跳至

首頁

尾頁

男爵府

我可能會長編大論但我都要呻下架啦:-|
上星期五老媽子同我個工人吵左大獲!我已經諗住炒個工人架啦,我連炒工人既文件都準備好架啦!但你o地知啦我而家兩個細路妹妹又得一個月多d,him him呢排係學校/屋企都情緒唔穩定好需要媽咪多關注:-|
老媽子就係要我立即炒左個工人,但我一時三刻去邊度搵人做哂屋企d野呢?同媽子講佢又話我幫你咪ok囉!點幫呢又糖尿又高血壓,老豆要開工又要煮飯俾佢食呢........其實我老媽子係d好傳統既家庭主婦咩野都親力親為唔like工人個d來架,我計埋呢個工人已經係第三個啦,其實三個我要炒都係我媽子唔like佢o地囉!佢認為工人一定要由朝做到黑先至合乎經濟原則囉 次次都話我太少野俾d工人做啦.......唉唔通日日大掃除咩
工人方面又係唔抵爭架啦,身體好差又鼻敏感又成日搽油臭到死........我都唔敢俾妹妹佢抱呀 個人又唔老實,未做d野又話做左,最衰係駁我老媽子嘴囉...........我都想炒左佢架啦!但呢個月him him放好多假呀,我想忍多佢一個星期啫!
就係因為咁我無立即炒個工人我老媽子就嬲左我啦,好無奈又煩囉

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-12-17 10:50 發表
上星期五老媽子同我個工人吵左大獲!我已經諗住炒個工人架啦,我連炒工人既文件都準備好架啦!但你o地知啦我而家兩個細路妹妹又得一個月多d,him him呢排係學校/屋企都情緒唔穩定 ...

唔好唔開心啦,老人家係咁架啦,或者你同佢講,我都係唔想你太辛苦姐,同埋我都想抄佢,只係himhim放假想有個人睇住佢,月尾就抄佢啦,同佢解釋下,佢會明的

別墅

macaogirl,

我同你既遭遇一樣,我啱啱分別同阿媽同埋佢既工人吵左一大獲. 都係為d小事黎嘈, 我叫阿媽將就下,而家好難請工人可以服待老人家沖涼同大小便, 佢都係唔明, 已經第三個喇.成日將而家哥個同走左d比,咁佢以前又嫌人地唔好,總之來幾多個都同佢夾唔到啦.每次返去探佢地,都為左工人嘈,唔知係咪退左休太得閑,係屋企左挑右剔呢?-(

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-12-17 10:50 發表
上星期五老媽子同我個工人吵左大獲!我已經諗住炒個工人架啦,我連炒工人既文件都準備好架啦!但你o地知啦我而家兩個細路妹妹又得一個月多d,him him呢排係學校/屋企都情緒唔穩定 ...

Hey Hey,

Can I call you?

大宅

我都覺得請工人幾煩,而且請唔請到好工人真是靠運氣。但不過,你有兩個小朋友,無個工人真係唔得。

其實你可以去中介中心找,通常即日都可以跟你返屋企架?!你想揾哪個國籍?如果係越南,你可以試下信濠,我工人都是從那裡請回來,聽我工人講,佢地付兩千美金,當中包括培訓,例如揍bb,老人家,少少廣東話等等。而其他中介公司d越南人好多都係自己飛來澳門然後自己去中介做登記,所以未必曉湊bb等工作。

至於你媽媽,你真係要同佢講,將要求降低,工人無可能樣樣都一百分,只要重要幾樣例如照顧bb, 清潔...就算,如果唔係,時時換工人,對小朋友都無好處。

男爵府

原文章由 Le829 於 07-12-17 11:24 發表

唔好唔開心啦,老人家係咁架啦,或者你同佢講,我都係唔想你太辛苦姐,同埋我都想抄佢,只係himhim放假想有個人睇住佢,月尾就抄佢啦,同佢解釋下,佢會明的 ...

我老媽子好硬頸架,佢過兩日掛住d孫就會過來架啦

男爵府

原文章由 Siao 於 07-12-17 11:43 發表
macaogirl,

我同你既遭遇一樣,我啱啱分別同阿媽同埋佢既工人吵左一大獲. 都係為d小事黎嘈, 我叫阿媽將就下,而家好難請工人可以服待老人家沖涼同大小便, 佢都係唔明, 已經第三個喇.成日將而家哥個同走左d比,咁佢以前 ...

siao
嘩!真係太似啦!佢就係將以前炒左個d來同而家個比,又話以前個d好d喎!激c我啦,當初又係你話要炒既............我都真係唔明白d老人家既心態囉!唔知我老左之後會唔會咁既呢

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-12-17 12:22 發表

我老媽子好硬頸架,佢過兩日掛住d孫就會過來架啦

係啦, 老人家係咁架啦, 口硬心軟... 不過你亞媽唔去你度, 你呢兩日就辛苦d囉...不過佢又可以抖兩日囉...走黎走去都好辛苦架...

