嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔一出生第3日已因黃旦高(310度)要即刻換血,上午攞血去配,下午已做完.跟住照燈,第二日已唔駛照燈,不過要留院觀察同打抗生素,1個星期就出院.醫生話要觀察幾年,因黃旦會影響腦部系統,不過年幾都會發現的,所以好擔心... 

大宅

我個囡又係出世第4日有黃旦, 度數仲會過你個囝(330度), o個時個姑娘又係話要我抽血比bb去換, 但落到照顧黃旦bb o個病房時, o個度ga姑娘又話5 c換血, 咁bb就係e院照咗1日燈, 再住咗4日院, 跟住再要返e院覆診多2日先叫ok (o個時度數都要210度左右), 再跟住返健康院覆診, 度數退得好好tim~
你係邊間e院ar? 我係qe生架~

原文章由 toutou1024 於 07-12-27 02:03 發表
我個仔一出生第3日已因黃旦高(310度)要即刻換血,上午攞血去配,下午已做完.跟住照燈,第二日已唔駛照燈,不過要留院觀察同打抗生素,1個星期就出院.醫生話要觀察幾年,因黃旦會影響腦部系統,不過年幾都會發現的,所以好擔心...  ...

別墅

原文章由 toutou1024 於 07-12-27 02:03 發表
我個仔一出生第3日已因黃旦高(310度)要即刻換血,上午攞血去配,下午已做完.跟住照燈,第二日已唔駛照燈,不過要留院觀察同打抗生素,1個星期就出院.醫生話要觀察幾年,因黃旦會影響腦部系統,不過年幾都會發現的,所以好擔心...  ...

我公司同事個仔, 出細時又係要換血, 但佢就無後遺症, 而家讀緊中五, 佢不知幾醒幾聰明 !!

別墅

回覆 #2 lavender 的文章

我都係qe生.........

別墅

回覆 #3 yeung99 的文章

我都有同事個仔都有換血,又係不知幾醒幾聰明 !!希望我個仔都係啦!!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

後遺症不在於換血 (有問題即時至3mth內會知), 而係bilirubin高對腦嘅影響, 呢個問題唔會唔快見到, 如果見到就即係換得太遲架喇
盡快換血係唯一減少後遺症嘅方法

別墅

回覆 #6 kerkermui 的文章

我知, 3個月大就可知有無影響到腦部???咁快?點樣睇到呀?

首頁

尾頁

跳至