母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

reach到中期目標啦~~~ 真係好開心好開心...... :loveliness: :loveliness: :loveliness:

尤其是見到女女食媽媽奶的滿足樣...... 就將曾經的乳頭勁損; 塞完又塞; 兩次乳腺炎; 大血泡; 坐月日日餵奶餵奶又餵奶, 換c片換c片又換c片... 的痛苦全都忘記了!!!

因為食人奶, 女女的情緒一直都好穩定, 好少喊or扭計, 抵抗力亦真的好好! (TOUCH WOOD)

接下來... 我兩母女要共同邁向2歲目標啊!

大宅

Congratulations

大宅

恭喜, 恭喜 :loveliness: :loveliness:
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

男爵府

恭喜!恭喜!
祝你長餵長有!

男爵府

我而家都全人奶左8個幾月, 希望可以好以你噤完成中期日標.

原文章由 jjtseung 於 07-12-23 22:20 發表
reach到中期目標啦~~~ 真係好開心好開心...... :loveliness: :loveliness: :loveliness:

尤其是見到女女食媽媽奶的滿足樣...... 就將曾經的乳頭勁損; 塞完又塞; 兩次乳腺炎; 大血泡; 坐月日日餵奶餵奶又餵奶, 換c ...

大宅

好野!!叻叻!!
happy birthday

男爵府

原文章由 yanlongma 於 07-12-24 10:29 發表
恭喜!恭喜!
祝你長餵長有!

我又要呀~~
我依家都係餵到4個半月咋
堅持到 1 yr先~~

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

男爵府

06奶媽 共勉之!

伯爵府

多謝啊!! :loveliness:
各奶媽ㄧ齊加油啊! 能堅持餵到1歲~~~ 再2歲真的不容易呢! 我好enjoy埋身餵女女的感覺... 餵人奶, 係我咁大個女, feel到最有成功感, & 最陶醉的事......

大宅

你好叻呀, 我先岩岩開始, 正係餵奶餵奶餵奶時期.
有時都好想放棄, 真的好辛苦.
好開心見到你既message, 我都好想bb快d大, 到時咩辛苦都吾記得!

洋房

我都系喂全人奶喂到11個月啦,我目標都系要餵到2歲或以上!跟各位奶媽非常有同感!喂人奶真系好滿足,好有成就感!我想問一個問題,你們餵到一歲了,來M了嗎?

大宅

我9個月時來了M.

原文章由 liqianguo 於 07-12-24 23:30 發表
我都系喂全人奶喂到11個月啦,我目標都系要餵到2歲或以上!跟各位奶媽非常有同感!喂人奶真系好滿足,好有成就感!我想問一個問題,你們餵到一歲了,來M了嗎? ...
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

伯爵府

原文章由 liqianguo 於 07-12-24 23:30 發表
我都系喂全人奶喂到11個月啦,我目標都系要餵到2歲或以上!跟各位奶媽非常有同感!喂人奶真系好滿足,好有成就感!我想問一個問題,你們餵到一歲了,來M了嗎? ...

8個月時來佐啦! :loveliness:

伯爵府

原文章由 Gicobaby 於 07-12-24 23:21 發表
你好叻呀, 我先岩岩開始, 正係餵奶餵奶餵奶時期.
有時都好想放棄, 真的好辛苦.
好開心見到你既message, 我都好想bb快d大, 到時咩辛苦都吾記得!

呢個時期最辛苦, 你要加油啊!

對於BB來講, ㄧ世人得呢次機會可以享受媽媽奶... 珍惜呢兩年的最佳時間...

大宅

好媽媽勳章

恭喜你,第一個目標達到了,
努力向2歲目標進發
加油!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

伯爵府

原文章由 容媽媽 於 07-12-25 16:36 發表
恭喜你,第一個目標達到了,
努力向2歲目標進發
加油!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

恭喜晒呀! 我都希望自己可以學到你!

係呀, 各位有經驗既媽咪, 我想問下大家, 出街時點餵bb呢? 香港唔係到到有餵奶室, 搞到我唔係好敢出街...我有買餵奶衫, 但都唔知可以坐係邊到餵好, 個bb食奶時又成日郁, 我好驚走光呀! 我想趁放假去Lantau Island, 元朗等地方行下, 但最終都係打消咗呢個念頭, 又係留番係屋企...仲有呀, 出咗街之後無得泵奶, 試過成9個鐘先泵一次, 咁會唔會有影響架? 麻煩大家教下我呀! thx
哈哈~! 我要揍好呢隻妹~

伯爵府

原文章由 hellocatcat 於 07-12-27 12:22 發表
恭喜晒呀! 我都希望自己可以學到你!

係呀, 各位有經驗既媽咪, 我想問下大家, 出街時點餵bb呢? 香港唔係到到有餵奶室, 搞到我唔係好敢出街...我有買餵奶衫, 但都唔知可以坐係邊到餵好, 個bb食奶時又成日郁, 我好驚走 ...

我到而加都係全埋身, 因為中意帶BB去街玩, 就周圍餵lo, 人多就用sling, 人少少就咁餵(用手or外套遮下)...... 好方便! 其實睇你過唔過到自己果關... 好多時我餵緊, d朋友都唔知, 以為我tum緊BB ...

伯爵府

原文章由 hellocatcat 於 07-12-27 12:22 發表
試過成9個鐘先泵一次, 咁會唔會有影響架?

BB6個月大之前, 我好快谷奶, 如果9個鐘唔食or唔泵, 實會谷到實晒... 如果好谷, BB又唔肯埋身的時候, 我會去廁所用手扎d奶出來, 起碼唔使變成石頭胸!

大宅

jjtseung, 你好叻呀! :D :D :D :D :D 我依家先至全人奶5個月, 要繼續努力!

你都要努力, 我們支持你!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