家事百科

跳至

首頁

尾頁

洋房

上個星期一發現連接水箱與座厠之間有輕微滲漏(從底部螺絲處一滴滴滴出黎), 可以自己用玻璃膠塗在螺絲周圍防止水滴出嗎? 因上星期才找過師傅維修水箱零件(師傅要拆水箱換零件), 收$550, 維修完一日後發現螺絲處滴水, 叫師傅上來執手尾後冇事(冇收錢), 而家又出問題, 我真的不想又找他了 (好驚唔知佢會唔會再收我錢)自己有咩可以做? :-( :-( 有冇呢方而經驗既朋友可以幫下我 ? 為左呢件事好唔開心, 整完又係咁, 唐樓係租既, 唔通要自己比錢換左個馬桶??

[ 本文章最後由 夢夢 於 07-12-20 18:09 編輯 ]

複式洋房

原文章由 夢夢 於 07-12-20 18:05 發表
上個星期一發現連接水箱與座厠之間有輕微滲漏(從底部螺絲處一滴滴滴出黎), 可以自己用玻璃膠塗在螺絲周圍防止水滴出嗎? 因上星期才找過師傅維修水箱零件(師傅要拆水箱換零件), 收$550, 維修完一日後發現螺絲處滴水, ...

搵返個師傅來睇.唔使唔好意思.如果係佢整嗰個位有問題,佢有責任跟返手尾

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無錯, 係佢責任, 唔整番好收人錢?

洋房

我會試下叫番佢, 睇下佢點講, 有新進展再post上黎話比大家知

民房

回覆 #1 夢夢 的文章

如果係由連接水箱及座廁的螺絲漏水的話,應該係換零件後再連接水箱及座廁時的螺絲無落番膠圈,或螺絲收唔緊。可以搵佢再攪,唔駛唔好意思,收左錢就自然要攪掂佢。

洋房

尋日再叫師傅上黎, 一叫佢就上, 佢入屋仲講左句唔好意思, 佢幫我整左成半個鐘, 我問佢點解會滴水, 佢解釋話係坐厠底粒羅絲因上次拆水箱時候d油灰甩左少少形成虛位, 佢貼左d防水膠布響水箱入面羅絲位置, 又加番d英泥響水箱and 坐厠之間, 佢走時仲話唔得再搵佢, 佢都係一個好負責任既師傅:-P :-P

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至