烹飪搵食

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

2019勳章

高速煲是否好用過真空煲呀???那牌子高速煲安全又好用呢??

如題

大宅

Re: 高速煲是否好用過真空煲呀???那牌子高速煲安全又好用呢??

luluma..
我覺得各有各好, 2隻我都有用過, 真空煲就較為適合返工人士, 如返工前煲定湯, 放工就有熱呼呼湯飲咯.. 而且佢有一樣野好, 就係燜野靚, 如豬手, 牛腩, 羊肉都好好.. 呢d係高速煲較難做到..

高速煲可以好快咁煲好湯. 粥, 紅豆沙等甜品... 另過年我亦有用黎蒸糕點, 慳唔少火/時間!! 如果係家庭主婦, 中午晚飯想飲啖靚湯, 係好選擇.

ps. 我現在只有高速煲(kern, 8litres), 因為當年想換過大d既真空煲, 但容量大千幾蚊個, 自己唔太捨得, 就選擇左當時得一款做緊promotion的高速煲 (當時仲未有菲姐等咁多牌子). 用左咁耐都好ok, 好滿意.

大宅

Re: 高速煲是否好用過真空煲呀???那牌子高速煲安全又好用呢??

luluma,

我用過真空保煲,但我宜家係全職媽媽,我就無再用個真空煲,用番明火煲湯,但係有好多湯用真空煲係唔掂,如魚湯,所以有時間都係明火煲湯正。

小白427,

請問高速煲d湯掂唔掂,我無信心用高速煲,好牙煙。

大宅

RONALD 媽,

當時我用真空煲就少煲魚湯忝. 反而老火湯/燜野唔錯.

我依家用高速煲好安全, 因為佢話如果使用不當係加唔到壓 (即鎖唔死), 而佢加壓時係開唔到的, 你要聽到"啪"一聲 (即完全減壓), 咁先至可以打開個蓋, 所以非常安全. 而且佢個煲有買保險的 (AIA).

至於魚湯呢.. 我就成日用啦, 因為我開始谷副偈餵人奶, 所以煲魚湯煲得好密... 個人感覺好好味.. 我個煲大, 所以通常煲9個字熄火, 由佢自己減壓. 就好好味啦.

大宅

我兩樣都用。

一個高速煲用左十幾年,只係幾年前換過條防洩漏膠邊,它只須平常1/3時間,即是你想煲三個鐘頭的東西就用一小時,個半小時的就用半小時,我覺得煲湯就等於瓦煲煲咁'溶',水份容易預計,因它唔會乾水,你飲幾多落幾多;至於燜野就要靠經驗,因如過時,d 肉就'林'過頭,無得救。

真空煲就有呢樣好,如果朝早擺肉落去焗,到晚上肉質就剛剛好(我家的口味),不怕過時'林'過頭,湯方面就需要食之前再直接煲多十幾分鐘,就會比較'溶'd。

總括,正如小白427說,如返工的就適合用真空煲,如想快的就用壓力煲,而我兩個煲的容量不同,就看當日的需要,所以我兩樣都用。
:-P :-P
Elina

大宅

小白427, elina

唔該灑。

請問高速煲既湯同老火湯味道,有無好大分別?

請問高速煲係唔係煲乜湯都可以,有無佢既缺點?

大宅

Ronald媽媽 寫道:
小白427, elina

唔該灑。

請問高速煲既湯同老火湯味道,有無好大分別?

請問高速煲係唔係煲乜湯都可以,有無佢既缺點?

我個人認為無咩分別,煲完d 豬骨好'林',真係連骨都
'口趙'埋。
我覺得煲咩湯都得,只係在煲粥或豆類時就要留意不要太滿,免它容易滾到氣孔而阻塞。
缺點方面我未想到,只係在燜肉時要留意時間控制得宜,情願之後加時也不要過時就是了。
Elina

大宅

2019勳章

小白, elina, ronald

多謝你們給我意見

我想真空煲會較合我, 我要返工, 就快用工人了, 怕她不懂用會生意外, 對嗎?

請問那隻牌子好呀?

其實我都想用高速, 但兩者都好貴, 只好選一樣囉.

大宅

我都覺得冇乜分別.. 係快D囉.

:-P :-P :-P

LULUMA.. 要睇你賓賓姐姐聰唔聰明.. HEEHEE

大宅

luluma 寫道:
小白, elina, ronald

多謝你們給我意見

我想真空煲會較合我, 我要返工, 就快用工人了, 怕她不懂用會生意外, 對嗎?

請問那隻牌子好呀?

其實我都想用高速, 但兩者都好貴, 只好選一樣囉.

現時d 真空煲應比高速煲平喎。
Elina

別墅

I am interested in 高速煲 as well. I have a 4.5L 真空煲 which bought when I married. I think that pot is good for working couples. As I am going to have my second baby, I expect the 4.5L 真空煲 can no longer cater for my family needs. There is promotion for WMF 高速煲 in Sogo, they offer $1650 for a 6.5L pot plus a 3L pan, but only 1 pressure cooker lid is attached. I found it quite attractive. However, I have some concerns here:
1) The sales promoted that main benefit for 高速煲 is save of fuel and time. They claim that it can cook a ‘lo fo’ soup within 35 minutes and stew beef brisket within 25 minutes, does it really work? It take me at least 3 hours to cook a ‘lo fo’ soup now.
2) how’s the food quality compare with the one cook with normal pot over the stove? Will it damage the taste and nutrients of the food?
By the way, I already got a normal Kinox 6.5L pot now, do u think it’s worth to buy this WMF set. Thanks for your kind help.

