烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

召藥師,

謝謝妳啊!我打算星期六整,希望成功啦,因我好蠢 我都係整番3色曲奇穩陣d

原文章由 召藥師 於 07-12-19 00:22 發表

1.都得ge,我覺得用快熟好似有益d。
2.主牛油糖霜成份不變(未細分前),之後個d就x3。
3. 係
4. 唔會太硬,香得黎又鬆脆咁,不過可能同原味比硬dd咁多,因為有0趙口d。老人家都食到ge,但消化能力差就少食。 ...
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

別墅

召藥師, 唔好意思, 又有嘢想請教! 我諗任整薑餅人曲奇, 買咗支colour icing writer用嚟畫眼,鼻,咀及衫紐, 請問係入焗爐前畫, 或焗好後先畫上去? 唔該哂!!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 mickeyeva 於 07-12-20 04:44 PM 發表
召藥師, 我想問妳是用手搓粉, 不是用機打, 我想問如果整朱古力曲奇, ,除了落可可粉外, 是否落些朱古力醬好味些, 如果是, 要落幾多?? 謝謝!

打牛油我是用機打(手打都一樣得),加麵粉時係手動冇用機。

用可可粉就得,又或者另再加入爐朱古力粒去增加口感都得,唔駛用朱古力醬,一來有甜味影響落糖份量,二來朱古力醬本身有添加劑,未必適合入爐加熱。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 pinkypiggy 於 07-12-20 05:08 PM 發表
召藥師,

謝謝妳啊!我打算星期六整,希望成功啦,因我好蠢 我都係整番3色曲奇穩陣d

冇所謂ge,有3隻味,再加唔同印模,就有好多款式lo~

超級版主

原文章由 cccake 於 07-12-20 06:14 PM 發表
召藥師, 唔好意思, 又有嘢想請教! 我諗任整薑餅人曲奇, 買咗支colour icing writer用嚟畫眼,鼻,咀及衫紐, 請問係入焗爐前畫, 或焗好後先畫上去? 唔該哂!!! ...

焗好後用。

水晶宮

好媽媽勳章

召藥師
請問個d燕麥係邊度有得買呢?

超級版主

原文章由 kitty0502 於 07-12-20 11:45 PM 發表
召藥師
請問個d燕麥係邊度有得買呢?

即係麥皮,超市就有得買,用快熟個隻好d。

男爵府

終於俾我搵番呢個topic

召藥師,我得左啦!

我全家最鍾意食麥皮曲奇,雖然賣相唔得(因個帽"cup"唔到)

再次多謝妳

《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

複式洋房

召藥師你好呀! 我係第一次整但係我得一個細爐我想問我想整牛油味曲奇份量應該係幾多呀? 因為三隻味太多我又唔識點減份希望你幫幫手! 唔該你!
kenjiman

超級版主

原文章由 kenjiman 於 08-1-17 02:56 AM 發表
召藥師你好呀! 我係第一次整但係我得一個細爐我想問我想整牛油味曲奇份量應該係幾多呀? 因為三隻味太多我又唔識點減份希望你幫幫手! 唔該你! ...

其實妳可以一次整哂3隻味ge麵團,將整唔哂ge搓成圓條或方條,用保鮮紙包住,再入係密實袋度,雪係冰箱可放2個月都冇問題。(我都懶得計數架ops:" />)

到時如懶得再檊平,只要早一晚放雪櫃下格,焗前放室溫一陣,用大刀切薄片就焗得(因一早已搓成圓條或方條,咁切出黎就會係圓形或方形曲奇)。

如果都係要整印模,就要放係室溫耐d,檊前先用木棍敲打麵團至扁身先容易檊。

男爵府

召藥師,

我想問下全麥粉係邊度有得賣架? 我明天都想整你食譜果個曲奇送比小朋友呀! 唔該哂

超級版主

原文章由 carol_kk於 08-1-18 09:31 PM 發表
召藥師,

我想問下全麥粉係邊度有得賣架? 我明天都想整你食譜果個曲奇送比小朋友呀! 唔該哂

之前係百x有得買,不過而家唔見有。citysuper、great同賣蛋糕材ge舖頭會有。

複式洋房

回覆 #3 召藥師 的文章

咁唔 該你! 先我自己都計唔掂 但係、我想間吓牛 油同糖係咪打都乳白色至好?但我打咗二,三次都打唔到乳白 其實用 機打幾內至 乳白色呢?手打我都唔ok 請指點吓
kenjiman

超級版主

原文章由 kenjiman 於 08-1-21 03:47 AM 發表
咁唔 該你! 先我自己都計唔掂 但係、我想間吓牛 油同糖係咪打都乳白色至好?但我打咗二,三次都打唔到乳白 其實用 機打幾內至 乳白色呢?手打我都唔ok 請指點吓 ! ...

所謂乳白色唔係真係好白架,而係牛油同糖完全混合,牛油打到鬆哂好軟身輕身,而顏色會比之前淺色左好多,係帶黃ge奶白色咁。

手打其實唔難,不過花d力氣同時間,用機打就幾分鐘搞掂,手打可能要10分鐘。

別墅

原帖由 召藥師 於 08-1-19 06:40 發表

之前係百x有得買,不過而家唔見有。citysuper、great同賣蛋糕材ge舖頭會有。

請問唔用全麥粉可以嗎?

首頁

尾頁

跳至