跳至

首頁

尾頁

伯爵府

思思出世以來第二次發燒,但今次d菌好勁,
星期日早上醒來就燒到38點幾度,去完生日會返到屋企午睡後,燒到39.4度,昨晚每小時醒一次,今朝連聲都出唔到咁滯,每4小時食住退燒藥都係退到38度,呼吸時氣管"her her'聲,幾尺遠都聽到,
她一咳就狂哭,今天連胃口都無埋,整日只喝了3安奶,兩匙粥:-(:-(:-(
看過醫生只給了退燒藥和咳水,但好像化不到痰似的,我要另帶思思看別個醫生嗎?
請問有經驗的媽咪,思思現在的情況嚴重嗎?要多久才可好番呢?大家曾否有近以的經驗?除了西藥,我還可以做甚麼令思思快些痊癒呢?如猴x散能否與西藥同食呢?

思思今次病了要受這些苦,都係怪我和c6愚昧無知,帶了她去西貢食風,令她害了這場病,

每次看見她失聲狂哭,我都懊悔得忍不住哭起來呢:-(:-(:-(:-(:-(

子爵府

咁醫生話思思咩病呀?會唔會係玫瑰疹?你記住比我d水佢飲,最緊要唔好比佢太高燒,天日再睇下醫生點講先啦,唔好太worry,果時豬肉都係燒到39.5,嚇c我咁滯
原文章由 be 於 07-12-17 23:12 發表
星期日早上醒來就燒到38點幾度,去完生日會返到屋企午睡後,燒到39.4度,昨晚每小時醒一次,今朝連聲都出唔到咁滯,每4小時食住退燒藥都係退到38度,呼吸時氣管"her her'聲,幾尺遠 ...
未經本人許可, 不得轉載

大宅

思思好可憐呀,食住藥都唔退燒 :cry: 你幫佢沖吓暖水涼,會有幫助架,再唔退就睇多個醫生啦

你自己都要小心身體呀,你唔病得架,細果個你都要好好照顧架 

祝思思快d好番,食番多d嘢,唔好再病 

[ 本文章最後由 swisslady 於 07-12-18 00:50 編輯 ]

子爵府

思思好慘呀,係咪出玫瑰疹呀?定係打完針發燒呀?比佢飲多d水啦,唔肯食野都無計架啦,bb病親都唔肯食野,你自己都要小心身體呀,唔好喊啦,思思同細果個都會唔開心架﹗唔好咁擔心啦,帶思思睇多次醫生啦,食左藥都未退燒就要睇多次啦﹗

男爵府

思思出左玫瑰疹未呀 出左都有可能再出架
你唔好咁擔心啦, 你都要小心自己嘅身體呀...知道嗎...

別墅

星期日早上醒來就燒到38點幾度,去完生日會返到屋企午睡後,燒到39.4度,昨晚每小時醒一次,今朝連聲都出唔到咁滯,每4小時食住退燒藥都係退到38度,呼吸時氣管"her her'聲,幾尺遠 ...

嬰嬰十月頭都試過有氣管炎, 有發燒, 又有啖, 又係呼吸時氣管"her her'聲, 睇完第一個醫生都冇用, 食咗成個星期藥都唔好, 之後要睇番家庭醫生先好番...我個家庭醫生話好彩嬰嬰有打肺炎鏈球菌針, 如果唔係啲菌入咗個肺度就好trouble...思思有冇打到依枝針呀? 你都係快啲帶思思去睇第二個醫生啦...希望思思快啲好番啦, 我都知大住個肚, 仲要照顧大b係好辛苦, 你自己都要保重身體呀!

男爵府

思思好可憐呀!:-( 如果未出疹可能真係出玫瑰疹, 果時蚊豬都係持續幾日高燒架! 又可能係打完針嘅後遺症! 唔好太擔心啦! 轉過個醫生! 再睇下點先啦! be 你都要保重呀!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

be:

相信你今日都冇mug時間上黎架喇.....但都希望你不要太自責.

目前最緊要就係睇住思思;沖涼,飲多d水係等佢降溫嘅辦法,再唔得就要去再睇過醫生.

希望佢快d好番,同埋你唔好:-( 啦,:-( 得多唔靚架!同埋對肚入面個bb都有負面影響架!!

番啦??!!

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

be

其實bb咳可能無甘快會好,bb每一次病都係要增強自己既抵抗力,辛苦係辛苦...但亦代表佢努力打緊細菌。 你唔好太擔心亦都唔好自責,俾自己同思恩多休息。如果真係好唔放心先轉醫生...因為太快轉...你唔可以觀察思思對藥物既反應。

希望思思快d好番!

