家庭理財

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

「 5 年 智 選 」 人 壽 保 險 計 劃

This scheme quite good. I bought to my son already.
15yrs term each month premium $1659
Totally return around HKD182,000

兩 項 保 障 計 劃 以 供 選 擇 :
繳 款 期 : 5 年
保 障 期 : 1 0 年 或 1 5 年

http://main.hangseng.com/chi/per/ins/yel/index.html

伯爵府

Re: 「 5 年 智 選 」 人 壽 保 險 計 劃

請問15年後保證現金多少?

以你所給數字計算, 複式回報率約4.7%.

公爵府

好媽媽勳章

15年後保證現金 HKD115,000
15年後預期可得金 額以6%計算HKD67,242
15年後預期總HKD182,242
剛岩今日個同事講, 佢都係買左依隻SCHEME, 佢地好識計數, 我想依個SCHEME RETURN 都幾好吧 !

伯爵府

6%只係紅利利率, 即係話恆生派左紅利而你唔提取, 會比6%利息你, 唔等於每年增長6%.

呢個計劃保證部份只係複式1.12%, 計埋預期部份先至得4.74%.

男爵府

If I remember correctly, they have protection when applicant pass away : the bank will help pay the premium.

Standard 'Chartered has another plan. Say invest one time $100000, then assume 4.9% (1.95% + 2.95% ) dividend, can get back $206992 after 15 years.

Now the rate is 4.9%.

But life protection is miminal.

大宅

Hello ALAL,
你所指的計劃, 是保誠Prudential的匯聚寶計劃,Standard Chartered Bank is their agent to 銀行客戶.
此計劃特色:一筆過供款終身計劃.

i.e. one time pay up HK$100,000; 派息率4.9%(其中1.95%為定期紅利息率 and 2.95%為增長紅利息率)
(保誠Prudential剛公報2004年的紅利息率不變; 仍然以派息率4.9%計算)
5yrs anniversity, u can get back HK$127,022 totally and have protection HK$128,292 if u pass away.
15yrs anniversity, u can get back HK$204,942 totally and have protection HK$206,992 if u pass away.
I believe my explanation which would let u clearly.

複式洋房

Hello Sharoncks,

is it correct that u received HK$127,022 on 5 yrs anniversity and then the policy(life protection) is still valid? or the policy will terminated once you get back the money?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我都同仔仔買左依個plan, 因為我好吾鐘意d保險公司年年話要加保費但保額又吾加, 而且我之前都係恒生買過"無限次門診"我覺得恒生比效可靠.

我本身個保險經記以前係我supervisor見佢轉左行咪幫佢買左三份保險(兩份父母 - 人壽, 住院, 危疾, 意外保險但一定要做野, 如果退休吾保(我爸爸退休時我問佢, 點解 退休吾保佢話係咁, 仲有既然吾保仲吾通知我cut左果部份保費, 你話係吾係吾淑吾食呀. 我果份基金加人壽仲差, 攻左六年得個吉佢仲問我不如cut左佢再買個份多d錢果d. 見過鬼仲吾怕黑咩所以我對佢地間保險公司"mxxxxxxe"印象極差, 但吾攻又吾得, 真激氣), 所以買保險我都會遙選擇銀行而吾會直接揾保險公司. 銀行自己d附屬保險跟得仲足.

伯爵府

kaheiboy,

1. 保險公司年年話要加保費但保額又吾加
有一部份保險係會年年加價, 例如純人壽, 額外危疾賠償, 住院等等. 呢D保險會按年齡每年增加保費, 因為年紀大左風險亦高左.

2. 意外保險但一定要做野, 如果退休吾保
我相信你係買左意外入息保險? 如果無收入係唔可以買呢種保險, 因為原意係令受保人唔會因意外導致完全無收入.

3. 基金加人壽仲差, 攻左六年得個吉
呢份投資相連保單, 會唔會包左好多保障呢? 因為如果保障多, 其實你既錢會用左黎買保障先, 餘錢先至做投資. 所以如果保障多, 就會感覺好似供左好耐都無回報咁.

4. 銀行自己d附屬保險跟得仲足
如果你試果買過銀行既住院, 意外, 危疾, 旅遊, 家居保險等等呢類好多手續要跟既保險, 又真係咁唔好彩要索償, 銀行只會寄 form 比你, 你會發覺有個 agent 幫手會方便好多.

大宅

請問各位5年供款,10年取款計劃有咩好介紹?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

遙遙爸爸,

我相信我個保險agent 真係好吾professional. 仲話朋友我同佢買左果幾份保險佢都從來吾提邊種會每年加保費, 只會話我自己吾了解佢份保單. 我都買左成咁多年, 吾計續又吾係計續又得個吉真係好激氣.

我果兩份係比我父母, 但我份保障金額只得十二萬港元, 每個月要比成千多元, agent仲話要攻多廿年先可以cover吾洗再攻(如果我自己儲錢廿年一定比我買依份多)你所講既人壽同額外危疾賠償, 所以我成日講笑, 我份保險(大吉利是同吾大吉利是都吾抵)
我都明白年紀大左風險亦高左, 但攻保費高左但回報不變, 真係好無奈. 恒生點解可以「 5 年 智 選 」 同樣人 壽 保 險 計 劃點解可以話明一定吾會加保費呢?

