想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日打咗電話預約,月尾已經可以安排見醫生,好快但唔知好唔好?有冇jm睇過?流程係點㗎?

大宅

回覆 aliceC0922 的帖子

我都想知!

大宅

引用:我今日打咗電話預約,月尾已經可以安排見醫

原帖由 aliceC0922 於 14-08-05 發表
我今日打咗電話預約,月尾已經可以安排見醫生,好快但唔知好唔好?有冇jm睇過?流程係點㗎?

...
我上個月book , 星期二見醫生,睇自己帶去既report ,分析case 應該iui or iVF,之後同老公驗血(如果唔怕煩建議自己出邊驗,主要係乙肝、丙肝、愛滋HIV 、梅毒、地貧、德國麻診⋯等等)我地每人千幾蚊好貴,但因為我9月前要開針(有一年內blood test report ,合格先可以開始treatment ),我地唔想拎假走來走去所以醫院驗埋

見醫生第一次收$1800(我係professor Li Tin Chiu )但只收一次之後見佢唔洗再比任何$了

2曰之後同老公帶埋結婚証明聽talk(其實係播片) ,姑娘一對一,會講解成個過程唔明可以隨便問,之後簽同意書,M到打返去約day2 or day 3 開始treatment

醫院做有一樣好,除了抽卵&放胎,其間打針,照野全部8點前,對要返工既JM ,可以照返工

大宅

引用:Quote:原帖由 aliceC0922 於 14-08-05 發表

原帖由 Caiecaie 於 14-08-15 發表
我上個月book , 星期二見醫生,睇自己帶去既report ,分析case 應該iui or iVF,之後同老公驗血(如果唔怕煩 ...
咁快就有得開針,good wor

大宅

引用:Quote:原帖由+Caiecaie+於+14-08-15+發表我

原帖由 mschanchan1105 於 14-08-15 發表
咁快就有得開針,good wor
今個cycle 如果9月前M到先可以開,因為威院個lab 9月中裝修啦,9月之後先黎就要裝修完之後先可以開針
我預28/8黎,聽天尤命吧

大宅

回覆:Caiecaie 的帖子

威院私家IUI要大約幾錢?

大宅

引用:威院私家IUI要大約幾錢?

原帖由 aurora1028 於 14-08-15 發表
威院私家IUI要大約幾錢?
iui 我唔記得,有package ga,
iVF package :47,000-77,000

大宅

引用:Quote:原帖由+aurora1028+於+14-08-15+發表

iui 我唔記得,有package ga,
iVF package :47,000-77,000
是否要一次過比定分開比,做幾多比幾多?

大宅

引用:Quote:原帖由+Caiecaie+於+14-08-15+發表iu

原帖由 Slamduck 於 14-08-15 發表
是否要一次過比定分開比,做幾多比幾多?
開針好似比針藥(around 12800)同照超聲波費(忘記幾千)total around 20000,可以比credit card ,已經包全個treatment 的藥同照野
之後話抽卵日要要比57000 deposit ,佢建議用cheque or cash , 之後會退返比你,姑娘話通常用唔曬,不過視乎每個人情況

aurora1028  謝謝您回覆   發表於 14-8-15 13:24

別墅

Hi 你們好,
唔好意思,我未到期宣判不育,但想取得多些資料。

想問排政府私家係咪都要轉介信? 要否驗身報告? 如要報告是什麼類型報告?

Thanks

大宅

引用:Quote:原帖由+Slamduck+於+14-08-15+發表是

開針好似比針藥(around 12800)同照超聲波費(忘記幾千)total around 20000,可以比credit card ,已經包全 ...
即是57000,淨係for抽卵費用?還有沒有其他?

