自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

引用:想問交水電煤,邊張card可以儲分呢?我冇一

原帖由 muffin_baby 於 14-07-29 發表
想問交水電煤,邊張card可以儲分呢?我冇一張card係儲到架,sit曬~

我有dbs black, hsbc, standard charte ...
HSBC 白金咭,網上繳費有分儲,不過只有最基本積分,有promotion嗰d double積分就唔包括在內。

禁止訪問

公爵府

lazyjarjar 發表於 14-7-30 12:11
如果純粹儲里數, 海外碌dbs worldmaster, citi premier miles都係4蚊一里, 唔駛錢轉里數進取啲可以用富邦, ...
請問但係citibank同dbs個2張會唔會匯率同手續費較高?如果會咁我好似用番交行銀聯會好D.....
另外建行請問你用邊款卡??? 八達通自動增值又邊間好D呢??

大宅

引用:Quote:原帖由+ballyee88+於+14-07-29+發表

原帖由 muffin_baby 於 14-07-29 發表
勁!係咪hsbc可以找晒ccb.既所有卡數?咁咪好抵?
即使找到數,如果用信用咭找其他銀行信用咭咭數會有financial charge+利息,好似同現金透支計法差不多,得不償失!

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

puilam714 發表於 14-7-30 12:00
匯率唔關銀行事, 係睇VISA/ MASTER/ 銀聯.. 即係話如果你用VISA.. 就邊間銀行既VISA個RATE都係一樣.. 分別 ...
哦~~~~~~~~~~咁我暫時用幾張卡,最平手續費應該係恆生visa, hsbc同scb都較高
可惜我人工低差少少先岩dbs要求

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 lazyjarjar 的帖子

你好勁 wor. 咁我又試下登入HSBC看看先 !!

公爵府

lazyjarjar 發表於 14-7-30 12:30
之前有jm講左, 匯率係visa/master定, 不同銀行沒有影響手續費大多數銀行都係1.95%
當然交行銀聯手續費慳返, ...
好頭暈...
睇下先...即係幾張卡都有好似有需要申請...
8達通反正平時都用開, 而且係銀聯去旅行都有需要...所以交行銀聯要申請
建行eye都幾岩我WO, 因為我都成日淘寶同gmarket, 去759/惠康個D都可以有5倍積分,
睇黎呢張都要申請,
用建行銀聯bill payment有咩著數呢?
因為我上網費,電話費或者分期都有唔少, 係咪用建行銀聯著數?
另外我成日見人地講用信用卡找卡數係點做架?? 唔好意思,因為未試過,所以好疑惑

象牙宮

引用:Quote:原帖由 muffin_baby 於 14-07-29 發

原帖由 K37 於 14-07-30 發表
即使找到數,如果用信用咭找其他銀行信用咭咭數會有financial charge+利息,好似同現金透支計法差不多,得 ...
係囉,我唔明點解要咁做。

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

引用:Quote:mercurycc 發表於 14-7-30 12:50 係

原帖由 lazyjarjar 於 14-07-30 發表
聽人講, 不如自己了解左先
咁係咪要比手續費或當現金透支找數?

禁止訪問

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

你 CCB 係邊張呀 ? 點解我果張好似無呢d Promotion ?

禁止訪問

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

好的. 謝謝! CCB 交保費有無得計分的 ?

男爵府

開心吸收勳章

回覆 bb081090 的帖子

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=12363959&pid=182594003&fromuid=1117179

Citibank rewards card

公爵府

lazyjarjar 發表於 14-7-30 12:54
用建行銀聯billl payment, 咁建行嗰度儲左分, 匯豐銀行又有得儲囉你login入匯豐, 同平時找水電煤一樣咁找法 ...

本身無hsbc,好似無理由為左找卡數又開張HSBC,
請問係咪張張卡都可以找卡數?定係只係部份可以?
如果交行銀聯找建行eye, 建行eye又找番交行得唔得呢?

首頁

尾頁

跳至