男爵府

原文章由 hilarymom 於 07-12-17 12:09 發表
我都覺得請工人幾煩,而且請唔請到好工人真是靠運氣。但不過,你有兩個小朋友,無個工人真係唔得。

其實你可以去中介中心找,通常即日都可以跟你返屋企架?!你想揾哪個國籍?如果係越南,你可以試下信濠,我工人都是從那裡 ...

多謝你的建議呀我仲有個額係海外顧佣個邊呀!我諗會去返佢度選人囉!我請過3個工人2個係越南人1個係bun,2個越南人都係朋友介紹,特點都係唔乾淨煮野唔得同埋好硬頸 ,個bun就係海外請既做野好掂,但係唔聽話囉 真係想請個好既靠得住既工人好似中六合彩咁囉,希望我可以找到個好架啦:(

大宅

加油呀...實搵到個好的...放鬆d...唔好同你媽子吵啦...你媽子又要照顧你,又照顧你老豆,應該都好辛苦... 你又生完無耐,都仲要休息多d嘛~

(其實我媽子都係咁梗項的人 )
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

原文章由 最愛=貓仔 於 07-12-17 19:58 發表
加油呀...實搵到個好的...放鬆d...唔好同你媽子吵啦...你媽子又要照顧你,又照顧你老豆,應該都好辛苦... 你又生完無耐,都仲要休息多d嘛~

(其實我媽子都係咁梗項的人 ) ...

me three... 我同阿媽都係生生保保 (is that how you say?)

所以我希望可以同自己嘅小朋友close D.

同佢地哥代d人相處超覆雜。

伯爵府

唉~~但您無可能一個揍2件,
有時半夜3更是但一個頭暈身慶會好濕滯

不過您呢個工人遲早都要換,都幫吾到您手揍bb ge~
如果只係請個人做家務,請中點都得la

您mama歌方面,吾好唸咁多la,佢始終都係您mama
無隔夜愁的,不過您夾住係中間會係煩d

男爵府

bala,toby,維珍
其實我都無話同我媽子吵,只係夾係佢同個工人中間好無奈啫,成日攪到屋企d氣氛好似好緊張咁 總之就係阿媽係度火燥,工人就係度喊苦喊忽..........而我就俾佢兩個整到煩哂呢d日子我唔想過呀..........

伯爵府

ivy~

叫你老公同你分擔d得唔得呀?

唔好煩咁多啦,開心咁面對囉,唔開心咪打電話同我"sun"下囉~:lol:

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-12-17 21:54 發表
bala,toby,維珍
其實我都無話同我媽子吵,只係夾係佢同個工人中間好無奈啫,成日攪到屋企d氣氛好似好緊張咁 總之就係阿媽係度火燥,工人就係度喊苦喊忽..........而我就俾佢兩個整到煩哂呢d日子我唔想過呀......... ...

Aiya!!

幾時輪到工人喊苦喊忽啊﹗﹗﹗

你請過個新就係必定架啦。

阿媽哥邊好容易姐﹐通常我都放Ryan上檯﹐扮無事。

之後你快快出去揾過個啦。

男爵府

原文章由 pinkylee 於 07-12-18 09:45 發表
ivy~

叫你老公同你分擔d得唔得呀?

唔好煩咁多啦,開心咁面對囉,唔開心咪打電話同我"sun"下囉~:lol:

pinky
我老公已經分擔左好多架啦,佢反工超忙,放工番到來已經成隻dog dog咁架啦,又要同妹妹沖涼又餵夜奶........我唔想佢咁辛苦呀:-|
打俾你我怕阻住你呀

男爵府

原文章由 MegumiSan 於 07-12-18 10:31 發表

Aiya!!

幾時輪到工人喊苦喊忽啊﹗﹗﹗

你請過個新就係必定架啦。

阿媽哥邊好容易姐﹐通常我都放Ryan上檯﹐扮無事。

之後你快快出去揾過個啦。 ...

我阿媽都無野架啦,但係一日個工人仲未out佢一日都唔過來our home囉
我都想快快出去找過個呀但最快都要過埋聖誕先至得,因為無人同我睇住妹妹呀!

大宅

加油加油

男爵府

Ivy,

一係d agent Christmas開吾開呀!一係你放妹妹係我道lor.......又maybe我同你出去叫你老公睇主妹妹先la.....
太陽伯伯起得早, 拖主寶寶做早操.........e, 寶寶不見了, 在園裏一二一二做早操......... :-D  :-D  :-D

大宅

一個人已經夠煩,再加多個老人家真係仲煩,我都吾知有咩好意見比你,因為我都自身難保

首頁

尾頁

跳至