親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

星加坡旅遊日記!

小妹係星洲回流人仕,係果邊住過3年,而且每年都必會番星一次,有少少心得但講不上地膽,希望都幫到想到星一遊之bk朋友!

[size=medium]有用網站
Bintan web site
www.brf.com.sg/ifosz/index.jsp --- Ferry
www.bintan-resorts.com --- Bintan resorts

S'pore Hotel
www.angsana.com
www.nirwanagardens.com
tw.visitsingapore.com
hotels.online.com.sg/budgethotels.asp --budget Hotel

Airline
www.cathaypacific.com --- CX
www.singaporeair.com --- SQ

Other
www.popular.com.sg --- 大眾書局
era.erasingapore.com.sg --- ERA地產
www.kowloonclub.org.sg --- 九龍會
www.citycab.com.sg --- Citycab的士
www.streetdirectory.com.sg --- 地圖
www.moe.edu.sg --- 新加坡教育部

大宅

Re: 星加坡旅遊日記!

babyjerry
吾駛客氣,如果仲有咩吾明白,可以問我o架,幫得到的我一定幫!

男爵府

好媽媽勳章

hi melvinma,

想問酒店......文華, 東方, 泛太平洋邊間正d??

仔仔得果2歲幾, 聖淘沙又未岩玩, 仲有咩地方玩??

食野有邊幾間好介紹??

tks.

大宅

iron
你係我第一名客仔.....講笑咋!
文華Mandarin S'pore=Somerse站行5分鐘
東方The oriental S'pore,泛亞太平洋Pan Pacific
=City Hall站行地下街15-20分鐘....如果吾買名牌,又懶行,首選文華!
其實星加坡真係無咩啱小朋友玩,如果你想去一日戶外,zoo同晚間動物園都吾錯,不過我題意去晚間果個,起碼無咁熱!
食嘢方便,可以選地道食品,各美食中心都有,表表姐"老巴殺"Raffles站行8分鐘!seafood有東海岸公園"長堤""red house"抄蟹一流,點心都有orchard高島屋百貨樓上"翡翠皇宮酒樓"海鮮灌湯胶勁抵食!

大宅

tingtingma.
首選Mandarin Singapore Hotel

男爵府

Melvinma,

真係太好啦........特登開個topic來幫我地........many thanks!

想問.......點樣安排night safari......歷時幾耐......岩0岩3歲以下.......多唔多蚊呀........安唔安全?

Sorry, too many questions :-P :-P

大宅

babyjerry
你都好快手喎!...其實果度好似"長隆",不過人有教養d,坐小火車都會靜好多,氣氛都差好遠,你係orchard坐mrt北線到ang mo kio站,有巴士直到30分鐘吾駛!.....去戶外地方小朋友都係揸定保險d啦,不過吾算多蚊,放心!
晚間動物園好似6-7點先開,吾好太早去!園內分2部分,坐車仔半粒鐘,步行徑全程2個半鐘,越行越靜,又驚又好玩,全程都可以推bb車o架!吾想抱帶埋好d!

***上次係咪你問tel卡,係星買本地tel卡,$10&20sgd一張,只打本地,機場找換店有買,國際tel卡,要係tel shop買,m1 同 singtel.....$50sgd一張半年有較,吾係煲粥都吾駛買啦!

大宅

vkzone
你去果間醫院,我女都有睇過醫生,如果係orchard road搭的士,相信都吾駛點跳錶,或者可能會有shuttle bus番落mrt添!
kallang果區係s'pore唯一合法"紅燈區"....所以咪特別需要酒店o罹,仲係時租果隻添!
botanic gardens我未去過呀!不過係正你醫院隔離,同女女去影下相都可以呀!

男爵府

Hi melvinma,

可唔可以介紹市中心酒店呀, 我想交通方便, 近mtr.

另外, 12:30pm落機, 5:00pm先有船去bintan, 中間幾個鐘, 可以點安排呢?
thanks.

