興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人有Canon 350D + sigma 18-50mm 鏡頭, 而家想轉 400D or 40D, 唔知鏡頭可唔可以配番落呢兩部機??

另外400D 同 40D邊部會好D,我知40d價錢係貴一倍,不過質素真係比400D好大分別?? 聽講遲D會出450d,唔知有冇人比到少少意見我呢??:mrgreen: :mrgreen:

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 carycary804 於 07-12-12 18:23 發表
本人有Canon 350D + sigma 18-50mm 鏡頭, 而家想轉 400D or 40D, 唔知鏡頭可唔可以配番落呢兩部機??

另外400D 同 40D邊部會好D,我知40d價錢係貴一倍,不過質素真係比400D好大分別?? 聽講遲D會出450d,唔知 ...

SIGMA 支 18-50, 絕對可以用在 40D, 400D 上
canon d 機出得咁密, 出完450D, 好快又可能出500D
總之想買就買, 買左就用儘佢

子爵府

好媽媽勳章

1係40d, 1係買枝L 鏡.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 carycary804 於 07-12-12 20:23 發表

另外400D 同 40D邊部會好D,我知40d價錢係貴一倍,不過質素真係比400D好大分別?? 聽講遲D會出450d,唔知 ...

要追真係個無底深潭.....

伯爵府

350D 上 400D improvement 唔算好大, 同埋好似一樣咁 ... 買 2 手 400D 都可以接受o既

40D 就有o的 "監介" ... 不如再上一級買 5D

大宅

多謝各位既意見, 我多數會買40d,(等賣走左部350d) 不過我未見過40D既實物,聽講都幾重,希望唔會令我失望啦......如果換5D就有點兒貴喇.........我驚我老公會殺我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 carycary804 於 07-12-13 17:17 發表
多謝各位既意見, 我多數會買40d,(等賣走左部350d) 不過我未見過40D既實物,聽講都幾重,希望唔會令我失望啦......如果換5D就有點兒貴喇.........我驚我老公會殺我 ...

你去canon showroom 試下先啦. 我早排又去 showroom又去電器舖試, 拎埋好重既手袋放工累累地咁去試機, 我相信咁至係我將來既身體狀態.... 拎左 40D 玩左一陣, 膊頭就少少累啦, 第日加埋要揹住 bb, 會仲累.

[ 本文章最後由 bosch 於 07-12-14 01:36 編輯 ]

大宅

唔該哂, 我今日去百記睇過,手感一流,外形好cool,不過真係有D重,我都未放鏡頭落去都咁重,係真係好吸引,之但係$$$好貴呀,唔知邊度買平呢???

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 carycary804 於 07-12-14 10:03 PM 發表
唔該哂, 我今日去百記睇過,手感一流,外形好cool,不過真係有D重,我都未放鏡頭落去都咁重,係真係好吸引,之但係$$$好貴呀,唔知邊度買平呢???

價錢應該到到都係8千中咁上下, 真係要明顯平d, 可能你要望望2手body

版主

原文章由 KnN 於 07-12-14 22:17 發表

價錢應該到到都係8千中咁上下, 真係要明顯平d, 可能你要望望2手body

唔駛八千中tim
前幾日同個friend 去永成問, 要八千七八左右
之後去星際問, 八千一, 好價

大宅

cholepapa,

唔該哂, 不過星際信得過嗎,因為我試過係佢樹買野, 不過我都會去問下肥花幾$$$聽講佢都幾好

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

LIST PRICE 8980, 8.1K即係9折左右, 我覺得都重有水位可以落. 當然, 又係果句, 早買早享受 .

原文章由 chloepapa 於 07-12-14 23:06 發表

唔駛八千中tim
前幾日同個friend 去永成問, 要八千七八左右
之後去星際問, 八千一, 好價

版主

原文章由 carycary804 於 07-12-15 10:26 發表
cholepapa,

唔該哂, 不過星際信得過嗎,因為我試過係佢樹買野, 不過我都會去問下肥花幾$$$聽講佢都幾好

都 ok 架, 果間叫 digital city
不過, 去邊度買野都好, 預先做定功課會好d
(呢度早排有幾位媽咪都係幾個月前一齊去買 400D)

大宅

如果係digital city買機有問題,佢地會唔會換架?? 因為上網知道有人買機後個LCD出現死點....同埋買機時可以check下D咩先好買??

版主

原文章由 carycary804 於 07-12-17 11:12 發表
如果係digital city買機有問題,佢地會唔會換架?? 因為上網知道有人買機後個LCD出現死點....同埋買機時可以check下D咩先好買??

一般七日內可換, 通常check ccd, lcd 有無光, 死點

[ 本文章最後由 chloepapa 於 07-12-17 12:09 編輯 ]

複式洋房

好媽媽勳章

好老實講 , 40d 同 400d 影出黎既質素唔係差好遠 , 因為像素差唔多 , 而且cmos都係咁細
size . 你可以話佢機能好d , 但質唔會好過400d . 如果你想追求質素又想升級既話 40d唔係你最好既選擇 . 可能7d先係.:mrgreen:

canon 40d 資料連結.

http://www.dcfever.com/cameras/full_spec.php?CameraID=848

canon 400d資料連結.
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?CameraID=713

[ 本文章最後由 政壹 於 07-12-21 22:53 編輯 ]
.

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

我係400D上40D既, PQ好好多, 絕對會有驚喜
如對2手40D有興趣可搵我, 因我已轉5D

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 xanax1mg 於 07-12-22 09:55 AM 發表

唔好賣, 40D留番佢喇.
5D 連拍慢呀, 第時絕對需要一部快d 同遠d (x1.6)既機..

版主

原文章由 xanax1mg 於 07-12-22 09:55 發表

原來叻叻媽已轉左用 5D, 恭喜晒

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

叻叻媽好勁呀

原文章由 xanax1mg 於 22/12/2007 09:55 發表

首頁

尾頁

跳至