興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章

懇請各位 daddy and mommy 幫手:

幾年前結婚時, 攝錄師將結婚過程制作成 video, 然後燒錄成 DVD, 而我事後亦有再做 backup, 分別 save 1 個 copy 在電腦的 C:\ drive 內及 1 個 copy 在 external hard disk 內, 我 check 過 2 個 copy 都正常 (當時我係 click 入一個叫 MPEGAV 的 folder 內便可以開啟 file, 用 Windows Media Player 收看)...

但昨晚想再開啟 file 時, 不知何時變為 "DAT 檔案", 再不能用 Windows Media Player 收看... (2 個 copy 都是這樣)

我想問原本的檔案是否已經失效? 如是, 有方法救回嗎? :-( :-(

:cheeze:  :wave:

侯爵府

畀面勳章

幾年前結婚時, 攝錄師將結婚過程制作成 video, 然後燒錄成 DVD, 而我事後亦有再做backup, 分別 save 1 個 copy 在電腦的 C:\ drive 內及 1 個 copy 在 external harddisk 內, 我 check 過 2 個 copy 都正常 (當時我係 click 入一個叫 MPEGAV 的 folder 內便可以開啟file, 用 Windows Media Player 收看)...

但昨晚想再開啟 file 時, 不知何時變為 "DAT 檔案", 再不能用 Windows Media Player 收看... (2 個 copy 都是這樣)

我想問原本的檔案是否已經失效? 如是, 有方法救回嗎? :-( :-(

*.DAT檔...應該無失效!可能你個WMP播放有問題...
try this free player+codec pack...
(click image to enter)
>><<

男爵府

dvd 格式 backup 落電腦唔應會係 dat, 最多都係映像檔... dat 係 vcd 格式o黎, 冇理由個 file 會自己變做 dat 的, 你再 check 清楚有冇搞錯到!

至於 dat 轉 mpg 可以用 vcdgear (免費軟件)
http://www.vcdgear.com
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

侯爵府

畀面勳章

原文章由 spmok1999 於 07-12-13 11:10 發表
dvd 格式 backup 落電腦唔應會係 dat, 最多都係映像檔... dat 係 vcd 格式o黎, 冇理由個 file 會自己變做 dat 的, 你再 check 清楚有冇搞錯到!

至於 dat 轉 mpg 可以用 vcdgear (免費軟件)
http://www.vcdgear.com ...

可能樓主以為dvd = vcd...(都係碟姐...)
(當時我係 click 入一個叫 MPEGAV 的 folder 內便可以開啟file, 用 Windows Media Player 收看)

若無記錯...就咁rename *.dat =>*.mpg...都可以...

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章

原文章由 ChunChun_Daddy 於 07-12-13 11:03 發表

*.DAT檔...應該無失效!可能你個WMP播放有問題...
try this free player+codec pack...
(click image to enter)
>> ...

ChunChun_Daddy,

多謝你賜教, 今晚返屋企試試。

子爵府

原文章由 spmok1999 於 07-12-13 11:10 發表

http://www.vcdgear.com ...

我記得之前 backup 落電腦時, file 不是 DAT 檔案的(但我也不記得是什麼 extension 了!)... 以前一 click file 便可以立即用 Windows Media Player 看, 現在不能, 反而出了一段訊息問我需要用什麼軟件來開啟檔案, 我以為選擇 "Media Player" 便可, 但又不是, 而且亦出了另一段訊息話 "什麼有可能損毀檔案" 等字眼... 我怕越搞越糟, 所以沒有再試了!!

好多謝你提供一個免費軟件給我, 今晚返屋企試試。

子爵府

原文章由 ChunChun_Daddy 於 07-12-13 11:25 發表

可能樓主以為dvd = vcd...(都係碟姐...)

若無記錯...就咁rename *.dat =>*.mpg...都可以...

唔好取笑我啦! 我係正牌 "電腦白痴" 黎架!

首頁

尾頁

跳至