論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

(明報) 12月 17日 星期一
一名飄洋過海來港工作的印尼女傭,近日驚聞將被解僱,疑恐難以應付前路,昨日在元朗YOHO TOWN僱主寓所攀窗直墮地面死亡。警員事後到場調查,認為案件無可疑,但未有檢獲遺書,暫
列作墮樓。

25歲的印尼籍女死者墮地後已無呼吸脈搏,全身多處骨折,當場證實死亡,毋須送院。
消息稱,女事主在元朗元龍街8號YOHO TOWN 9座一單位工作,但疑因僱主不滿意她的表現,短期內將解僱她,相信她在聖誕節來臨前將面臨失業困境,以致情緒大受打擊。

事發於昨午約5時,女事主情緒激動走入廁所內反鎖,其間疑攀窗直墮大廈對開地面,墮地時發出巨響,大廈保安員聞聲走出查看,發現有人從高處墮下,大驚報警,事主當場證實死亡。警員調查後,到涉事單位尋獲28歲姓謝男住客助查,證實死者為上址傭工,初步相信案件無可疑。

懂求助 很快尋獲新僱主

香港印傭協會主席梁慶基表示,由於僱主只憑相片選聘傭工,當發現真人與想像有距離,就可能會把傭工解僱,印傭被解僱率約有一成以上,但情不算嚴重。他說﹕「僱主和僱員都『有得揀』,若發現雙方難以相處,就有權協議取消合約。」

梁指出,來港印傭均要接受基本訓練,代理墊資相關費用,故甫來港就負逾萬元債項,一旦被解僱需在14日內尋獲新僱主,否則便要離港,故有一定壓力。但他勸喻印傭不用視失業為絕路﹕「只要懂得求助,一般很快就能尋獲新僱主,就算被迫返鄉,因為有來港經驗,很快又能重來。」

大宅

無la la 凶宅,真係多得佢唔少,早知如此,點解唔做好d,比人炒先知驚。唉!!!!!!!!!

大宅

蘋果日報

印 傭 遺 書 稱 被 屈 偷 錢, 指 遭 僱 主 迫 供, 無 從 自 辯 跳 樓

元 朗 YOHO TOWN 一 名 25 歲 年 輕 印 傭 前 晚 跳 樓 自 殺 喪 生 事 件 , 警 方 事 後 撿 獲 遺 書 , 遺 書 透 露 印 傭 被 刻 薄 的 僱 主 屈 她 偷 錢 , 並 有 人 利 用 攝 錄 機 拍 下 迫 供 情 況 作 威 嚇 , 懷 疑 印 傭 無 從 自 辯 下 跳 樓 自 殺 表 清 白 , 對 僱 主 作 出 死 的 控 訴 。

前 日 傍 晚 從 YOHO TOWN 9 座 高 層 住 宅 單 位 廁 所 窗 口 跳 樓 自 殺 喪 生 的 25 歲 印 傭 Susmibai , 於 本 年 3 月 來 港 工 作 , 僱 傭 合 約 至 2009 年 , 警 方 事 後 在 她 身 上 銀 包 內 發 現 一 封 印 尼 文 寫 成 遺 書 , 透 過 印 尼 繙 譯 員 了 解 遺 書 內 容 。

