論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我特登買左 D 印尼麵 (多款) 比佢, 點知佢食晒我 D 出前一丁都吾食印尼麵 (只餘一款冇食), 因為佢話呢款吾好食 wor (dead air~~~), 叫我買公仔麵 (不止一次 reminder 我), 佢同我講佢好細食, 但除左早午晚 3 餐, 仲要食 tea,又飲檸檬茶... 我真係要想辦法 (因為我老公之前叫佢見到乜野都可以食...., 個 C6仲係佢面前叫我買 coffee 比佢飲... )

大宅

我會用個盒裝起買俾佢食d餅乾,糖,寫明個盒係佢,見到佢個盒食得七七八八,先再買d加落去,生果有時自己買開黎食,我會放係雪櫃,到係俾佢食個時放出黎話明呢個係俾佢食,佢又唔會去取我放係度d零食黎食,有好多我都係收埋放係櫃入面,佢都唔會取,但可能我個印印佢只係做左唔夠1個月,到依家都好似ok咁,對我個bb都好好,亞b有時跟佢多過跟我,但我個b只係得2個月,都應該未識去認人,但次次爸爸抱佢佢都會喊,一過印印手就即刻收聲,真係慘。

民房

請問你們會供給手提電話嗎?

大宅

原文章由 ysbb 於 07-12-28 17:22 發表

千祈唔好!

之前,因為印印出門meet我遲大到,搞到我同阿媽係街市食大半個鐘頭西北風,所以俾部舊機+電話卡佢,以防搵唔到人。

俾手機之後,頭一星期正常,之後每次打俾佢都無人聽,我次次要打固網番屋企,佢次次藉口都話做嘢聽唔到電話響

最近,終於知道我個印印居然偷偷將我俾佢張電話卡抽起,換成自己係7-11買嘅卡,所以就算佢日煲夜煲電話粥,我都check唔到......同佢講,佢就話張電話卡係自己買,所以佢可以"use"

[ 本文章最後由 A.C.C. 於 07-12-28 18:50 編輯 ]

大宅

原文章由 timandy 於 07-12-28 17:01 發表
我特登買左 D 印尼麵 (多款) 比佢, 點知佢食晒我 D 出前一丁都吾食印尼麵 (只餘一款冇食), 因為佢話呢款吾好食 wor (dead air~~~), 叫我買公仔麵......

me too
之前未分開食,佢重指明唔食牛肉豬肉味:-(

複式洋房

嘆!做人媳婦難,做人老婆又難,做人阿媽重難...
做工人雇主最鬼難!!!

大宅

原文章由 wendysnoopy 於 07-12-28 17:06 發表
我會用個盒裝起買俾佢食d餅乾,糖,寫明個盒係佢,見到佢個盒食得七七八八,先再買d加落去,生果有時自己買開黎食,我會放係雪櫃,到係俾佢食個時放出黎話明呢個係俾佢食,佢又唔會去取我放係度d零食黎食,有好多我都係收埋放係櫃入面, ...

wendysnoopy,

your way is very good.maybe i will buy a box like you. I eat fruit after meal everyday, then do i need to give her fruit everyday?

pls suggest

別墅

You can check and mark down the minutes that she used in the mobile phone.

I've used this function to find out my maid was changed the SIM card. She was very surprised why I can do so!

I've changed the security pins, so only I can erase this record.

原文章由 A.C.C. 於 07-12-28 18:46 發表

千祈唔好!

之前,因為印印出門meet我遲大到,搞到我同阿媽係街市食大半個鐘頭西北風,所以俾部舊機+電話卡佢,以防搵唔到人。

俾手機之後,頭一星期正常,之後每次打俾佢都無人聽,我次次要打固網番屋企,佢次次藉口都話 ...

別墅

回覆 #1 fattumtum 的文章

I agree. Don't give maid pocket money !!!!

大宅

原文章由 iamheihei 於 07-12-30 21:25 發表
You can check and mark down the minutes that she used in the mobile phone.