大宅

be, 退燒藥可以keep住食, 但唔可以服多過指定既次數, 最好係同佢沖溫水涼降溫. 你都唔好咁擔心, 思思會好快好番, 病好就會有抗體, 你要好好保重自己身體&小b.

子爵府

畀面勳章

be, 思思情況同蛋蛋之前病差唔多, 你個醫生有冇比antibiotics思思呀? 如果冇, 我建議你要再睇, 之前蛋蛋又係喊到失聲, 咳到好似透唔到氣咁, 開頭醫生都冇叫食anticbiotics, 但有左lee d symptons我即刻再帶蛋蛋睇醫生, 醫生話聲帶發炎, 對於小朋友黎講係嚴重架...有機會真係透唔到氣...當然可能思思冇咁嚴重, 但你最好睇多次醫生啦...o個次蛋蛋最後睇左三次西醫+一次中醫先好哂...

be, 你唔好驚, 可能時間要耐少少先好...睇完醫生跟足時間食藥, 最緊要思思有退燒同呼吸暢順, 佢會好快好番的...加油...你都要小心身體!

別墅

每當知道0611bb生病我睇到都會覺得唔安心,如果係認識較熟嘅b我會更加擔心:-( 不過我知道思思好叻女,一定會好快康復,Be原來你又有喜 果日都唔為意tim, 咁你唔可以偏心只照顧家姐呀,要為小bb設想唔好太擔憂啦(盡量啦)

大宅

好媽媽勳章

思思有冇好d呀:-( :-( , 思思乖, 你要聽媽媽話要飲多d水水同食野呀, 你要快快好番啊~~唔好要媽媽擔心呀~~思思媽, 你都要take care身體呀:cry:

伯爵府

思思燒到咁高, 一定會唔舒服/扭計, 胃口又會差左, 就算佢唔肯食, 你都要比多d暖水佢飲, 唔食奶/粥, 試吓比麵包/子母粉佢食, 可能佢會食呢, 咳/鼻水係最無咁快好番, 特別係d痰, 最多每次食嘢前半小時將佢伏係你大脾到, 頭仔向下, 曲起手掌, 用少少力拍佢上背部, 每邊拍1x下, 咁佢d痰會鬆好多, 起碼有會易吐/吞落肚再排出黎, 都知道bb病, 我哋一定會好擔心, 不過你陀緊小b, 你都要小心身體, 唔多再:-( :-( , 思思有聰明/堅強既叻女, 佢一定會好快好番, 我哋咁多ee同bb都會同佢打氣架, 思思加油呀, 快d好番呀, 唔好要daddy/mami擔心

伯爵府

在此代思思感謝各位靚ee的厚愛

今朝立刻帶思思再去睇開的醫生到睇
醫生說:點解把聲變成咁?(其實昨天我去看醫生時,都已形容了給他聽,可是他仍叫我觀察多一天,結果令思思延誤治療)
醫生聽了好耐肺,便說思思應是氣管收縮引致發出her her聲,是氣管炎,由於思思爸細個時有哮喘,所以我更擔心呢:(
醫生立刻開了消炎藥給思思,並要3天後覆診:(

其實昨晚思思瞓好左少少,醒少了幾次,所以今天的情況已沒有昨天那麼惡劣,不是終日以淚洗臉,有番d笑容,但一咳就會狂哭,
她仍係唔肯飲水,食粥和飲奶,條片幾個鐘都無濕,結果我只好用針筒逐ml水咁餵
今日99來看思思,說一抱起她就覺得她輕了:-(:-(

另外思思現在無論食不食退燒藥都是持續發燒(99-100度)左右,c6叫我不需比思思食退燒藥,說好讓她身體自己對付病菌,究竟對不對呢?

cspc7思思都打了肺炎鏈球菌針,不過還欠最後一次未打,嬰嬰打晒針未,應要幾時打呢?

[ 本文章最後由 be 於 07-12-18 17:03 編輯 ]

男爵府

吓..........你老公話有燒都唔比佢食退燒葯??

原文章由 be 於 07-12-18 17:01 發表

醫生說:點解把聲變成咁?(其實昨天我去看醫生時,都已形容了給他聽,可是他仍叫我觀察多一天,結果令思思延誤治療)
醫生聽了好耐 ...

男爵府

要迫佢飲多d水, 辛苦你少少都要啦! 思思把聲又變左, 佢throat係咪都發炎呀??
同埋思思而家病緊, 佢身體邊有力同d 病菌對抗呀??我覺得都係有燒要食退燒藥, 佢係bb呀....

be你都要take care呀!唔好太擔心, 思思好返會有返胃口架!

醫生聽了好耐 ...

侯爵府

醫生聽了好耐 ...

咁燒法,會唔會入院好d呢

首頁

尾頁

跳至