基督家庭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

我個frd 低分過我入city 無interview過

我高分d 就no offer

我返學有幫手搞團契活動 用左好多時間 一星期一次活動 加準備

雖然我唔睇聖經同成日see a_

又話咩要做待奉 又得賞賜 教會d人又話 無因果關係

各位jm agger ?要離教??

if he is 全能but唔幫我 仲要玩我 要我行多好多冤枉路=唔全善

幫佢做野無jetso 仲要比佢玩 比人笑

同學:擺咁多時間洛教會 神咪又唔比你讀大學

喵喵miu  神有佢既安排  發表於 14-8-25 07:45
christinetin  無知  發表於 14-8-8 17:33

大宅

你拜黃大仙?你覺得神要有求必應?

如果你話你做左乜野做左乜野,所以就應該要得到乜野。咁呢個神唔係全能,全能嗰個係你。但係同時呢個唔係信仰,呢個叫交易。

如果你話神係全能,咁問下,佢拒絕你的要求是否全能的一部分?係咪全部人都有大學讀,咁個神先叫仁慈?

你的「全能」同「仁慈」係一個圍繞自己的標準,還是一個客觀的標準?

blueberry613  God has a better plan for you.  發表於 14-8-15 13:24
christinetin    發表於 14-8-8 17:32

子爵府

你同佢啲學科分差唔多,而且高分過佢???

會唔會有啲科(如通識)你得3,人地有4???

佢入果科,你都有揀??? 而且同佢擺既位置一樣???

你同佢讀果啲科一唔一樣先???

揀科係有策略架喎,你之前有無做足功課先???

男爵府

月餅勳章

回覆:hkgma 的帖子

輸打赢要,奉旨架?

大宅

引用:我個frd+低分過我入city+無interview過+我

原帖由 hkgma 於 14-08-08 發表

而家D後生仔對神的態度真係令人O咀

大宅

引用:我個frd+低分過我入city+無interview過+我

原帖由 hkgma 於 14-08-08 發表

心態咁差,俾多多嘢都未必能滿足你。遇上挫折、失敗,應該先檢討下自身,而唔係怨天尤人

禁止訪問

大宅

畀面勳章

主係幫人,但你自己也要有信心和付出才能有好的收果,並不是只求主去幫你,主係留給有準備有恆心的人.

複式洋房

世界爲什麼有不公?好人爲什麼遭遇不幸?聖經說“世界正被惡者(也就是撒旦)控制“。而世人卻誤以為是全能全善的上帝所爲。不要忘記撒旦就曾引誘耶穌說將萬國賜給他。

聖經也說意外的造成也關乎于時間的不可預見l性,我們無法預料明天會有怎樣的考驗與苦難,所以需時刻守望,堅定信心。

聖經還說我們的罪性有時也讓我們自食惡果。耶穌囗中的天上的旨意在地上實現如在天上一樣之時所有不公、痛苦、疾病、死亡就都會消除。
所以生活上的不如意不是耶和華造成,生活上的不如意也許不是真的不如意,也許只是不如“人“意,如果事事先追求天國的旨意,如了天父的意,所得的喜樂與恩典與追求如人的意要大到多到難以理解。
透過聖經真正認識獨一真神和他差來過的耶穌才能明白天上傳出的旨意。如果不認識、信賴耶和華即使接受高等教育又如何呢?能得到生命嗎?還是又讓一個不信(或自以為信)的人多了一項更高超或能害人的技能呢?
總要先追求天父的悅納吧。有時很難,所以被惡念占據的我願與你共勉。

gorky  所講即係無常和因果!  發表於 14-8-21 17:03

公爵府

回覆:今日dse 放榜 我已經睇得出上帝唔係\"全能全善\"

咁都得 叫神幫你考埋丫笨

大宅

細路,1:20開始睇啦

https://www.youtube.com/watch?v=uRgkB7oeyqk

複式洋房

回覆 dogfish_ 的帖子

佢不是全善 我付出過時間 讀書 and 時間幫佢"做野"

ok 你話我 唔應該話佢唔係全能 岩

佢唔係全善之ma

meet 到入大學requirement +幫佢做野+work hard ,in 基督教 ,你唔需要希望得到任何野 (現實上,我得到好多挫敗感
這是全能全善的神允許的後果嗎)

而你真是expect 去得"主稱讚"??就夠??

我生活得好就主you help me so much. 我入唔到u 就係因為我 instead of 主??

咁又唔係輸打羸要??

複式洋房

回覆 christinetin 的帖子

我生活得好就主you help me so much. 我入唔到u 就係因為我 instead of 主??

咁又唔係輸打羸要??

複式洋房

回覆 luluhaha 的帖子

agree but 好難做到

可能我太年輕

luluhaha  基督徒的工作是傳福音  發表於 14-8-13 00:24
luluhaha  他​的​誡命​並​不​是​沉重   發表於 14-8-13 00:22

複式洋房

回覆 jess007 的帖子

ok 如果我考到35分instead of 23分 就要感謝主,話:主好好全能全善 ??

我23分no offer 就自我反省 自我檢討??

is that 輸打羸要??

公爵府

樓主,

恕我直言, 你是要在教會服侍, 來換取神幫你過關, 多勞多得嗎?

你覺得用了很多時間心機於團契 "幫神", 全能的神要你 "幫手" 嗎? 事奉本身是謙卑委身, 不是 proud of 做了多少, 若服侍本身不是心甘情願, 神是不喜悅的。

現在你就好似一個小朋友, 要亞媽比糖你食, 比機你打, 亞媽不准, 就說亞媽不愛你, 不善良, 人地小朋友有, 你無, 不公平.......小朋友的角度永遠看不到, 亞媽用心良苦的背後原因!

sejjb    發表於 16-2-1 12:36
shiuchen    發表於 15-8-7 17:38

禁止訪問

別墅

hkgma 發表於 14-8-9 10:34
回覆 jess007 的帖子

ok 如果我考到35分instead of 23分 就要感謝主,話:主好好全能全善 ??

基督教同其他教有一個分別,你信其他教,佢地既神(偶像)會話俾你聽你可以同佢求咩求咩,只要你誠心,果d所謂既”神”都會成全你。不過你同耶穌之間,可能係岩岩相反,唔係你話俾神聽你想點,好多時係神話你聽佢想點,然後你去跟隨,你地係父同子女同朋友既關係....

如果你番足教會...都咁樣既時間,有冇諗自己對神既心係咪正確?你好似用交易既手法去同神講”拿教會我就番足,你唔俾賞賜我就係你有問題”,有冇諗過..你當神係咩?..你對佢果份係咩”愛”?

真係愛神..真係信神..你就會對佢付出,盡心盡性盡意去愛佢,即使你知道向人間可能冇回報,但如果你相信有天堂,咁你都會相信你今日為佢付出既一切佢一早已經向天堂為你存留美好既冠冕。

神睇重你對佢既擺上,但更睇重你同佢既關係.... 佢係好樂意厚賜所有野俾你...佢連自己既獨生子都唔要...點會連驅驅一個學位都唔捨得俾你?...你要試下相信佢多過環境...入大學係可能作為一個年青人最大既願望,但如果神要使用你,可能佢之後安排俾你既路更加超過你所求所想。

神讓萬事都互相效力,讓愛神的人得益處。你要保守你的心勝過保守一切,因為一生的果效由心而發。

gorky  牧羊與牧師關係  發表於 14-8-21 17:14

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至