心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我希望看過這一個留言版的人 ,都為「他們」送上一份真誠的祝福。

在這裡,我衷心的感謝每一個曾經給予協助幫忙的好心人;在旁人或是 「他們」的眼中,可能覺得「他們」只是做了本份,可是在我眼中,「他們」卻非常偉大!!

瑪嘉烈兒科 ~ 腦外科
黃怡凌醫生 ~ 彤彤契媽,由未滿月就開始照顧彤彤,非常細心、善良、有愛心,太多講唔哂,總之百年難得一見既好醫生
陳國燕醫生 ~ 醫術高明,細心,有愛心,都係百年難得一見既顧問醫生
丘健昌醫生 ~ 唔肯做契爸,要做契大佬,亦係百年難得一見超級有愛心醫生,
梁志偉顧問醫生、凌醫生(B1)、吳醫生、許炎和醫生、薜守智醫生、一男一女既蔡醫生、蕭醫生、Bosco 陳醫生、仲有認識、照顧過彤彤既醫生。
排名不分先後,但係最頭果三個係最感謝的。
這一班勞苦功高既醫生們,非常細心、有愛心、盡責、有求必應,唔單止係一個醫生咁簡單,仲好似係一個好朋友咁!!!

瑪嘉烈 A1/H5 病房 ~ 姑娘們 / 嬸嬸們
病房經理、三個護士長,一個好瘦、一個豐滿、一個好健啖既,不過三個都唔記得叫咩名,好鍾意小朋友既子慧、嚇到面青青既嘉文,阿V、佩雯……
死火,好多都唔記得又唔知叫咩名…… 等我形容下︰
細細粒好斯文嗰個、
短頭髮做左 highlight,身材圓look look,最後照顧彤彤嗰個、
扎辮戴眼鏡嗰個、
成日都係睇 icu,又係人地媽咪,戴眼鏡嗰個、
生完 bb 無幾耐嗰個、
大件少少,又係戴眼鏡,電左頭髮嗰個、
以上嗰啲,大家用少少想力估下佢係邊個;
仲有好多好多 ….. 排名都係不分先後
嬸嬸們有︰寧姐,妹姐,同埋好瘦唔知叫咩名嗰個
而呢一班令女姑娘們,愛心爆棚、照顧周到、無論我係醫院睇住彤彤定係行開左,都一樣咁照顧我個彤彤,但係彤彤成日面黑黑咁,嚇死佢地,真係唔好意思!!!

係呢到加多一個,就係遊戲組大眼睛既姑娘,成日陪我傾計,仲羅玩具俾彤彤睇!

瑪嘉烈 B1 病房
一班都係唔知姓甚名誰既姑娘們,尤其係到同兩個有左BB既姑娘講聲 ~ sorry
我個彤彤係入院嗰陣嚇親佢地同埋佢地肚入面嗰個BB ^^’’真係唔好意思!!

瑪嘉烈 K3 物理治療
三個好好人既物理治療師,淨係記得張姑娘,因為張姑娘都俾彤彤面黑黑嚇親過,其餘兩個唔記得左名,成日同彤彤做運動,最記得係玩大波波同打秋千,打打下就訓左覺豬。三個都好好人、好細心、仲好專業、服務一流!!!

瑪嘉烈 K4 職業治療
已經走左既徐姑娘 ~ 看似冷酷,心地非常好,係呢位細心既姑娘教識我用米糊餵彤彤
仲有兩個物理治療師,我竟然唔記得佢叫咩名 …… 戴眼鏡嗰個呢 …. 呢個就教初初出世既彤彤食奶奶
另一個就幫彤彤做特別櫈

瑪嘉烈 急証室
分流站認得我同彤彤嗰個
協助過我同彤彤既醫生同埋姑娘
每次經急証室,佢地都係第一時間招呼左彤彤先,好似VIP …..

仁濟早期訓練中心
周佩君老師 ~ 彤彤細契媽,資深訓練員,超級有愛心,好想有個女既好媽咪
職業治療師余姑娘、物理治療師關姑娘、言語治療師陳姑娘、林姑娘、吳姑娘、仲有一個係 office 有個仔嗰個姑娘
呢一班所謂既訓練員,其實係一班好好既好朋友!!! 唔單止處理身體上既問題,連心靈上都照顧埋,真係唔識點多謝佢地!!!!!

