自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

由小至今只有EPS,中學就出八達通,加埋現金就三種方式付款;
家父母也只用現金付款,八達通撘車。
現在連老公也只有EPS和八達通

但是眼見好似信用咭好多著數優惠,而且免年費,我三十up,香港出生,但是末申請過,亦怕自己不懂得管理,個心成日一動不如一靜;
唔G有冇jm似我咁
我只有好熟既人先g道我這樣的付款方式,因為怕比人笑

夠食夠用已經超級好不容易, 知足常樂,苦中作樂!加油!

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆:信用咭

..........我19-20歲左右就有用信用咭!我未試过先洗未來錢,因為知道自己有能力还才会用!有時仲会用左信用咭第二日即時还咭數添,我要比自己知錢已經用左!

幸福可以好簡單

珊瑚宮

理財概念比較重要,自己超支懶信用咭,本身信用有問題。

wcpcelia    發表於 14-7-29 08:45
YANFAMILY  我末用過  發表於 14-7-29 08:22

伯爵府

DHA勳章

有時look得多,會唔唔記得左,用完mark底條數,現金洗少返就得.

有張信用咭放便好多(不過真的會買多左野)

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

我有十幾張咭,但我唔會先洗未來錢,有需要先用

子爵府

有趣吖。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我攞信用卡係呢幾年既事。

男爵府

回覆 YANFAMILY 的帖子

我有8張卡,任未欠卡數,其實都好看一個個人

子爵府

我就有信用卡會駛多左錢,因為唔駛即時找數;但我就冇欠卡數的問到
如果用得其所,其實仲慳左錢,有啲積分可當錢駛,又可以換coupon
都係睇自己點用信用卡~~

伯爵府

引用:我有十幾張咭,但我唔會先洗未來錢,有需要

原帖由 debbychun 於 14-07-29 發表
我有十幾張咭,但我唔會先洗未來錢,有需要先用

公爵府

其實各有各付款方式,無信用卡無問題呀,我唔會笑你,而洗錢方式好睇性格,有信用卡我都唔會洗大嘅

不過有時信用卡啲promotion幾抵架

YANFAMILY  Thank you^^  發表於 14-7-29 08:58

珍珠宮

比現金唔知幾受歡迎呀!

記得有次走酒店食法國菜, 現兜兜數金牛比佢,幾 high!

子爵府

引用:由小至今只有EPS,中學就出八達通,加埋現金

原帖由 YANFAMILY 於 14-07-29 發表
由小至今只有EPS,中學就出八達通,加埋現金就三種方式付款;
現在連老 ...
有幾多look幾多就得!好多cash back

YANFAMILY  乜嘢黎?  發表於 14-7-29 08:59

子爵府

引用:由小至今只有EPS,中學就出八達通,加埋現金

現在連老 ...
丫 如果你怕會先洗未來錢 可以出debit credit card!好似credit card咁可以儲分,但要你account有錢先look得!

YANFAMILY  係Eps果d?  發表於 14-7-29 08:57

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+YANFAMILY+的帖子我有8張卡,任未欠卡

原帖由 sitterivy 於 14-07-29 發表
回覆 YANFAMILY 的帖子

我有8張卡,任未欠卡數,其實都好看一個個人
同埋我怕跌比人拾左咪c,簽個名好容易,細鋪又唔會點理,過度數就算,so唔好話八張,袋一張都神經衰弱呀我。

夠食夠用已經超級好不容易, 知足常樂,苦中作樂!加油!

琥珀宮

引用:有時look得多,會唔唔記得左,用完mark底條

原帖由 artai430 於 14-07-29 發表
有時look得多,會唔唔記得左,用完mark底條數,現金洗少返就得.
同EPS也會look完唔多覺,除非只用cash!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一do一啪一碌,少用cash
好討厭coins

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+sitterivy+於+14-07-29+發表

同埋我怕跌比人拾左咪c,簽個名好容易,細鋪又唔會點理,過度數就算,so唔好話八張,袋一張都神經衰弱呀我。

...
我自己覺得起碼有一張信用卡會比較方便,若去旅行要online booking機票酒店保險etc也需要用信用卡,而在外地有一張卡作傍身之用也好!其實你可申請一張,將limit cut細d,平時唔袋出街,有需要先拎出黎用(例如知道買野有折扣)!

男爵府

可以自己定每月credit limit , 或enjoy card 的debit card, 自己先過數入去

別墅

TRY

首頁

尾頁

跳至