大宅

我個人認為總之唔係大陸gei,有安全制gei就得,至於價錢方面,高速煲係咁上下架啦,我十幾年前買都要千多元。
用高速煲的時間係普通gei三分一,sales話你知35 minutes ,應該可以煲到d瓜湯類,如需煲三個鐘gei,你用它就煲一個鐘囉,牛腩25 minutes可能多左tim,其實它煲出來gei同普通煲無分別,呢樣野真空煲就差d。
其實真空同壓力煲都係能夠將食物gei營養鎖住,唔駛在空氣中流失,taste 方面就睇你手藝囉!
Elina

別墅

Elina,
Thanks for you reply. May I know how long will it take to a normal fish soup, say tomato/ potato and "hung sam" fish.
Thanks again.

大宅

Geoffreymom

你平時煲幾耐度呢?我地來計下,如果要滾到湯白(煎過魚計),平時d煲就應該15min.至30min.左右就白,咁,如果用壓力煲只需三分一時間,所以只須5min至10min.就夠,但要個煲開始「嗚、嗚」聲收細火後計數。
#湯水gei 時間多左d都不太大問題,因它唔會乾水gei。
Elina

大宅

elina

壓力煲個蓋,有好多"click力卡啦"位,清洗係唔係好麻煩?

大宅

Ronald媽媽

我拆到gei都會拆出來洗架,因噴出來d氣唔多唔少都會積埋有污漬。
Elina

大宅

2019勳章

elina

我仲係十五又十六, 唔知買高速定真空好, 不是價錢問題. 其實用起來都差不多, 真空可在出街前預備好, 回家再加熱, 我想高速都得, 我可在出街前煲, 至離開前關火, 如時間未夠回家再煲, 係咪都得呀.

我其實偏向高速, 我想買那隻fixxler, 而家優惠6公升加送一個煎PAN(可以高速的), 都是$1,6xx, 但有點擔心安全問題, 請問你使用而來, 是如何用的

個煲身是否會因用得太久而變形或會裂呢
要降溫幾耐才可以開盍呀
開盍時有那些地方要注意呢
湯水效果是否都很好呢
有那些湯不可使用呀
有沒有其他食譜呀, 因為這牌子食譜, 不太合我口味

請你為我解答好嗎

大宅

<<我可在出街前煲, 至離開前關火, 如時間未夠回家再煲, 係咪都得呀.>>
呢個係無問題架。

<<個煲身是否會因用得太久而變形或會裂呢>>
我用呢個d鋼水靚,用左十多年,個煲身完全無任何改變過,
只係相隔幾年個防漏膠邊硬化左就要換。

<<要降溫幾耐才可以開盍呀>>
應該係要放晒氣才可開蓋,因為有安全制,你未放晒氣係唔開到gei。

<<湯水效果是否都很好呢>>
呢個係肯定呀!好過真空煲,同瓦煲煲無分別。

<<有那些湯不可使用呀>>
基本上都無咩唔煲得喎!
只係要留意水份不要太滿,尤其是煲豆類同粥,因容易塞住氣孔。

<<有沒有其他食譜呀, 因為這牌子食譜, 不太合我口味>>
我覺得有食譜都無咩用,因為通常要來煲湯,炆野,煲下粥咁,呢d都係放晒落去就是了。
Elina

別墅

Hi All,
I finally made up my mind and bought the WMF 6.5L pressure cooker set last Sat, I tried it last night, it’s perfect. I made soup with carrot, corn, chestnut and pork shank bone (i.e. a bundle of pork shank with a big bone inside) within 55 minutes. I started at 7:40 with all ingredients put in under cold water. The soup gets boiled in 20 minutes with the pressure lock rise. I then turned to lowest heat for 35 minutes and stop the heat. I took the soup at 11:45 pm (because I went out for dinner), it was still very hot and delicious. My husband and me both feel that no need to add salt as it is so sweet that no further flavor was needed. It was so different from the soup that made by my maid who claimed has spent over 2 hours to cook. We are so happy with the pot and my husband expects we can save sufficient fuel costs to cover the pot cost within half year.

Special thanks to Elina’s advice so that I have the confidence to buy this cooker. Hope we can share more on this.

N.B. I am not a WMF pressure cooker sales but really wants to share my excitement last night when I saw the magic effect of the pot. I am not sure whether WMF is the best but I really trust this brand since I bought a small pot (normal stainless steel) in Town Gas Avenue last year for cooking baby food last year, the quality of steel was very good.

Thanks again, Geoffreymom

大宅

2019勳章

Hi Elina

thanks your response

which brand you are using, is it Fissler?

Greyfrymom said she is using WMF.

May I know which one is better, or they are good brand too.

Please again

首頁
12345...8

尾頁

跳至