記得....

我其實都去完一年,E+無咩印象,同埋可能始終唔係自悠行, 又同公司去, 始終好似爭D....你地一家人去, 一定好HAPPY~~
希望你地今次玩得開開心心啦~!

原文章由 maggkiki 於 07-12-12 22:50 發表

嘩! 是是但但你個blog 好正呀, 見到都即刻想飛:loveliness: 尤其是d蟹, 我同老公都好鐘意食架, 我地兩公婆10年前去過一次北海道自由行, 都食左2, 3餐蟹, 今次直頭諗住pack幾隻番黎慢慢歎添
不過因為今次同 ...

[ 本文章最後由 是是但但 於 07-12-12 23:33 編輯 ]

水晶宮

狸小路有!
另外, 機場都有!

原文章由 Little_cy 於 07-12-12 23:14 發表
六花亭朱古力邊度有得買

複式洋房

You can find them in all supermarkets, department stores, souvenir shops, and at the airport.

原文章由 Little_cy 於 07-12-12 11:14 PM 發表
六花亭朱古力邊度有得買

複式洋房

蟹 airport 有, and still swimming, but more expensive than fish market. So if you can go to the fish market the morning of the last day, it would be the best way to buy the crabs.

Also, airport seafood shop area is very, very, very crowded, so I got tired just looking!

原文章由 是是但但 於 07-12-12 11:31 PM 發表
ops:" /> 我都係老細請,至有得咁豪咋....
如果你想買返去, 可能要就返行程, 如果LAST 1日去海鮮市場就好D, 如果唔係,你可能要問下導遊, 好似有得速遞....不過,唔知咩价....
我無記錯,好似機場都有! 不過, 就 ...

水晶宮

OH...有游水的?
哈哈....我已經唔記得晒! ^^:
THX!

原文章由 YOSASHTO 於 07-12-12 23:37 發表
蟹 airport 有, and still swimming, but more expensive than fish market. So if you can go to the fish market the morning of the last day, it would be the best way to buy the crabs.

Also, airport seaf ...

男爵府

原文章由 是是但但 於 07-12-12 23:39 發表
OH...有游水的?
哈哈....我已經唔記得晒! ^^:
THX!

多謝各位買蟹的tips, 不過真係唔知有冇機會買, 因為最後果日既行程係去奧林匹克場同支芴湖, outlet等, 時間都好似幾趕吓(因回程要在東京轉機) 應該冇乜希望喇:-( 唯有希望到時係北海道可以大吃啦

是是但但, 在另外topic見你會去沖繩, 我都希望你可以成團&玩得開心d:mrgreen:

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原文章由 maggkiki 於 07-12-12 22:50 發表

不過因為今次同 ...

同妳剛好相反, 今年七月跟(EGL)團去北海道、東京,出年七月一定會再去北海道(自駕遊) !!

我o地果陣都係最早報名(兩個月前), 結果要轉日子, 錢就唔駛加, 因為同團o既團友, 竟然有團費貴過我o地接近兩千大圓 !! 知妳好似有得開茶會, 應該可以如期出發, 放心吧 !! 旅行社真係好多招數, 想心目中日子出發, 相信要接近日子先可報名, 不過就要面對冇位危機或要付貴團費 !!

我o地一家三口, 多數都係飲飲食食,加上去埋東京、迪士尼, 唔計碌卡買了兩個 Agnis b 袋, 都係駛o左 10萬日圓(當時大概係六千零蚊港幣), 隨團領隊都冇咩推我o地去買, 馬油係必定推介貨色, 不過就力薦我o地去狸小路小店集中買, 雖然真係會平少少, 但係 .......心照啦, 哈哈 !!

如有興趣睇我o地 D 旅行相, 可以 pm 我 !!

六花亭朱古力, 我o地o係小樽買, 推介士多啤梨朱古力 !!

男爵府

原文章由 KaHeiBaBa 於 07-12-13 00:19 發表

同妳剛好相反, 今年七月跟(EGL)團去北海道、東京,出年七月一定會再去北海道(自駕遊) !!

我o地果陣都係最早報名(兩個月前), 結果要轉日子, 錢就唔駛加, 因為同團o既團友, 竟然有團費貴過我o地接近兩千大圓 !! 知妳 ...

KaHeiBaBa

其實北海道自由行真係好正架, 不過因為今次老公好late先至話放到假, 當時問旅行社d機位已經好full, 加上今次同埋個女去, 又係冬天, 所以先至跟團. 所以我都話如果係夏天暑假去, 一定會自由行.

照你咁講EGL都唔會太差, 因為最怕d導遊成日話呢樣果樣好, 不停咁sell你. 因為都係至在出去玩吓, 飲飲食食relax吓:loveliness:

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原文章由 maggkiki 於 07-12-13 00:43 發表

KaHeiBaBa

其實北海道自由行真係好正架, 不過因為今次老公好late先至話放到假, 當時問旅行社d機位已經好full, 加上今次同埋個女去, 又係冬天, 所以先至跟團. 所以我都話如果係夏天暑假去, 一定會自由行.

照你 ...

我o地果個都算資深領隊(Vxxxxxx Chan), 態度算唔差, 不過都幾 business, 但係果陣八卦得知, EGL 都有敗類, 希望妳唔會遇到啦, 祝妳好運 !!

返o黎記得報料呀, 預祝 玩得開心、食得開心 !!

伯爵府

想問下隨左jr tower之外, 其次既有邊間酒店呀, 我同我朋友傾, 佢話jr tower is very good, 不過吾駛浪費$係酒店到羅, 佢話好多酒店都係係地下街通到

伯爵府

我老公又話想去小樽住下, 跟著先至去番sapporo, 如果小樽有冇咩野酒店介紹呀

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原文章由 Little_cy 於 07-12-13 11:34 發表
我老公又話想去小樽住下, 跟著先至去番sapporo, 如果小樽有冇咩野酒店介紹呀

酒店:小樽希爾頓 Hilton Otaru

溫泉旅館:宏樂園 Otaru Asarionsen Korakuen

伯爵府

如果近雪埸既, 有冇咩野酒店呀

首頁

尾頁

跳至