少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我嘅baby已經20個月大喇,瞓覺前要奶咀都好正常呀,但係已經熟睡中諗著攞走個奶咀﹏唉﹏每次都唔成功,好似知道我要攞走個奶咀係咁同我鬥力捉實個奶咀,有時都成功攞走但係唔夠五分鐘就哭要奶咀,唯有等佢自己吐出來,不過都唔係晚晚會自己吐,即使吐咗隔一段時間都係會起身揾噃個奶咀,有時就由開始瞓覺食到起身為止。咁可以點算呀?有無人可以話我知佢地大慨幾時要同佢地戒奶咀,而有咩方法可以領到佢成功戒奶咀呢?

大宅

QQ都係要食住奶咀訓,有時訓冧左都可以攞走,
有時訓訓下又會揾奶咀,有時又可以大半晚唔食都得,
其實我都想幫佢介,但係有時諗大大下佢自己應該都唔食啦!
所以為左有覺好訓(自己喎! ),都會比佢食咀咀。

但係如果有好方法我都想知呀!唔該晒!

大宅

Carlsson都一樣...
要食奶咀瞓覺...
佢好鍾意個 "奶咀"...
一見到就咩都得, 有時都唔知比唔比佢食好...
我最擔心係佢d牙仔...

原文章由 小胖鴨 於 07-12-28 09:07 發表
QQ都係要食住奶咀訓,有時訓冧左都可以攞走,
有時訓訓下又會揾奶咀,有時又可以大半晚唔食都得,
其實我都想幫佢介,但係有時諗大大下佢自己應該都唔食啦!
所以為左有覺好訓(自己喎! ),都會比佢食咀咀。

但係如果有 ...
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

大宅

好似話食奶咀唔會影响d牙仔㗎喎!(希望係真啦!)
反而我怕QQ食住奶咀吸入太多風同埋整到喉嚨好乾(好易咳),
有時為著冷靜佢ge情緒我都會比佢食。(無奈:( :( )

原文章由 Carlsson 於 07-12-28 10:03 發表
Carlsson都一樣...
要食奶咀瞓覺...
佢好鍾意個 "奶咀"...
一見到就咩都得, 有時都唔知比唔比佢食好...
我最擔心係佢d牙仔...

大宅

我個仔之前都係食奶咀訓覺, 我平時會比佢食, 訓左就會"蚊"番出來, 不過佢會咬得好實, 唔緊要, 我都會用少少力, 之後佢會喊兩聲, 但係會訓番, 之後有次, 同佢去公園行, 佢唔小心掉左個奶咀落地, 之後當晚我話佢自己掉左個奶咀, 由個晚開始, 雖然會喊要拿奶咀, 但係我不停提佢話個奶咀你自己掉左, 無咀咀架, 之後佢都會訓, 唔夠一個星期, 佢就唔再需要奶咀訓覺, 個陣阿仔差唔多兩歲

大宅

好多謝大家的意見,今晚第一次嘗試同佢戒不過失敗,因為佢對下仲有個細佬,一哭就成家嘈醒晒連我老公都咋型問我發生咩事個女哭到拆天,唉﹏為咗個女好希望夫妻一條心啦,因無佢嘅支持又點會成功呀?唯有聽晚再試吓先。

禁止訪問

別墅

原文章由 ck313 於 07-12-28 02:14 發表
我嘅baby已經20個月大喇,瞓覺前要奶咀都好正常呀,但係已經熟睡中諗著攞走個奶咀﹏唉﹏每次都唔成功,好似知道我要攞走個奶咀係咁同我鬥力捉實個奶咀,有時都成功攞走但係唔夠五分鐘就哭要奶咀,唯有等佢自己吐出來,不過都唔係 ...

我囡囡都係2歲生日前幚佢介奶咀架, 當時佢對奶咀越來越大隱, 唔單只訓著覺奶咀跌左會拾起放返入咀, 就算大白天玩玩下都要食奶咀, 我地剪左個奶咀話俾佢知奶咀用得多爛左, 俾奶咀柄佢, 佢明知食唔到都要放係咀邊用手扶著, 睇到又可笑又可憐, 不過大人同細路辛苦左一星期就過度左, 你都要加油呀.......

首頁

尾頁

跳至