晚 晚 沙 發 睡 眠 不 足
消 息
稱 , 事 主 遺 書 內 容 表 示 遇 上 刻 薄 僱 主 , 由 於 工 作 單 位 無 工 人 房 , 她 每 晚 須 睡 上 尺 寸 細 小 沙 發 床 上 , 睡 眠 質 素 欠 佳 引 致 經 常 精 神 不 足 。 遺 書 同 時 透 露 , 男 僱 主 近 日 屈 她 偷 錢 , 同 時 利 用 攝 錄 機 拍 下 迫 供 情 況 作 威 嚇 , 懷 疑 她 無 從 辯 白 下 含 受 屈 , 跳 樓 自 殺 表 清 白 , 對 僱 主 作 出 死 的 控 訴 。
香 港 印 傭 協 會 主 席 梁 慶 基 提 醒 各 僱 主 , 法 例 規 定 必 須 為 外 傭 提 供 住 宿 房 間 , 假 若 發 現 女 傭 偷 錢 或 觸 犯 其 他 刑 事 罪 行 , 應 立 即 報 警 不 可 私 自 迫 供 : 「 用 攝 錄 機 拍 下 迫 供 情 況 作 威 嚇 十 分 過 份 , 不 少 外 傭 首 次 離 鄉 別 井 來 港 打 工 , 人 地 生 疏 未 必 能 承 受 被 威 嚇 壓 力 , 假 若 因 而 令 外 傭 作 出 輕 生 舉 動 , 僱 主 實 難 辭 其 咎 。 」
梁 慶 基 指 協 會 經 常 向 僱 傭 雙 方 提 供 育 , 一 方 面 導 僱 主 了 解 初 來 港 工 作 女 傭 心 態 及 情 緒 問 題
, 如 何 耐 心 引 導 對 方 投 入 工 作 , 在 對 方 犯 錯 甚 至 犯 法 時 如 何 處 理 , 令 雙 方 能 愉 快 相 處 達 至 雙 贏 局 面 。

協 會 助 改 善 僱 傭 關 係此 外 協 會 亦 透 過 僱 傭 公 司 育 外 傭 , 如 何 與 僱 主 相 處 及 本 港 相 關 勞 工 法 例 , 遇 上 僱 主 不 合 理 或 不 合 法 對 待 時 , 應 主 動 向 僱 傭 公 司 或 警 方 求 助 , 切 勿 啞 忍 或 作 出 輕 生 等 事 。

男爵府

唔啱咪和平分開囉....
決定抄人就要快d送走個工人,
以免搵自己麻煩, 真係唔好拖.........

[ 本文章最後由 may05g 於 07-12-18 12:05 編輯 ]

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

明報話警方冇撿到遺書, 蘋果又話有遺書??

男爵府

請工人變成咁大家都唔想.....:cry:

伯爵府

"香港印傭協會主席梁慶基表示,由於僱主只憑相片選聘傭工,當發現真人與想像有距離,就可能會把傭工解僱,...."

~> 乜會有僱主言$腥,見個樣唔同就花幾千銀炒人既咩?!點解個責任無啦啦去晒僱主身上?

"用 攝 錄 機 拍 下 迫 供 情 況 作 威 嚇 十 分 過 份 , 不 少 外 傭 首 次 離 鄉 別 井 來 港 打 工 , 人 地 生 疏 未 必 能 承 受 被 威 嚇 壓 力 , 假 若 因 而 令 外 傭 作 出 輕 生 舉 動 , 僱 主 實 難 辭 其 咎 。"

~> 咁錄音可以作有力的呈堂證供的話,我相信好多僱主都唔會多此一舉囉!咁如果連錄音都會令工人想尋死,係咪要o係個官面前講個"信"字呀?!

我相信好多請到衰工人既僱主,真係"比死更痛苦"!不過我地理智又要為頭家,真係"死都唔得閒死"!

我亦相信好多無良僱主,un人地人工仲要駛到盡。

不過如果一個人唔識自救自強,只係埋yuen别人對佢唔夠好,係咪有問題d呢!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

開住錄影機又點迫供呀????-(
無做就唔會認,叫僱主報警啦. 不如警方快D Check下佢有無欠落街數,會唔會有其他原因令佢尋死呢??

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以我咪質疑佢遺書o既真偽. 講真, 佢咁樣c法, 個僱主真係多得佢唔小. 如果真係有遺書又好似報章所講, 開住録影機迫供, 咁咪有晒迫供o既過程咯?

珍珠宮

我覺得依家D報道好多時都誇大左....今欠呢單野, 分分鐘幫左班外傭, 可能更强烈要求更多福利和加人工.

洋房

原文章由 FA8866 於 07-12-18 12:27 發表
開住錄影機又點迫供呀????-(
無做就唔會認,叫僱主報警啦. 不如警方快D Check下佢有無欠落街數,會唔會有其他原因令佢尋死呢??

FA8866,

你條FA8866鍊好靚,新買定係做?

洋房

我印印又話佢就算冇錢都唔會尋死,佢話佢係甘過日子,冇咩大不了。

侯爵府

我印印都話係hk搵工好易姐,洗乜死? :cry:

首頁

尾頁

跳至