自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

睇完好心up,真係陰功,好心痛:-( :-( :-(
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

侯爵府

醒目開學勳章

唔好話係流浪狗,就算有人帶住隻狗 ,我都叫唔給女女行得太近.有時狗連主人都咬,可仿街外人,有時小朋友唔知點左隻狗狗邊到.佢唔開心.咬住小朋友就死啦:-( 小心d好d

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 birdbird 於 07-12-22 12:34 發表
唉, 但係往往呢d case, 冇人會拉佢地父母話佢地疏忽照顧小朋友以致小朋友受不必要的傷害.

在我眼中, 呢d家長, 跟自己走o左去玩而獨留小朋友在家的家長 (但好多時果d 小朋友係捱下肚餓, 未致於有任何損傷), 都係有錯! 但點解淨係罰自己去玩果d家長?

好似早排個阿婆/阿嫲放低5歲個小朋友在屋企村嘖水池附近, 自己就走去買 '送'. 小朋友玩玩下跌o左落水池結果浸親. 傳媒就只識得話個屋村保安阻住救人, 但係冇指責到個家長(即係grandma)冇睇實個孫..... 唉, 我都唔知香港人或者係傳媒而家d準則係點!

所以我自己覺得BB/小朋友有咩意外都好
家長責任最大
其他既都係次要
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

子爵府

個bb一定妥好痛

原文章由 超級撒雅人7 於 07-12-22 08:51 發表
(星島) 12月 22日 星期六 05:30AM

(星島日報報道)流浪狗為患的元朗馬田壆村,昨發生十四個月大男孩險遭四狗「分屍」恐怖血案。男孩在屋外空地,逗玩十多隻狗時,突遭其中四隻三呎長的惡犬狂噬,頭部及身體多處受傷,陰囊亦遭 ...

只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

別墅

個BB同我仔仔一樣咁大, 亦都係剛剛可以自己行, 所以見到佢咁樣, 諗起當時恐怖情境, 好心痛, 好肉痛, 希望小BB快啲好番, 同埋對佢沒乜後遺症啦! 小朋友真係睇少一眼都好易出事架, 今次佢媽媽責任真係好大!!

:-( :-( :-(

水晶宮

原文章由 birdbird 於 07-12-22 12:34 發表

唉, 但係往往呢d case, 冇人會拉佢地父母話佢地疏忽照顧小朋友以致小朋友受不必要的傷害.

在我眼中, 呢d家長, 跟自己走o左去玩而獨留小朋友在家的家長 (但好多時果d 小朋友係捱下肚餓, 未致於有任何損傷), 都係有 ...

咪係囉!莫講話一歲五歲呀,我仔家下成九歲,我都唔放心賴低佢自己一個响街啦!點都要有個大人跟實佢拖住佢啦,講真小朋友未到十幾歲,我都覺得唔放心由得佢地自己一個,真係一下發生咩意外,自己都唔知賴邊個,怪自己都無用囉!

水晶宮

原文章由 chloe18媽媽 於 07-12-22 12:49 發表
唔好話係流浪狗,就算有人帶住隻狗 ,我都叫唔給女女行得太近.有時狗連主人都咬,可仿街外人,有時小朋友唔知點左隻狗狗邊到.佢唔開心.咬住小朋友就死啦:-( 小心d好d ...

係架!每隻狗都有自己性格,唔係自己養,係唔會知人地養嗰d狗狗會在意d咩同怕d咩囉!有時我同個仔出街,我仔又係一見到貓貓狗狗都好興奮咁衝埋去,我唔理係貓定狗,我都叫我仔行開,一黎費時嚇親人地d竉物,二黎萬一真係嚇親d狗狗,d狗咬傷個仔,又係自己攞黎賤囉!你要人地主人去避開你,點避?呢d只可以要自己小心d唔好咁大意.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

講得0岩!
仔女是自己的,到有事時賴邊個都無用啦!肉痛心痛ge又係自己同d仔女!:-(:-(:-(

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 07-12-22 13:44 發表

咪係囉!莫講話一歲五歲呀,我仔家下成九歲,我都唔放心賴低佢自己一個响街啦!點都要有個大人跟實佢拖住佢啦,講真小朋友未到十幾歲,我都覺得唔放心由得佢地自己一個,真係一下發生咩意外,自己都唔知賴邊個,怪自己都 ...
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

原文章由 mayymlam 於 07-12-22 12:50 發表

所以我自己覺得BB/小朋友有咩意外都好
家長責任最大
其他既都係次要

我都好同意, 家長真係要好好照顧好自己既小朋友, 唔好有D咩事就拿疏忽來做藉口, 地球唔係人類住曬嫁.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

真係好恐怖
慘不忍睹
希望bb會好返:-( :-( :-(

別墅

個呀媽都唔知係咪有病,咁樣畀個仔出去玩!!

侯爵府

:-( :-( :-( :-(

禁止訪問

別墅

希望個bb冇事啦, 唉 ...
我真係好怕啲狗, 有時突然間佢地就會發脾氣咬人, 所以平時如果行街見到有幾隻狗, 我都會抱起個女, 唔比佢坐bb車, 容咩易啲狗突然走嚟咬我個女架

伯爵府

畀面勳章

子爵府

唉.....個bb好慘

侯爵府

希望bb早日冇事:-( :-(

洋房

祝早日康復!!!

原文章由 CICISASA 於 07-12-22 16:54 發表
希望bb早日冇事:-( :-(

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 mrs.so 於 07-12-22 09:31 發表
睇到好肉痛 , 不過佢亞媽點解知道有惡狗, 任意放仔仔出去玩...

我覺得個媽咪都係大意左,意外既野,真係咩都會發生架:-(

男爵府

畀面勳章

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 07-12-22 13:44 發表

咪係囉!莫講話一歲五歲呀,我仔家下成九歲,我都唔放心賴低佢自己一個响街啦!點都要有個大人跟實佢拖住佢啦,講真小朋友未到十幾歲,我都覺得唔放心由得佢地自己一個,真係一下發生咩意外,自己都唔知賴邊個,怪自己都 ...

agree....所以我都做左狗 (係跟尾狗)................

首頁

尾頁

跳至