想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經係今個星期第二個,但果句恭喜真係講唔出口。唔係話黑心唔鄧人高興,而係...點解人地有左就可以順順利利生出黎,我自己有左就要小產?仲要小產後D月經就亂晒,40幾日甚至50幾日先黎都試過。好不容易最近2個月都準時了,但今個月無端端又測唔到排卵。我知自己唔係最不幸果個,睇呢到好多jm既經歷比我慘的多,但最近不斷見到人地開開心心迎接新生命,我真係受左刺激,D負能量不斷baba聲咁黎...

純呻,不喜勿插

複式洋房

回覆:岩岩係fb又見到有人生左

其實我都有咁嘅經歷,我都小產過2次(連續)都好灰,唔想生,但無計畫情況下懷孕了,都好擔心會唔會又黎,不過我有信仰,常祈禱就無咁大壓力,你都好好調理身體,唔好諗太多,好快過的,之後生個肥肥白白嘅bb,相信你自己係可以的!

大宅

引用:已經係今個星期第二個,但果句恭喜真係講唔

原帖由 aliceay 於 14-08-05 發表
已經係今個星期第二個,但果句恭喜真係講唔出口。唔係話黑心唔鄧人高興,而係...點解人地有左就可以順順利 ...
我好明白你!見到啲post...我就好唔開心! 我坐側邊位同事又有左!

男爵府

同路人~

仲以為試左1個cycle就中好幸運, 點知小產
而家等緊第一次開工既成績

但一路以黎幾個月, 不斷係fb睇到有fd大肚、生左、第2胎大肚、第2胎生左
加加埋埋都發現左成十幾個fd........

我身邊本身已經有至少5個大肚婆
又有5個已經生左

全部圍住我

每次聽到消息, 我都打句「congrats」
然後真係眼淚在心裡流

仲要有次俾我老公見到
佢竟然話「你駛唔駛咁既樣呀~」
直接剷左佢上天花板!!
身位老公, 明知我小產打擊大, 會唔開心係人之常情吧
佢就成日覺得我做嘜要拖長d情緒, 駛唔駛去到而家都仲唔開心
嬲!

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

大宅

加油!男人唔會明
有苦只有我地自已知!

大宅

donnaho7 發表於 14-8-5 11:00
同路人~

我既情況同你一樣, 都係試左1個cycle就中, 但最後小產......
見住身邊好多人都生左, 有左, 奉子承婚.......但自己就.....

之前仲加入左媽媽group, 見到人地而家個肚已經好大, 準備迎接bb出世了.....

大宅

回覆:岩岩係fb又見到有人生左

同我一樣,一開已經有幾個朋友滿3個月可以講,而自己就,真係想知幾時到我

大宅

引用:同路人~仲以為試左1個cycle就中好幸運, 點

原帖由 donnaho7 於 14-08-05 發表
同路人~

唔好咁,要加油呀!唔好俾負能量影響到身體呀!

其實我都有同感,結婚好多年喇,頭幾年老公未ready所以避。2年前決定努力造人,到而家都未中。眼見身邊所有差唔多同年紀嘅朋友同事都報喜,生2個,剛有左,奉子成婚… 我更加大壓力。唉…

男爵府

cecenee 發表於 14-8-5 20:05
唔好咁,要加油呀!唔好俾負能量影響到身體呀!

其實我都有同感,結婚好多年喇,頭幾年老公未ready所以避 ...
agree!仲要當中有人細過我、有人大過我
有人結左N年婚、亦有人剛結完就有

感覺就好似話有就有咁

但自己就好難有

唉...其實都真係無得咁樣講既
不過,個心總會諗下呢d野....
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

伯爵府

同路人~

我絕明白,我果個既心態係啊,無左呀,再來過囉。 好似買六合彩咁,啊,唔仲呀,再買過囉。
完全事不關己咁,亦無乜關心過我。。。 我好想鬥氣唔再生,但又過唔到自己就咁放棄。。。 好辛苦

大宅

引用:其實我都有咁嘅經歷,我都小產過2次(連續

原帖由 cheukwongmarch 於 14-08-05 發表
其實我都有咁嘅經歷,我都小產過2次(連續)都好灰,唔想生,但無計畫情況下懷孕了,都好擔心會唔會又黎, ...
多謝你!你幾多週?定係bb已經出左世?

大宅

引用:Quote:原帖由+aliceay+於+14-08-05+發表已

原帖由 Cheeky_Janey 於 14-08-05 發表
我好明白你!見到啲post...我就好唔開心! 我坐側邊位同事又有左!
我D同事又係咁!生完一個之後又第二個,有個甚至乎三個!仲要佢地年紀都唔細至少35接近40。有個仲要係我小產後同我講佢有左,孕期間又成日同我呻駝b幾辛苦幾辛苦,心捻,你個b健康長大已經係最大既恩賜啦,慘得過我果個想大都無得大。如果比我有左我一定唔怕辛苦,只要佢健康長大就得!

