烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

試過好多食譜最滿意的一個

3btsoi  好正  發表於 14-8-5 11:01
小阿肥    發表於 14-8-4 22:56
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

珍珠宮

回覆:自家製酥皮奶黃月餅

正 靚

大宅

食譜可分享? Thanks.
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

子爵府

靚~味道如何?

男爵府

畀面勳章

回覆:Carmen2004 的帖子

第一代嘉麟樓點心廚 奶黃月餅
月餅餡( 16個)~砂糖--- 60克, 低筋麵粉---18克, 吉士粉---18克, 奶粉--- 18克, 椰子粉---少許, 煉奶---23克, 雞蛋---30克, 椰汁---90克, 花奶---7克, 牛油---45克, 鹹蛋黃---4隻
月餅皮~砂糖---67克, 牛油---130克, 雞蛋---22克, 花奶---25克, 低粉---252克, 吉士粉---17克
步驟
1.先做月餅餡:將糖和麵粉、吉士粉、奶粉及椰子粉撈勻,加煉奶、雞蛋、一半椰汁,撈勻後再加另一半椰汁和花奶撈勻,然後加牛油(不用撈勻)。
2.滾水落鍋蒸 15至 20分鐘。拿出撈勻,攤凍即成奶黃餡,放入雪櫃雪一晚。
3.做月餅皮︰大碗中,加入砂糖、牛油搓勻,然後加雞蛋、花奶,撈勻後加麵粉及吉士粉,搓勻。放入雪櫃雪半小時。
4.奶黃餡從雪櫃取出,再略搓勻,分成 19克一粒。每粒壓平成圓形,包入 1/4隻已蒸熟的鹹蛋黃。
5.月餅皮粉團分成 30克一粒,每粒壓平成圓形,邊稍薄,將餡包入餅皮中。
6.月餅先撲上小量麵粉,光滑一面向下放入餅模中造型。留意餅模要灑上極少麵粉,以免黏着月餅皮。
7.預熱焗爐 250度。先焗 5分鐘,取出掃薄薄一層蛋漿,吹乾約 10分鐘後,再掃一層蛋漿,然後焗 4分鐘,取出掃一層糖漿,最後焗一分鐘。大功告成。
貼士
1. 月餅皮和餡分量要準確,剛好填滿一兩半裝餅模。 2. 用餅模造型時,要雙手壓實,餅模紋理才清楚壓在月餅上。千萬不要未焗先掃蛋漿,否則餅皮花紋會塌。

願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

男爵府

畀面勳章

回覆:huiwo太太 的帖子

朋友食過都話味道好正

伯爵府

減齡達人勳章

引用:朋友食過都話味道好正 +

原帖由 tiramisu_hk 於 14-08-04 發表
朋友食過都話味道好正
我都係用呢個食譜,味道一流。只係皮其中30克低粉用高粉代替,令花紋更突出。

男爵府

畀面勳章

回覆:印第安公主 的帖子

我無轉個花紋都好出呀

男爵府

回覆:tiramisu_hk 的帖子

一兩半模具大約多少cm?

男爵府

畀面勳章

回覆:edohoi 的帖子

我用膠模50g整,成品直徑大約4.5cm

edohoi  謝謝  發表於 14-8-5 10:51

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆:自家製酥皮奶黃月餅

請問係咪放中層焗架?

翡翠宮

男爵府

畀面勳章

回覆:準劉太 的帖子

放中層落一格

水晶宮

男爵府

環保接龍勳章

tiramisu_hk 發表於 14-8-4 18:54
我用膠模50g整,成品直徑大約4.5cm
好靚 ! 膠模也能做出此效果, 天才

男爵府

環保接龍勳章

我整咗十幾爐, 次次烈開, 整到冇心機了

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

男爵府

畀面勳章

回覆 ha.haa 的帖子

多謝焗既時候見到開始象腳,你試下打開焗爐門再關返,等焗爐降一降溫,甘會好d架

子爵府

引用:我整咗十幾爐, 次次烈開, 整到冇心機了

原帖由 ha.haa 於 14-08-05 發表
我整咗十幾爐, 次次烈開, 整到冇心機了
我用Gemini Airfryer終於冇象腳,净系有少少裂紋

男爵府

tiramisu_hk 發表於 14-8-4 15:37
試過好多食譜最滿意的一個

好靚呀高手

首頁

尾頁

跳至