跳至

首頁

尾頁

大宅

嵐嵐出世後第三個月便不停流口水,直至現在無間斷。

究竟幾時會停??-(每日要換幾套衣服,口水肩會扯開。

有沒有BB仲流緊口水?
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

水晶宮

原文章由 fwc 於 07-12-17 23:25 發表
嵐嵐出世後第三個月便不停流口水,直至現在無間斷。

究竟幾時會停??-(每日要換幾套衣服,口水肩會扯開。

有沒有BB仲流緊口水?

當王子遇上公主果日,全世界只有我阿Bosco仲戴緊口水肩,就
知尚有Bosco仲流緊口水啦 我都想知佢幾時先流完!
我都見到嵐嵐果日有個跟班媽咪不停幫佢抹口水 ,而我就無咁好
耐性成日同佢抹,唯有戴住口水肩了!好在佢唔會扯開口水肩,因為
佢又係自細已經流口水,所以佢當口水肩係一件衣服了!

大宅

原文章由 happyty 於 07-12-17 23:33 發表

當王子遇上公主果日,全世界只有我阿Bosco仲戴緊口水肩,就
知尚有Bosco仲流緊口水啦 我都想知佢幾時先流完!
我都見到嵐嵐果日有個跟班媽咪不停幫佢抹口水 ,而我就無咁好
耐性成日同佢抹,唯有戴住口水肩了! ...

http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=view3&mid=127015&page=1&folderid=779388&fid=16990097&mfid=82506&z=F

嵐嵐一出世已經玩口水 ,BOSCO一定唔夠嵐嵐勁...

我打算歲半去問下健康院姑娘先:mrgreen:

嵐嵐唔鍾意飲水, 都唔明點解咁多口水?-(
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

JERRY出世到直家都好少流口水,只係出牙仔時會成日咬手指,搞到成手&口都係口水,so far都唔洗點用口水肩,不過佢都唔肯帶。

我諗個個b唔同呱

大宅

因為佢鍾意講野law 而jerry係唔講野架

原文章由 fwc 於 07-12-17 23:40 發表

嵐嵐唔鍾意飲水, 都唔明點解咁多口水

水晶宮

原文章由 fwc 於 07-12-17 23:40 發表

http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=view3&mid=127015&page=1&folderid=779388&fid=16990097&mfid=82506&z=F

嵐嵐一出世已經玩口水 ,BOSCO一定唔夠嵐嵐勁...

我打算歲半去問下健康院姑娘先:mrgre ...

哈哈!相信都係same case啦!Bosco出街主打口水肩,無30條帶出街都唔係好放心架 !我之前都有問過醫生,兩位醫生都說約18個便開始會減少的了!(i hope so!)但Bosco依家出了成口牙,相信好快會停了!

水晶宮

原文章由 htidemama 於 07-12-17 23:46 發表
因為佢鍾意講野law 而jerry係唔講野架

咁又係噃!Bosco真係口水佬來的!有事無事都講一輪的!

大宅

原文章由 happyty 於 07-12-17 23:47 發表

哈哈!相信都係same case啦!Bosco出街主打口水肩,無30條帶出街都唔係好放心架 !我之前都有問過醫生,兩位醫生都說約18個便開始會減少的了!(i hope so!)但Bosco依家出了成口牙,相信好快會停了! ...

但係嵐嵐都有10隻牙, 究竟出到幾多隻才不流口水呢?

嵐嵐真係一個八妹仔, 99訓覺時,佢可以坐係99條腰不停說話,煩到99都訓唔到,最頂癮係一串串口水直達大人的口裏

大宅

我個仔朗朗同嵐嵐既情況一模一樣啦,遇上佢出牙或者鼻塞,簡直流到得人驚呀!試過15分鐘口水肩就濕唒!我成日話他朝一日佢唔再流口水,真係要擺幾圍賀下佢!

佢既濕吻....真係好濕添架....成日搞到我一口都係.

大宅

原文章由 fwc 於 07-12-17 23:54 發表

但係嵐嵐都有10隻牙, 究竟出到幾多隻才不流口水呢?

嵐嵐真係一個八妹仔, 99訓覺時,佢可以坐係99條腰不停說話,煩到99都訓唔到,最頂癮係一串串口水直達大人的口裏 ...

講個case出嚟比你哋參考, 嗱....參考咋, 唔好諗埋一邊呀

好友個仔都係口水仔, 好大個都流, 後來發覺係下唇肌肉控制得唔好, 所以佢玩起嚟, 好多時候係張開個口d口水係咁流, 要父母提佢先記得合埋個口, 講幼稚園時就轉介咗佢睇言語治療, 而家小一都仲睇緊, 治療師話係遺傳.

朋友話好後悔無比奶嘴佢食, 訓練吓佢d下唇肌, 但其實我覺得都未必關事.

大宅

原文章由 BoscoChow 於 07-12-18 00:20 發表

講個case出嚟比你哋參考, 嗱....參考咋, 唔好諗埋一邊呀

好友個仔都係口水仔, 好大個都流, 後來發覺係下唇肌肉控制得唔好, 所以佢玩起嚟, 好多時候係張開個口d口水係咁流, 要父母提佢先記得合埋個口, 講幼稚 ...

我都驚...

不過嵐嵐一出世俾醫生讚, 天生識啜奶奶, 仲俾醫生選為MODEL(即係我要暴露於其他媽咪面前餵奶 )

嵐嵐已經成日啜奶奶, 訓練有素,不過佢訓覺唔漏, 佢一開心就漏好多好多

珍珠宮

流口水....其中一個原因係小朋友口部肌肉發展未夠好, 想加強口陪肌肉發展, 要比d需要嘴嚼食物佢地食, eg大人飯, 肉

複式洋房

我呀B細個無乜流口水,反而越大越多,出咗12隻牙仲係咁流,越開心仲越多,有時成隻手擦落黎,都幾臭臭。不過都唔及"最頂癮係一串串口水直達大人的口裏"....

男爵府

好彩hoho流得不算太厲害,不過佢出牙好牙痕,有時縮唔切俾佢咬到好痛

大宅

原文章由 phibow 於 07-12-18 10:56 發表
流口水....其中一個原因係小朋友口部肌肉發展未夠好, 想加強口陪肌肉發展, 要比d需要嘴嚼食物佢地食, eg大人飯, 肉

不過1YR後嵐嵐係食大人飯+餸, 識吐骨(好似我半隻手指長的骨), 幾大舊食物都食到, 魚肉燒賣可以整舊吞,慢慢咬碎, 食落肚

不過, 嵐嵐遺傳C6的嘟嘴, C6訓覺都流口水, 細個都勁流, 可能"舒淇"嘴易流口水卦:mrgreen:

珍珠宮

原文章由 fwc 於 07-12-18 21:47 發表

不過1YR後嵐嵐係食大人飯+餸, 識吐骨(好似我半隻手指長的骨), 幾大舊食物都食到, 魚肉燒賣可以整舊吞,慢慢咬碎, 食落肚

不過, 嵐嵐遺傳C6的嘟嘴, C6訓覺都流口水, 細個都勁流, 可能"舒淇"嘴易流口水卦:mrgreen: ...

嵐嵐好叻wor
如果真係因為遺傳就真係冇計啦, 希望佢大d會有改善啦

首頁

尾頁

跳至