2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿囡食得好混亂。

我一時又怕佢食太多固體會食得太少奶(人奶B),一時又擔心佢唔夠固體。

好擔心係因為佢胃口好細,而且已經係超細碼B (而家八個半月大,我估佢7KG都未有)

別墅

引用:我阿囡食得好混亂。我一時又怕佢食太多固體

原帖由 firsttimemom 於 14-08-04 發表
我阿囡食得好混亂。

我一時又怕佢食太多固體會食得太少奶(人奶B),一時又擔心佢唔夠固體。
我B女一日兩餐固體,三餐奶,你阿B 係咪within生長線,係就唔好擔心

珍珠宮

2固3奶,不過好瘦。睡覺時間少又常常扭計。

大宅

回覆 Minnie2010 的帖子

瞓得少就成日扭計啦。

我個囡勁"長計唔長肉",一日到晚諗計仔扭計,而家八個多月大相信連6.5KG都冇。兼從來都瞓得極少,全日加埋都瞓唔到十個鐘。清醒時又惡,唔准離開佢既視線範圍。湊得勁辛苦。

大宅

回覆 michek1117 的帖子

係咪"在生長線內"我已經冇眼睇啦。因為佢之前已經跌到落3 percentile (根據健康院的表),而家我唔想再望個表。

似乎二固三奶係好多人既做法。想再請教,咁係煲粥仔?(定係糊仔),每次大約食幾多?

別墅

引用:回覆 michek1117 的帖子係咪\"在生長線內\"我

原帖由 firsttimemom 於 14-08-05 發表

係咪"在生長線內"我已經冇眼睇啦。因為佢之前已經跌到落3 percentile (根據健康院 ...
我阿B就食一餐糊仔,一餐粥,等佢有D變化囉。其實佢體重有50%, 但高度得3%,即係又肥又矮!

大宅

thanks.
放心,我D小學同學中,細個較矮的,大個左往往變成最高(因為遲點才"標高")。

別墅

二足三奶, 全日瞓11-13个鈡.

首頁

尾頁

跳至