單親天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

tszlambb 發表於 14-8-5 12:25
Hi 各位同路媽咪

希望日後大家彼此關心,分享,互相扶持
我教會有個自閉+ADHD小男孩, 上幼兒主日學時, 初初個個導師都攪佢唔掂,
要媽媽在場先可以令佢安靜下來. 亦都見佢媽媽為咗照顧孩子而好辛苦和疲累!

但而家小男孩已經可以自己留下來上主日學, 雖然佢未必會跟其他小朋友溝通,
但他也可以安靜下來, 有時也會聽懂導師的指示.

有一次我們預備食茶點, 小朋友排隊去洗手, 佢可以明白, 主動跟我們一齊洗手,
安靜坐下來食茶點.

見到佢有進步, 見到佢媽媽可以安心下來, 我都好大安慰, 好大的鼓舞!

當我哋比到關心, 愛和一個安全環境佢哋, 小朋友係會感受到, 係會有進步的.

tszlambb媽媽, 所以如果當你遇到困難時, 一定要搵人幫忙, 上嚟傾下, 厘度好多 daddy/mammy
支持你架.

大宅

回覆:有冇單親而又有自閉寶寶的媽咪

我都系,有時真系好辛苦,聽到啲閒言閒語,講真個心真系好難受

samantha_yuen  係!還有在公眾場所,   發表於 14-8-24 01:14

侯爵府

引用:我都系,有時真系好辛苦,聽到啲閒言閒語,

原帖由 21pat 於 14-08-07 發表
我都系,有時真系好辛苦,聽到啲閒言閒語,講真個心真系好難受
明白丫,我都糸架,見到D人渺我家少爺同嫌棄我家少爺我直情想
但話又說番轉頭,嗰D路人ABcD,話知她死啦
總知就算全世界都吾喜他,有我喜歡他就够啦

洋房

壓力好大,
強迫自己,融入有完整家庭的親子活動當中, (即是: 有親子活動, 父母雙方加小朋友)
我就自己一個帶住個女,兩個人 join埋其他完整家庭一齊玩.
希望個女知道,她同其他小朋友沒有分別.一樣可以好開心.
可能我女仲細, 仍未知道.

我覺得.......我自己開始好難面對群眾,
好孤單
個女仲要係A.
我條路好難行.

mousepad88  加油,我覺得你好叻啦   發表於 14-8-23 22:02

侯爵府

引用:壓力好大,強迫自己,融入有完整家庭的親子活

原帖由 tszlambb 於 14-08-07 發表
壓力好大,
強迫自己,融入有完整家庭的親子活動當中, (即是: 有親子活動, 父母雙方加小朋友)
我就自己一個帶 ...
有一件事叫做頂硬上,世事無野糸吾得,想方法就會一定得!
我少爺11岁了,中度弱智,自閉兒只講单音,經常尖叫,行为怪異!
路人常指責我無家教,但糸我從來都無逃避,這幾年我亦不停向路人從覆,對不起,他打擾了你很抱歉!
這幾年他試過巴士打人,試過訓馬路,試過發皮氣一支戰般走失了!
我很傷心亦試過很旁徨,但我從來不會逃避只有逼自己和他一齊面對
我亦會同自己講我很爱他所以要堅強D!
告訴你我和兒子這两年還經常两母子外遊,雖然偶爾有扭計但他亦很乖跟着我!
這一切只想告訴你意志可以戰勝一切,軟弱只會令你更退後!所以平常心面對,别帮自己畫圈圈

happy_day07  佩服,比我會頂唔到想   發表於 14-8-26 18:04
mousepad88  加油,睇完你的文字,   發表於 14-8-23 22:04
haydenden1023  你好叻呀!我好佩服你   發表於 14-8-9 16:27

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:babytszkin 的帖子

妳真係可以睇得好開。

我要向妳學習。

禁止訪問

侯爵府

多謝大家,
這幾年常不乏一些特殊兒童放遺棄甚至父母同子女輕生的消息!
自己常嘆息,糸幾甘無耐的事!
有誰願意常常活在被指責,被途人埋寃的曰子自問我亦不願意
但純真的小朋友又怎會意識到自己是來自星星的孩子!
生得出,就要教,願意教就一定有改變!
希望大家都會一直堅持着,只要每天有一小步進步,將來就會有一大進步!
大家都一齊加油互相打氣

Yomimei  生得出,就要教  發表於 14-9-16 01:25

男爵府

維維都被評估為自閉症譜系,依家見緊兒童精神科, 反反覆覆見咗年幾都仲未確診, 幾個月一次既覆診真係把鬼, 真令人不能寄予任何希望.
佢讀緊主流小學,係學業上要比其他人付出更多的努力, 好彩佢都算係聽話.
佢比同齡小朋友更加BB更加痴身更加嗲,
開心既時候比別人更興奮, 唔高興既時候就比別人更火滾,
佢既性格好固執又好硬頸, 周時俾佢頂到我啞口無言,
不過, 我永遠都會好愛佢,

lm251099  返版大小姐,   發表於 14-8-10 18:04
暑假.....咁就過咗一半啦.

大宅

各位jm
我仔23個月
無一刻可以定
不斷跑不斷跳
乜都要摸咩都要掂
無時停
晚晚訓覺會坐起身喊幾次
係米ADHD啊?
邊度可以做評估?
我湊到自己都有情緒病了

子爵府

vivianpan303 發表於 14-8-10 15:37
各位jm
我仔23個月
無一刻可以定
試試找一位普通註冊西醫,寫紙去排評估中心。

大宅

引用:Quote:vivianpan303 發表於 14-8-10 15:37

原帖由 yydaddy 於 14-08-10 發表
試試找一位普通註冊西醫,寫紙去排評估中心。
唔該曬

侯爵府

引用:各位jm我仔23個月無一刻可以定不斷跑不斷跳

原帖由 vivianpan303 於 14-08-10 發表
各位jm
我仔23個月
無一刻可以定
不如去健康院啦,約左見姑娘初步評估左就可以見e生!
而且如果真有需要仲可提早得到服務

子爵府

babytszkin 發表於 14-8-11 09:55
不如去健康院啦,約左見姑娘初步評估左就可以見e生!
而且如果真有需要仲可提早得到服務
其實最後都係去排評估中心。我當年係健康院轉介,有朋友係西醫轉介。
唔知而家有冇改,有需要的家長可能要再找找資料了。

洋房

vivianpan303 發表於 14-8-10 15:37
各位jm
我仔23個月
無一刻可以定

可以西醫轉介或到母嬰健康院轉介.
排期需時.

洋房

回覆 21pat 的帖子

Pat,

me 2, 都係單親而又有自閉寶寶的媽咪

互相扶持吧.

侯爵府

今日sl在家湊仔,才發現原來少爺仔都幾古惑,心水又清,收埋D零食都全部比他發掘了
又識得要求多多,仲同我爭电視睇
姐糸,我都有D懷疑他究竟糸米真糸有病

Yomimei  叻叻  發表於 14-9-16 01:29

大宅

引用:回覆+21pat+的帖子Pat,me+2,+都係單親而又

原帖由 tszlambb 於 14-08-11 發表
回覆 21pat 的帖子

Pat,
加油呀大家

複式洋房

我都曾經懷疑我小朋友有過度活躍症,但我湊番後個人又定左,可能佢怕我,所以恰我家人,相對我在家,佢都好受控制,所以無論幾攰,我都要湊住訓

侯爵府

睛靈勳章

回覆:mousepad88 的帖子

各位媽咪,
你們有冇因有自閉小朋友又單親找社工快些派到公屋的經驗?

首頁
12345...6

尾頁

跳至