I've used this function to find out my maid was changed the SIM card. She was very surprised why I can do so!

I've chang ...

thx ......無諗到呢招

大宅

貓狗褓姆

我都唔贊成俾零用錢, 佢有出糧架嘛!
我就會買D零食同生果俾佢.

大宅

原文章由 ysbb 於 07-12-28 17:22 發表

如果係要佢出街買餸&接子女返學放學
比手提電話佢用係方便自己搵到佢,比之前講明係太太搵你,唔好比電話號碼別人.幫佢入定d電話號碼只可打比太太&先生&屋其

大宅

醒目開學勳章

完全認同... :-(

原文章由 ii-3 於 07-12-28 11:02 發表
無比!
她來我家有野食! 有得住! 有得用! 有糧出! 有假放!
遲d你就知水,電,煤開支勁升! d野容易broke, 開支大好多!
我去打工, 都係自己比錢搭車,早,午餐啦!
她初來,又唔知她好不好, 你比左額外的錢! 遲d唔比她就會唔 ...

伯爵府

買D大路生果咪得囉,妳地唔會日日食貴生果夏話?我有時都會買巨蜂,士多啤梨,大隻水晶梨,細細個又貴既melon.....不過都係即買即日食/第2日就一開便一次過吃光,但如果係strawberry/巨蜂,我會留幾粒俾工人。

請左工人,係會跟住食野都會無以前2人世界咁豪,因為唔預工人份又要佢洗煮好似唔知點咁。

妳可以叫工人日抖同bb一齊食生果,因為晚上工人多野做好多時都無多餘時間,咁妳買貴生果晚上回家吃時,就唔駛當口當面同工人share,可以留起俾佢做完野食,無咁embrass。

cash真係唔好俾,以免工人起貪念,又食又拎妳仲煩。如果唔想工人食妳既野,可以俾個膠盒/一格櫃工人放佢可以食/佢自己買既零食飲品,無放在盒內的都不可以取/要問妳。

別墅

工人都有零用錢 做你工人真系好,一陣你個工人同D同鄉講,傳開左就慘啦,第D工人以為顧主虐待她們(太太:人地個工人有零用錢點解我無....)

大宅

貓狗褓姆

絕對同意! 我都有買野俾工人, 我有時都怕佢會習慣成自然. 一唔買就黑面. 不過依家仲未有呢個情況

原文章由 sweetwingwing 於 08-1-3 13:25 發表
工人都有零用錢 做你工人真系好,一陣你個工人同D同鄉講,傳開左就慘啦,第D工人以為顧主虐待她們(太太:人地個工人有零用錢點解我無....) ...

大宅

回覆 #36 fattumtum 的文章

佢已經係食你住你, 基本上除左放假去威都無乜駛費嘞. 你仲要俾零用?

大宅

mylulu007,
我都覺得請JOR工人好像食嘢要就住GUM,但我曾經同一d mama傾過, 她們說, 總之俾到一日三餐便ok, 你食mud,特別是下午茶,零食gum,叫她整便ok,你有你食,每次都5使預她,以免次次都預她!just like 你出去食嘢, 都5會叫d waiter 食同你一樣的東西la.
5知大家同 意否?

所以我不會定時給生果, 零食她. 如果覺得想給時才給(e.g.她表現好)

[ 本文章最後由 ya114 於 08-1-4 13:18 編輯 ]

複式洋房

你已經全包宴, 重比零用錢, 第日你抄佢, 要你陪錢就死.

唔死比零用錢工人,你屋企有咩就比咩工人

複式洋房

我同意要讓工人知道佢有咩可以用/食, 有咩係唔用得, 但佢會有一個人在家的時候, 和bb一齊, 咁lunch 你地通常提供d咩食物俾工人呢? 我唔想佢攪得太複雜,因為要照顧bb又要煮食,好危險

有咩提意?

首頁

尾頁

跳至