四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

大宅

石圍幼兒中心
綺雯姑娘 ~ 彤彤新老師,好好好人、
眼大大戴眼鏡,有兔仔牙嗰個姑娘、
職業治療師 don 姑娘、
護士姑娘、校車司機叔叔、校車嬸嬸、
幼兒中心最高領導人羅太
雖然係呢間學校返左兩個星期學,但係就好似返左屋企咁樣,每一個人都給予親切既笑容,精神上既支持,大家都為左彤彤做左好多野,企架、櫈仔、食物、課程、等等

下葵涌兒童體能智力測驗中心

~ 2/F

社工關姑娘、第一次見彤彤既 ~ 葉醫生、三個治療師
第二次見彤彤既 ~ 廖醫生
呢一班醫生姑娘,俾哂所有我都唔知可以有既協助,好似排早期訓練同特殊中心,批左津貼等等

下葵涌分科診所 ~ 5/F 教統局
何先生 ~ 好落力咁一齊研究究竟彤彤聽到幾多,仲配埋助聽器。

北葵涌母嬰健康院
成班好人事姑娘,最記得藍姑娘,有個叫 Katherine,好多都唔記得個名 ….
個個都好細心、除左打針針之外,其他評估都唔使做,但仍然好關心彤彤個病,仲關心埋屋企人添!!!

係呢到亦都要同曾經俾彤彤面黑黑嚇親既你地講一聲『對不起』!!!

由於本人有嚴重老人痴呆,所以會漏左大部份曾經給予協助既有心人,希望佢地唔好介意,你地每一個人都好有愛心,好好人,當我見到你既時候,我一定記得你!!!
我覺得衷心既祝福加感謝係唔夠,但係送禮物又唔係個個都可以收,我亦都好想所有人都知道你地真係好偉大好有貢獻,希望所有人都識得去欣賞同讚美別人,在此,再一次為他們送上無限祝福!!!無限感謝!!!
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

大宅

漏左個 .....
真係漏左個緊要既
佢就係家庭醫生 ~ 羅建華醫生

翡翠宮

化~~~168李有咁多個e生朋友第二時械病咪5水比淺囉 真係好開針原來呢個世界上仲有咁多有愛心既醫護人員 :loveliness: 為佢地對社會既貢獻飲杯
原文章由 cat168128 於 07-12-27 14:16 發表
漏左個 .....
真係漏左個緊要既
佢就係家庭醫生 ~ 羅建華醫生

公爵府

畀面勳章

飲杯

原文章由 ringoivy 於 07-12-27 16:42 發表
化~~~168李有咁多個e生朋友第二時械病咪5水比淺囉 真係好開針原來呢個世界上仲有咁多有愛心既醫護人員 :loveliness: 為佢地對社會既貢獻飲杯 ...

禁止發言

回覆 #3 cat168128 的文章

洋房

複式洋房

現在政府醫院d醫護人員個個都很忙, 可以付出無條件的關懷, 令人欣賞!!!:-P

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

:-D :-D :-D :-D
原文章由 LuLuLa 於 07-12-28 18:53 發表
現在政府醫院d醫護人員個個都很忙, 可以付出無條件的關懷, 令人欣賞!!!:-P

男爵府

恭喜哂 !!!!!
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

大宅

原文章由 ringoivy 於 07-12-27 16:42 發表
化~~~168李有咁多個e生朋友第二時械病咪5水比淺囉 真係好開針原來呢個世界上仲有咁多有愛心既醫護人員 :loveliness: 為佢地對社會既貢獻飲杯 ...

忍可樂好喇~~

大宅

執返佢上去先

水晶宮

畀面勳章

:lol :lol :lol :lol
原文章由 cat168128 於 08-1-5 12:10 AM 發表
執返佢上去先

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

要感謝身邊每一個人

:loveliness: :loveliness:

侯爵府

原文章由 redcarol 於 08-1-5 12:08 發表
要感謝身邊每一個人

:loveliness: :loveliness:

大宅

THANKS A LOT~

禁止訪問

別墅

要感恩, 希望個個都可以延續佢地既愛心, 繼續幫助有需要既人

大宅

原文章由 004 於 08-1-13 14:13 發表
為他們
也為樓主

thanks a lot~

大宅

一人一粒星星
都已經有7百幾粒喇~~

首頁

尾頁

跳至