意外入息保險一定吾係啦, 我爸爸前幾年退休, 我仲問佢咁意外保仲有冇效?(因為以前爸爸份工要戶外工作, 所以佢叫我買埋) 但我最吾滿意佢係既然冇效累點解仲要我每月攻錢?

3. 我份只係 flexibleinvestmentprotector, 除左人壽其垈他只係買基金, 總之得個吉

4. 可能我同agent從來冇比過service我(叫佢check吓我份保單資料佢又話吾得閒反公司要佢得閒先), 所以我真係吾之agent會幫到我幾多.

總之都係我冇帶走眼識人啦.

複式洋房

kaheiboy,

睇完你寫,我覺得係你個agent有問題,其實你唔滿意個agent,你可以自己換過個agent的,我都係在"m"度買家,我果份都10幾年了,雖然之前個agent已走了,但我早幾年仲分了股,所以我都要多謝佢呀,後來經朋友介紹認識了現任agent,佢話我知若無人幫我跟佢可幫我,一跟我已跟了佢都有3年啦,佢仲同我review番份單,因甘耐我真係唔係好記得有d咩了,最緊要係佢只有比service我,從來無sell過我其他,反而係上年年尾我搵佢做了份投資保比呀b,但到現在已有錢賺了,所以我反而對佢"m"公司有好好印象,可能因為我兩次都賺了錢啦,同埋我遇人得淑 係呢你買了咩基金呀?如你有需要我可比我個agent電話你問佢呀

複式洋房

遙遙爸爸,

「 5 年 智 選 」 人 壽 保 險 計 劃,

Can you tell me how to calculate for the 4.74% compound interest. I can only get a rate of around 4.25%.

Perth

民房

:-? FL :-D

伯爵府

today i found a promotion from "mxxxxxxe" when i shopping in the plaza, they have a saving plan promotion now, which u only invest 5 years, then u can get back all your $$ when mature in year 10. 大約5厘回報. total u pay $71000 (for 5 years) then u can get back $100,000 when mature. what's yr view?? 好像好吸引wor.

男爵府

babe04

Hang Seng's plan is virtually a saving plan with a little part on insurance.

If you focus on protection, then insurance plan is better for you.

'M......e''s saving plan seems good. But anyone know the past performance?

伯爵府

Little_cy,

我諗你記錯少少, 應該係儲6年, 10年拎錢.

ALAL,

M記連續十年創業績新高, 令到保單分紅好好, 股價更加由99年上市$97升到而家$279. 如果要詳細業績資料可PM我.

伯爵府

yes is 6 yrs then is it good??

伯爵府

呢個計劃除左回報唔錯之, 仲有一個特點, 就係10年到期時仲可以繼續高息滾存. 大部份其他計劃一到期就要你拎走, 到時如果唔等錢駛, 又唔知投資乜好, 就要冒一個 "再投資風險". 呢個計劃比你滾存多5年, 多D時間安排再投資, 減低風險.

別墅

遙遙爸爸 寫道:
kaheiboy,

有一部份保險係會年年加價, 例如純人壽, 額外危疾賠償, 住院等等. 呢D保險會按年齡每年增加保費, 因為年紀大左風險亦高左.

我相信你係買左意外入息保險? 如果無收入係唔可以買呢種保險, 因為原意係令受保人唔會因意外導致完全無收入.

3. 基金加人壽仲差, 攻左六年得個吉
呢份投資相連保單, 會唔會包左好多保障呢? 因為如果保障多, 其實你既錢會用左黎買保障先, 餘錢先至做投資. 所以如果保障多, 就會感覺好似供左好耐都無回報咁.

4. 銀行自己d附屬保險跟得仲足
如果你試果買過銀行既住院, 意外, 危疾, 旅遊, 家居保險等等呢類好多手續要跟既保險, 又真係咁唔好彩要索償, 銀行只會寄 form 比你, 你會發覺有個 agent 幫手會方便好多.

1. 所有保險都會按不同情況作出調整, 每5週年會更新一個風險指數, 比如"愛滋"當年一經發表.... 好多即使有儲蓄成份的保單, 都有所更改及調整, 講近年就有sars, 由於未有確實數據(3-5年), 所以未有特別大的調整......

2. 退休人士在保險公司之意外水平十分低, 家陣後生買係冇咩問題喎~ d保險代理成日叫人睇張單嫁啦, 話可以知道份單仲係唔係切合當時人需要...... 退休人士在退休時, 取消了該項保障.... 沒大不了~

3. 美國歷史有基金至今(超越100年歷史), 未有"1"隻10年期以上基金係蝕錢...... 大家可自行考慮! 而且保單內即使有一個數, 只要你一領取任何一項金額, 一樣係咩都唔同晒, 基金可以自行決定方向, 保險單卻只有一個數字目標....

4. "銀行只會寄 form 比你".... 保監會內訂明, 代理守則係唔應該公開批評同業, 而且HK Bank及永隆我都有朋友, 佢地今時今日會去探訪同專人跟進, 要唔要介紹一下? 等你得到更多有關info?
我們應該感恩 神的話語令人清醒

首頁

尾頁

跳至