想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

咁即係點呀!?
好煩呀~~
check個醫生個陣個又好似好唔耐煩咁
因bb成日郁同轉
依家都唔知點好~~

水晶宮

回覆 #1 carlala 的文章

方案一: 揾龔羽一(診所係佐敦,好多醫生refer去佢度做test)再度多次頸皮..

方案ニ: 直接抽羊水..

依家有好多唐氏cases係from 二十幾歲既媽咪, 因為高齡媽媽通常都驚d,絕大部份都做咗,不要掉以輕心,不過你個醫生似乎不太專業:tongue: 正常都警驚啦,問清楚d有乜問題?佢應該教你點處理架o咼?!

男爵府

一系搵另一個醫生做多次.

不過我睇你應該系無事的. 因為當年我系高風險兼頸皮厚的, 都驚左好耐, 好彩醫生同我次次都睇, 次次都同我睇下佢有無唐氏徵狀, 之後知道無事, 順利生左個健康的囡囡.

有時頸皮厚並不是代表佢一定有唐氏, 因為度既時候佢郁郁公, 有時唔多準架. 如醫生話你系低風險更加唔駛驚啦.

複式洋房

放心好了, 別太緊張

別墅

直接抽羊水result is 100% accuracy...but have a risk of 0.5-1% miscarriage....You have to consider first

大宅

原文章由 Mui_Chu 於 07-12-19 13:39 發表
直接抽羊水result is 100% accuracy...but have a risk of 0.5-1% miscarriage....You have to consider first

抽羊水係最準既。我12wk時度頸皮醫生話ok但到16wk抽血話我係高風險仲比左另一個醫生比我叫我去呢個醫生到抽羊水, 呢個醫生既手勢好好係有小小痛但結果第日就知。

洋房

我已高齡, 而家bb9weeks, 曾小產2次, 唔知抽羊水定度頸皮好, 担心有風險呀!

大宅

原文章由 my_mcmug 於 07-12-22 15:00 發表
我已高齡, 而家bb9weeks, 曾小產2次, 唔知抽羊水定度頸皮好, 担心有風險呀!

my_mcmug,

其實好多醫生都係先度頸皮驗血如果係高風險至會抽羊水架。好似我甘我係11wk度左頸皮ok但到15wk時驗血醫生話個驗血報告係高風險所以叫我去抽羊水, 我記得抽羊水既流產機會率好似係1%左右, 其實如果你頸皮同驗血report都無問題既係可以唔駛抽羊水。

大宅

我自身經驗:

超聲波量勁皮係厚...要立即做抽絨毛... 第二天report出, 話冇事, 仲話重要個幾對基因正常, 冇裂唇..

當時個刻真係把過去幾天的擔心, 一掃而空, 個report仲確實話比我知個性別...

但點知, 再回覆診照超聲波時, 醫生又發現到有問題.. 最後個B唔留得...而且個report再詳細分折資料中亦顯示有問題.

其實當我知亞B粗頸皮時, 我係BK看到有好多例子比我更厚的, 都沒有事, 而身邊亦有朋友既朋友的亞B, 除了粗勁皮外, 亦有些乎合唐氏的特徵, 但最後亦係沒有事...

我會建議, 不防看多個醫生, 取多一個專業議見, 若醫生都係提議你需要再進一步檢查, 就要去做...

我自己經驗係, 婦科好難約, 閒閒地都要約一週至兩週不出為奇... 但若早一週發現有問題, 唔留得的話, 真係盡早發現好些.

以上只是自己經過.. 不論發生什麼事情, 一定要去面對... 女人生仔, 真係好多好煩惱, 擔心等事情...

祝你萬事順利.

水晶宮

連抽絨毛個report都唔精確

quote]原文章由 mamadi 於 07-12-23 00:16 發表
我自身經驗:

超聲波量勁皮係厚...要立即做抽絨毛... 第二天report出, 話冇事, 仲話重要個幾對基因正常, 冇裂唇..

當時個刻真係把過去幾天的擔心, 一掃而空, 個report仲確實話比我知個性別...

但點知, 再回覆診照 ... [/quote]

首頁

尾頁

跳至