別墅

同路人~

好明白您,因為我都有一樣經歷,我岩岩小x第二次,第二次係上星期一既事,只係短短五日,c6就開始有微言,話唔可以再咁(情緒低落身邊既人話

別墅

引用:Quote:原帖由 donnaho7 於 14-08-05 發表同

原帖由 wannab 於 14-08-05 發表
好明白您,因為我都有一樣經歷,我岩岩小x第二次,第二次係上星期一既事,只係短短五日,c6就開始有微言, ...
好明白您,因為我都有一樣經歷,我岩岩小x第二次,第二次係上星期一既事,只係短短五日,c6就開始有微言,話唔可以再咁(情緒低落),話要面對,我都知,但咁易咩……一啲都唔理解我係有幾痛心

大宅

引用:同路人~仲以為試左1個cycle就中好幸運,+點

同路人~

D男人係咁架啦,唔係佢親身經歷又點會知有幾痛。我個c6仲衰,我小產後佢竟然怪我唔早D生,所以以家搞成咁。不過咁,有時兩夫妻都無謂同佢計較太多啦,最緊要自己開開心心然後先會身體好之後先易D有。

我上次小產果胎都係幾個cycle就中左,果時仲下巴輕輕話生bb都唔係咁難姐,點知之後就....你宜家先岩岩開始試,話唔定好快有好消息呢!

donnaho7  agree最緊要自己開心  發表於 14-8-6 09:10

大宅

引用:Quote:原帖由+wannab+於+14-08-05+發表好明

原帖由 wannab 於 14-08-05 發表
好明白您,因為我都有一樣經歷,我岩岩小x第二次,第二次係上星期一既事,只係短短五日,c6就開始有微言, ...
男人係咁架啦,不過佢都係為你好想你早D企翻起身。不過小產之痛無經歷過真係唔知有幾痛,我過左一年都依然未放得低,係街見到大肚婆,BB會唔開心,雖然平時好似無mud野。你岩岩小產要養好身體,坐好個小月,聽講小產完半年內容易有,小產機率都會低D,take care!

別墅

引用:Quote:原帖由 wannab 於 14-08-05 發表好明

原帖由 aliceay 於 14-08-06 發表
男人係咁架啦,不過佢都係為你好想你早D企翻起身。不過小產之痛無經歷過真係唔知有幾痛,我過左一年都依然 ...
我其實係三月bingo左第一次,但月中已出血兼小x左,好好調理至6月中又發現第二次bingo...點知係無出血無痛下,bb唔大,細左三星期,驗血指數又下降,上星期葯排就咁就第二次小x.. 原本諗住bb咁乖咁快返黎,又無唔妥,但做產檢時就發現唔妥,唉,身體無乜野,但心情就好差

男爵府

wannab 發表於 14-8-5 23:53
咁你慘好多喎5日就講?!

可以的話, 我覺得當大家認為老公唔理解時, 盡可能係心情好既時間同佢平心靜氣講
話「我其實仍然會唔開心, 例如見到有人大肚生B個陣會覺得點解自己做唔到, 身體痛完到個心痛」之類
我覺得...只要清晰咁同佢講, 佢係會聽, 而且會真正明白
我都係咁樣同老公講完, 順道講埋唔想佢好似覺得係我有問題咁, 因為而家的確係有問題發生左
之後佢都好明白, 而每次我再見到有人大肚生B唔開心時, 佢已經慢慢識得停一停、諗一諗, 然後話「唔好唔開心啦, 我地好快就生到架喇」
當然係安慰說話, 但肯定好過講之前個D嘛

大家都要加油呀!!!

男爵府

moniko 發表於 14-8-5 23:05
我絕明白,我果個既心態係啊,無左呀,再來過囉。 好似買六合彩咁,啊,唔仲呀,再買過囉。
完全事不關己 ...
唔好鬥氣呀
如果老公對你唔夠好, 只有你可以對自己好了

所以你要對自己好D呢

唔好俾咁多壓力自己

moniko  謝謝呀,得閒要補下先   發表於 14-8-6 16:38

複式洋房

引用:Quote:原帖由+cheukwongmarch+於+14-08-05+

原帖由 aliceay 於 14-08-05 發表
多謝你!你幾多週?定係bb已經出左世?
而家26week啦!我有朋小x 2次之後生咗3個呀!好多人都有咁嘅經歷㗎!所以唔好灰心呀!

首頁

尾頁

跳至