興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

回覆:貓貓入寵物袋--次次同好似打仗咁

其實有得訓練既, 不過要有時間有恒心有耐性, 簡單咁講:

1. 頭幾日, 拎個袋出黎比貓見, 同時比小食, 食完收返埋個袋
2. 跟住果幾日, 放個袋o係地下, 同時比小食, 食完收返埋個袋
3. 跟住果幾日, 放個袋o係地下打開個袋, 同時在袋邊比小食, 食完收返埋個袋
4. 跟住果幾日, 放個袋o係地下打開個袋, 同時在袋入面小食, 食完收返埋個袋
5. 跟住果幾日, 放個袋o係地下打開個袋, 同時在袋入面比小食, 再拉返埋個袋, 食完開返個袋比貓出黎, 收返埋個袋
6. 跟住果幾日, 放個袋o係地下打開個袋, 同時在袋入面比小食, 再拉返埋個袋, 食完隔一陣再開返個袋比貓出黎, 收返埋個袋
7. 跟住果幾日, 放個袋o係地下打開個袋, 同時在袋入面比小食, 再拉返埋個袋, 食完隔耐d再開返個袋比貓出黎, 收返埋個袋

咁隻貓貓就唔會再驚個袋, 會好鍾意見到個袋添

侯爵府

kam825 發表於 14-8-7 14:03

1. 頭幾日, 拎個袋出黎比貓見, 同時比小食, 食完收 ...

我今日試左放小食係袋入面, 佢食完啦啦聲標返出來.

禁止訪問

引用:其實有得訓練既,+不過要有時間有恒心有耐性

別墅

kam825 發表於 14-8-7 14:03

1. 頭幾日, 拎個袋出黎比貓見, 同時比小食, 食完收 ...

呢個方法對狗狗得唔得呀??我隻狗狗又係,一入袋就吠到癫左咁

侯爵府

BabyMonchhichi 發表於 14-8-11 17:19
呢個方法對狗狗得唔得呀??我隻狗狗又係,一入袋就吠到癫左咁
你狗狗入左袋吠都還好, 我直頭塞唔倒佢入袋

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

禾地要2 個人, 2 對手先可以捉到佢入去.

個袋已經係長期放係廳,

佢仲衰到會撻上去訓覺,

但到要佢入去呢,

佢就周圍走,

要daddy 捉住佢條頸皮隊佢入去,

禾就要快d手拉埋佢,

仲有禾會係入面放張佢訓開嘅毛巾,

有佢自己浸味.

佢一出門口就叫架喇,

煩到c.

男爵府

回覆 雪菜肉c 的帖子

我隻仔已隔日去獸醫到打皮下水, 佢聽到我換衫已唔見貓,每次都要拉開梳化博鬥。另外兩隻又係驚到賴尿、賴 C 都試過,坐 van 時比人眼超超, 以為我失禁 tim。

複式洋房

見到個袋已經掉頭走掉!!!!

侯爵府

雪菜肉c 發表於 14-8-12 12:28
禾地要2 個人, 2 對手先可以捉到佢入去.

個袋已經係長期放係廳,

同我CASE一樣, 我同我女要攪成3,4個字先得, 佢直頭驚到爬上我身上, 又狂抓野......

侯爵府

禮禮媽 發表於 14-8-12 12:47
回覆 雪菜肉c 的帖子

我隻仔已隔日去獸醫到打皮下水, 佢聽到我換衫已唔見貓,每次都要拉開梳化博鬥。另外 ...
我要坐的士, 因為一入袋佢就喪叫.......

禁止訪問

侯爵府

MamoruYoko 發表於 14-8-13 12:20
開頭我用寵物袋都有同樣情況,我建議用寵物箱會好少少。寵物籃會冇咁大動作 ...
用箱一塞佢入去即關門, 快手好多, 袋仲要拉拉鍊

MamoruYoko  係囉  發表於 14-8-13 15:38

大宅

我貓貓係肯入飛機箱呀,不過一出門口就超驚!大叫,伸手出來亂抓,睇見好心痛,又唔知佢驚得滯會點(以前聽講貓會驚到心臟病發),請問你地有無咁既問題?

佢咁驚,你地會照帶佢去打針嗎?

大宅

仲有想問,你地會戴左貓帶再入箱/袋嗎?

戴左穩陣d,但我貓貓極抗拒貓帶,我可以整到佢入箱/袋,但貓帶唔得呀,佢會金蟬脫殼脫出來,背心型咩型都唔得!

唔用貓帶驚唔驚走貓呢?

侯爵府

happybaby38 發表於 14-8-14 01:35
我貓貓係肯入飛機箱呀,不過一出門口就超驚!大叫,伸手出來亂抓,睇見好心痛,又唔知佢驚得滯會點(以前聽 ...

飛機箱--即係貓籠嗎? 我貓不肯入袋, 就算成功塞倒佢入去, 一出門口就叫到返來, 試過2次癩尿, 一次癩係袋, 一次我手抱佢出, 係的士內癩, 又伸晒脷唞氣. (我貓腸胃唔好大便帶血, 所以要去睇E生), 如果打針有以上情況的話, 我會改期囉, 怕佢心臟頂唔順.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

聽你地咁講, 我0個兩隻仔算好乖, 大0個隻鐘意出街, 入袋無問題,
細仔就要捉佢入去, 但又唔會太大反抗, 出到街就好開心, 週圍望野!

大宅

如要打針個袋要預先長期放廳比佢sleep
佢自己入左去要獎一粒乾的零食(最好係平時冇得食只有獎勵才有得食)和拿貓棒和他玩(他仍在袋中)
要令他和袋有安全,好玩和有得食的思想連繫
我剪指甲刷牙都係o甘train

大宅

回覆 bero 的帖子

但次次佢都叫得好淒厲,改期都無用,我又唔敢太夾硬,唔知點算。

侯爵府

ankle 發表於 14-8-14 11:09
聽你地咁講, 我0個兩隻仔算好乖, 大0個隻鐘意出街, 入袋無問題,
細仔就要捉佢入去, 但又唔會太大反抗, 出 ...
我E頭捉佢果頭C都要"迫"返出來, 來來回回十幾次, 真係火都來, 佢又慘我又忟!

侯爵府

happybaby38 發表於 14-8-14 12:06
回覆 bero 的帖子

但次次佢都叫得好淒厲,改期都無用,我又唔敢太夾硬,唔知點算。
你是否出外打針咋? 我見有D係上門打針, 不過價錢幾貴吓.(要睇你邊一區)

首頁

尾頁

跳至