論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一次請工人, 乜都唔識...岩岩搵到個跟舊僱主做左7年, underpay salary, 但冇啦啦terminate 左佢, 但個工人話佢都唔知點解, 可能個僱主唔想比長期服務金...因個agent 都係上網搵, 咁我係咪要信個佢地講呀?

咁點先佢真係同舊僱主做左7年, 係咪會有contract 睇到?

如果interview, 有乜問題可以問呀?

thanks 各位幫助

大宅

醒目開學勳章

agent & 工人講野都唔好信, 最好直接同agent 講求要打比前僱主問下工人真實情況.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

唔使in啦,當佢初初黎香港乜都唔識,比人賣左做underpaid,7年都underpaid??,我就唔信喇(除非佢7年入面都未踏出過屋企門口一步,冇接觸過出面)
原文章由 yee79 於 07-12-13 19:55 發表
我第一次請工人, 乜都唔識...岩岩搵到個跟舊僱主做左7年, underpay salary, 但冇啦啦terminate 左佢, 但個工人話佢都唔知點解, 可能個僱主唔想比長期服務金...因個agent 都係上網搵, 咁我係咪要信個佢地講呀?

咁 ...

[ 本文章最後由 chunchunbb 於 07-12-13 20:07 編輯 ]

水晶宮

做左7年,仲要係由僱主炒,點會可以慳到長期服務金呀?一定要比架麻!
我就唔會信佢片面之詞.
攞個前僱主既電話,問清楚先啦!

侯爵府

頭兩年underpaid 就信者, 7年都underpaid? 我就點都吾信啦, 還要7年無長期? 吾告到個僱主甩褲?

男爵府

哇!呢住印姐都好黑喎.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

佢如果做左7年, 就算employer炒佢, 都一定要比長期服務金. 我就吾信佢7年都underpaid, 頭兩年就會肯underpaid, 之後99.99%都會找新employer.
佢一定有其他原因被炒, 你想想, 如果一個maid跟左你7年, 大家都有感情, 點會7年後才炒, 會吾會發現佢偷野等等, 如果我, 我一定吾會考慮.

男爵府

大話連篇, in 都唔使 in 啦.

珍珠宮

真係唔好請D比人炒既工人, 博唔過!

珍珠宮

減齡達人勳章

請唔過. 你第一次請工人, 冇セ經驗. 到時佢分分鍾點返你轉頭, 你叫佢做嘢, 佢可能會用番自己個套.

大宅

唔該晒咁多位呀, 咁我都唔諗哩個工人
本身諗住佢同個舊僱主做左咁耐, 應該會做得幾好, 如果個個都係咁講, 我唔諗喇...因我有個11個月既小朋友...都係博唔過...

咁我努力再搵下有冇其他, 唔該晒...

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

為保障自己,也為保障香港外傭僱主,大家應該齊心D,不論任何理由,唔好請斷約工人,唔好做衰工人眼中既水魚!

男爵府

當然唔好信啦, 7年underpay, 信先奇, 都唔知係咪重有其他麻煩野在身, 一陣請了佢就煩!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

7年underpay?打死都吾信.:tongue:

伯爵府

in都費是in,d理由都唔make sense既!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Agree,仲要轉第 2 間 agent lar,擺明昆你 mud 都吾識。做左 7 年嘅工人,系超級勁老薑,聽你支笛至奇 ar .......

原文章由 bbrma 於 07-12-13 21:48 發表
大話連篇, in 都唔使 in 啦.

大宅

印傭做了2年, 就正價, 她們最 [精]!

珍珠宮

醒目, 真係諗都唔洗諗in佢, 搵埋第2間agent, 信唔過佢地, 見你無請工人經驗, 想介紹埋咁的工人給你, 唔老實啦.

如揀岩時, 可直接問工人, 點照顧小朋友, 懂煮食物給大人同bb嗎, 有意外時會點做, 有冇親戚係香港........等等.

原文章由 yee79 於 07-12-13 22:54 發表
唔該晒咁多位呀, 咁我都唔諗哩個工人
本身諗住佢同個舊僱主做左咁耐, 應該會做得幾好, 如果個個都係咁講, 我唔諗喇...因我有個11個月既小朋友...都係博唔過...

咁我努力再搵下有冇其他, 唔該晒... ...

複式洋房

可能是呢!, 因為我朋友之前請的BunBun用了六年, 都是underpaid 的. 事關佢個Bun Bun勁怕羞, 又驚死. 本身朋友念住頭兩年underpaid "嫁姐", 點知完約後是個Bun Bun 主動話underpaid 留低的. 所以凡事都有例外的...... 至於 in ng in 個工人自己決定啦! 我都是超級 urgent 的情況下請左個比人fire 的Bun Bun, 但都沒問題喎! 仲幾好tim. 佢比人 fire 可能是前僱主有特別問題呢! 我就會了解先 law , 除非你 not urgent 啦! 如是, 咪請一個從未來港的工人law, 畢竟會聽話 D...

伯爵府

我個朋友個印做了3個合約
第一個合約 - $2,000 (一個月一日假)
第二個合約 - $2,500 (一個月兩日假)
第三個合約 - $3,000 (一個月兩日假)
講明無長期服務金

個印重學識煲老火湯,蒸糕
一星期兩次去免費幫我朋友家姐清潔
真係唔明個印來港多年唔識轉工

首頁

尾頁

跳至