大宅

引用:Quote:原帖由+Caiecaie+於+14-08-15+發表開

即是57000,淨係for抽卵費用?還有沒有其他?
全部包左啦(可能忘記部分細節)
好多項:抽卵,放胎,抽丁丁,洗丁丁,做ICIS(簡丁丁放),包雪2年的胎

大宅

引用:Quote:原帖由+Slamduck+於+14-08-15+發表即

全部包左啦(可能忘記部分細節)
好多項:抽卵,放胎,抽丁丁,洗丁丁,做ICIS(簡丁丁放),包雪2年的胎

...
請問你是做ivf或是ICIS?你見了顧問醫生一次佢直接寫紙refer你去輔助生育中心?你是否預計8月尾開針?

大宅

引用:Quote:原帖由+Caiecaie+於+14-08-15+發表全

請問你是做ivf或是ICIS?你見了顧問醫生一次佢直接寫紙refer你去輔助生育中心?你是否預計8月尾開針?

...
我係如果8月尾M到就開針,但9月先黎就開不到了,因為9月中lab 裝修了
係私家寫refer letter ,威院我打去book 就可以比日子你,而瑪麗醫院直接email or fax refer letter ,姑娘會call back 約日子

大宅

引用:Quote:原帖由+Caiecaie+於+14-08-15+發表全

...
醫院建議我做iVF +ICSI ~
醫生話ICSI 大概多$5000,幾多粒卵都一樣價錢的

複式洋房

Caiecaie 發表於 14-8-15 16:49
醫院建議我做iVF +ICSI ~
醫生話ICSI 大概多$5000,幾多粒卵都一樣價錢的
請問ICSI 係咩呀?? 我下星期二都會去見醫生, 除左自己REPORT 仲有冇野要拎去呀??係咪見完醫生就要決定幾時做架??
仲有個LAB 個裝修幾耐呀??

大宅

引用:+本帖最後由+MW2908+於+14-8-15+16:57+編輯

原帖由 MW2908 於 14-08-15 發表

請問ICSI 係咩呀?? 我下星期二都會去見醫生, 除左自己REPORT ...
單精子卵漿內注射(ICSI)
ICSI實際上與IVF所需的步驟之外相似,ICSI包括挑選一顆正常及活力較強的精子,並由胚胎專家將其直接注射入卵子的中央(細胞質)位置

ICSI通常使用於以下夫婦:

-以往受精失敗
-精子嚴重異常,例如精子數量過少、精子活力過低以及精子形態異常

ICSI步驟如何?
在ICSI開始前需要服用誘發排卵藥物促進月經期間的排卵,因爲ICSI需要大量卵子來確保治療成功。

與IVF治療非常相似,醫生會從女性體内取出成熟的卵子,期間可以接受全身麻醉。同時,其配偶需要提供精液樣本。醫生對精子進行評估,然後挑選出最健康的精子進行ICSI手術。

收集卵子及精子之後,ICSI將在實驗室内進行,由胚胎專家將最健康的精子直接注射入卵子中央。

受精卵子將經過一至兩日的觀察,如生長正常,胚胎將會被移植到子宮腔

ICSI的優點
ICSI是克服男性不育問題的最常用方法。透過選擇最健康的精子並將其直接注射入卵子内,可以避免自然環境下不健康的精子難以游到卵子的問題。其他優點包括:

治療男性不育的最有效手段
克服精子品質問題

ICSI的缺點
不育症可能遺傳給後代
技術要求較高
費用高昂

大宅

引用:+本帖最後由+MW2908+於+14-8-15+16:57+編輯

請問ICSI 係咩呀?? 我下星期二都會去見醫生, 除左自己REPORT ...
好似3個月
即如果9月開不到針就12月中之後先可以開始了

複式洋房

引用:Quote:原帖由+MW2908+於+14-08-15+發表本帖

好似3個月
即如果9月開不到針就12月中之後先可以開始了
下!要等咁耐?

大宅

引用:Quote:原帖由+Caiecaie+於+14-08-15+發表好

下!要等咁耐?
係吖,醫生話lab 裝修,確保空氣同衛生係高水準
之前周美仙都有講過,佢係養和做,佢個人覺得醫院的lab 比私人的lab 的抽氣系統同衛生好一些

首頁

尾頁

跳至