大宅

KristyMum
如果你吾係一定要住orcherd road,我題意有間"M hotel"近raffles站行8分鐘,鄰近大型美食中心"老巴殺"!由於不讚成帶大件行李入bintan!所以建議你.......
先到酒店放低大件行李,再行一陣然後到碼頭乖船到bintan!
如果你帶很少行李入bintan,又可以放低完行李,再入"聖淘沙"玩3小時,乖吊車出嚟!吊車站隔離便是去bintan的碼頭啦!...有一樣要留意,由於bintan屬於印尼,需要辦離境手續,所以最少要預早一小時去碼頭!
***印尼比香港慢一小時,所以回程記緊睇清楚時間!

男爵府

melvinma,

Many thankssssssssssssssssssssssss!

提意下次BK媽咪可以攪團"星加坡"遊........由你帶團........一流........講下笑窄

男爵府

我有一些民丹島的資料, 希望妳們合用。

Ferry Ticket info :
http://www.brf.com.sg/ifos2/index.jsp

Hotel Info :
http://www.angsana.com/promotions_main.htm
http://www.nirwanagardens.com

Nirwana Resort Hotel
Superior Garden 2 Days / 1 Night
Weekdays : (Sun-Fri) Twin Sharing HK$560 / person Extension Night : HK$340
Weekends : (Sat) Twin Sharing HK$740 / person Extension Night : HK$450

Price Include :
- Return Ferry ticket (Singapore - Bintan - Singapore)
- One night accommodation at Nirwana Resort Hotel
- Buffet Breakfast at Coffee Shop
- Terminal levies and baggage handling charges
- 2 way land transfer in Bintan Resorts (Ferry Terminal - Reosrt - Ferry Terminal)

* Fri & Sun departures from Singapore, a peak ferry surcharge of S$11 / Adult and S$10 Child will be levied
* Price for Extension Night includes breakfast

大宅

vkzone
其實仲有一個"塔淡島"betam!不過好少香港人識去!都好平$5xx一晚hotel咋!
唔該晒你嘅資料!

babyjerry
有人以經book o左我啦!12月度,想就一齊呢!

男爵府

Thanks vkzone. 請問你提供的Nirwana價錢係嚮邊度book. Internet? 三歲六個月大的小朋友點charge呢?

Thanks melvinma, 一家三口的行李, 個suitcase想細都難,唔知碼頭可唔可以寄存? btw, 你覺得bintan or batam靚d呀?

大宅

KristyMum
上次我12月去,便是先放低行李係"m hotel",然後只帶背包同一個手提袋,便搭的士由碼頭去batam啦!由的士行去入閘要8-9分鐘,而且果隻係船仔拉上拉落,帶大喼會極度吾方便!
2個島相隔好近風景一樣,bintan係旅遊島專門招待外國人,島上d酒店消費會貴d,不過最出名果幾間酒店真係好正!batam係舊少少不過都有齊一般娛樂,上次我係酒店做spa,天台竹棚屋包浸包擦3粒鐘,都係$110星紙,勁抵!

男爵府

melvinma,

嘩.......講真嫁 .......你成個旅遊專家咁......跟你好過跟團啦 ........無奈唔得呀. :-x :-x

今次都係諗住個工人放假回家......仔仔又未返學........夾岩日子先出去行下窄........你就好啦......成日可以周圍去.......真係羨慕死人啦.

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

melvinma

是真唔是呀?? 12月去singapore, 我報名先

受唔受埋我玩呀??

大宅

babyjerry & 多利是
每年番星以經成為例行公事啦!....我要update下果邊d消息嗎! ....下次maybe係12月啦,如果吾想跟團,一齊去o罹!

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

melvinma

嘩!! 您d反應好快bor!

其實我以前幫過好多坡佬打工架; 他們個個都叫我唔好去singapore, 話同香港一樣; 所以一直都無去過~~ 我又唸唔起可以via sin去d島度渡下假; 而家被您提醒左; 可能因為我未去過; 有d神秘感; 好有興趣架!! 希望12月跟您去得成啦, 嘻嘻!!

大宅

melvinma,
thanks for your adivse.
我諗都係考慮下"meritus mandarin hotel",起碼在orchard road.
咁大眾書局係咪又喺orchard road呢?
thanks so much

首頁

尾頁

跳至