烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

rose-mag 發表於 14-8-3 13:37
食譜如下:

材料:
唔使加咸魚?

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

正呀

大宅

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fmc 發表於 14-8-3 16:49
唔使加咸魚?

傳統川菜魚香茄子成品具有魚香味,但其實冇加魚,魚香味來自红辣椒、葱、蒜、糖、鹽、醬油等調味料,香港的魚香茄子是變種,會加入鹹魚碎,但省去了辣椒,算是另類魚香。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

YUKIYAN 發表於 14-8-3 00:55
我鍾意加豆瓣醬煮
加豆辦醬煮係正宗做法,但我想健康D少用市面上現成醬,
所以冇加到,加咗豆辦醬會惹味好多。

男爵府

熱血勳章

回覆 rose-mag 的帖子

伯爵府

引用:+本帖最後由+rose-mag+於+14-8-3+19:22+編

原帖由 rose-mag 於 14-08-04 發表
好叻ar

王國長老

fmc 發表於 14-8-3 19:31
好叻ar
唔係,只係書上見到記住,呢D有關飲食掌故好好睇。

伯爵府

引用:Quote:fmc+發表於+14-8-3+19:31+好叻ar唔係

原帖由 rose-mag 於 14-08-04 發表
唔係,只係書上見到記住,呢D有關飲食掌故好好睇。
你肯睇書已好叻,我好怕睇

王國長老

fmc 發表於 14-8-3 19:36
你肯睇書已好叻,我好怕睇
我係書蟲,各樣書都睇一餐,散文小說哲學食譜手工設計到漫畫都睇,
以前D書幾個由地到天花板書架都裝唔晒,而家冇位放,
轉咗去圖書館借,但見到好嘅又唔忍得手,最衰係發現喺二手書店好平,
大大本字典果隻都捧幾本返屋企,好彩老公對我買英文書冇出聲。
而家十居其九上網睇都唔買書啦,不過我覺得好書都係想擁有嘅。

侯爵府

2024年龍年勳章

大宅

yummy~~

男爵府

回覆:無泡油不變色魚香茄子 (已加食譜)

試下先

首頁

尾頁

跳至