跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

有無校內學生既家長, 比d comment
or 住附近既mami, 平時見d學生乖唔乖? 老師nice 唔nice?

侯爵府

好媽媽勳章

up..... please help...

民房

我姨娚讀緊六年級,我家組話校長很積極,很投入,最近舉辦了一個類似軍訓教育營比六年級學生,讓他們學習,效果不錯,是保良局學校初舉辦。

侯爵府

好媽媽勳章

謝謝你的回應.
剛從其他mami 回應中得知學校有老師體罰及用粗俗語言責罰小朋友, 不知是否真有其事? 校風&老師好不好?
thanks!
原文章由 rachelyu7 於 08-1-1 23:01 發表
我姨娚讀緊六年級,我家組話校長很積極,很投入,最近舉辦了一個類似軍訓教育營比六年級學生,讓他們學習,效果不錯,是保良局學校初舉辦。

大宅

我侄仔以前讀個間架..我堂亞嫂話自重合併左之後..聽講保記d學生打田心谷既學生..老師竟然鬧田心谷既學生而唔鬧保記既學生...搞到我堂亞嫂好鬼嬲...呢間小學以前就好..合併左之後d學生好差..話就話係保良局開姐..但係d學生就會搞到d校風好差架啦

侯爵府

好媽媽勳章

真係嫁? 甘有無同校方投訴? 會唔會係有誤會呀?
現在d學校透明度高左, 應該唔會allow d老師甘樣?
唉, 仲諗住近近地同個仔讀呢間添...
原文章由 tung0503 於 08-1-2 03:47 發表
我侄仔以前讀個間架..我堂亞嫂話自重合併左之後..聽講保記d學生打田心谷既學生..老師竟然鬧田心谷既學生而唔鬧保記既學生...搞到我堂亞嫂好鬼嬲...呢間小學以前就好..合併左之後d學生好差..話就話係保良局開姐..但係 ...

大宅

我大囡本是朱小(下午)跟校過去合併,(現已升中),
我覺得田心谷學生比較差, 當然保記都有差學生,
(其實每間都會有,不過如田心谷是好,就不會被"食")
她那年升中, 讀band 1 95% 都是保記學生.
現細囡都在讀,校風 and 老師 都 ok!.
不過保良局學校, 一定十分"谷".

侯爵府

好媽媽勳章

聽你甘講, 我都安心d...
你細女讀幾年班? 多唔多"欺凌" / 老師體罰學生?
我覺得老師嚴d都唔緊要, 但如其他mami所講用粗俗語言or 體罰就唔得啦
原文章由 carlychu 於 08-1-8 10:56 發表
我大囡本是朱小(下午)跟校過去合併,(現已升中),
我覺得田心谷學生比較差, 當然保記都有差學生,
(其實每間都會有,不過如田心谷是好,就不會被"食")
她那年升中, 讀band 1 95% 都是保記學生.
現細囡都在讀,校風 and 老 ...

大宅

我細囡讀三年級,欺凌應沒有,老師體罰,粗俗語言
就一定沒有!(100% 保證).

侯爵府

好媽媽勳章

thank you carlychu~ 聽講有分精英班? 我想仔讀普通話班...
原文章由 carlychu 於 08-1-8 19:20 發表
我細囡讀三年級,欺凌應沒有,老師體罰,粗俗語言
就一定沒有!(100% 保證).

大宅

You're welcome!我不清楚現在的小一制度,你聽左入學講座未??小一有普通話班未?我細囡就二年班才有普通話班。精英班方面.....大囡和細囡的制度都不同,現在都不太清楚怎樣編制。Sorry.

大宅

畀面勳章

小女亦在此校就讀,對有家長表示百份百保証沒有老師用粗俗言語罵學生感到難以置信:-| ,雖然小女沒有直接受害,但也替被罵死八仔或死八女的同學感到難受:-| 此番說話出自潘姓訓導主任.待續

大宅

畀面勳章

繼續,這位老師是今年才升上主任之位,她最喜歡用以上言語辱罵學生,若各家長想求證可以在小息後集隊時在地下操場外就有機會見識到,她的訓話令到很多街仿側目 仲有副校亦常用白痴冇腦做乞兒啦來罵不聽話的學生,至於體罰,我只知道阿女班主任有用手或用小棒打同學,上星期家長會在門外等候時有同學仔媽咪問我知唔知道老師打學生,我都未答佢老師就叫佢入去啦,所以我相信真有其事:tongue:

大宅

潘主任都有教我囡,但她說潘主任沒有跟她們班說過這樣說話
用手或用小棒打同學 - 可直接和校長投訴.
請問是那一個副校? (只是八卦)
可能我兩個囡好彩,沒有遇到以上事情.
(touch wood)!

侯爵府

好媽媽勳章

系啦... 我就係聽見naughtyboyma 講既野 先擔心...
carlychu 會唔會係你女o個班d小朋友乖, 所以主任無須要鬧佢地?

老師係唔應該甘無禮貌 & 打人, 但有時d小朋友太曳, 唔嚴d佢地又唔驚...

令人煩惱呢 ...

原文章由 carlychu 於 08-1-10 20:22 發表
潘主任都有教我囡,但她說潘主任沒有跟她們班說過這樣說話
用手或用小棒打同學 - 可直接和校長投訴.
請問是那一個副校? (只是八卦)
可能我兩個囡好彩,沒有遇到以上事情.
(touch wood)! ...

大宅

畀面勳章

回覆 #7 carlychu 的文章

我估你的小朋友讀3A,你可以問下B or C班的學生和家長,因女兒是在校車上得知,她還會經常唔上堂用來罵學生和中途離開叫羅副校來罵,此事於等校車時已向被罰同學求證,他說潘主任幾乎每堂也會罰他們,死八仔.死八女,和死開也是她的常用語,而羅副校的指控亦是由三位4A學生口中所聽到,因她是教他們英文,至於體罰因女兒不是當時人,亦不欲多事,因之前投訴過老師的教學方法導致一直被針對,不想阿女之後日子難捱,但真的對此校失望,

大宅

請問個位潘主任全名叫咩呀?因為我以前都係讀呢間架..我個時個班主任都係姓潘架..

大宅

畀面勳章

回覆 #17 tung0503 的文章

潘X群主任,她是否一朝得志呢?

民房

Hi!我係住係你對面的connie,我覺得你地講得好有道理,因為以前的姚主任係用心教導去令學生變乖,從不用粗語。成功的例子有好多。Sorry!今遅才復你!

複式洋房

我女女剛畢業, 自從合併後,學校全力谷成績,你要有心理準備,因為會分精英班.
至於老師罵學生就梗有,我都見到有些小朋友十分頑皮(因為做義工),家長又唔理,伸話自己小朋友係屋企好乖,無可能!!
其實只要你的小朋友乖,家長又跟得上,根本就無問題. 你可以上校方網頁了解一下,她們音樂好勁,拿好多獎.
我都好掛住姚主任....

原文章由 bady33960 於 08-1-28 19:26 發表
Hi!我係住係你對面的connie,我覺得你地講得好有道理,因為以前的姚主任係用心教導去令學生變乖,從不用粗語。成功的例子有好多。Sorry!今遅才復你! ...

首頁

尾頁

跳至