自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人於2014年8月10日下午約五時左右, 於旺角皆旺商場二樓某自稱人型專賣店的舖頭. 當時我一個女人仔, 帶住兩個細路, 一個七歲, 一個三歲, 拖一個筴,在該店旁睇嘢同等老公, 因老公在找一間胎毛筆舖頭, 我唯有等老公.

大囡同我在舖前一面看櫉窗的一個熊貓公仔都賣成一百三十蚊,亞仔就睇門前的細細袋唔知咩,一袋一袋細細袋的, 疊住掛起了, 唔牽起點睇到後面掛咩公仔, 睇左唔夠一分鐘, 我都未睇到個仔睇緊咩,有個高大又凶神惡剎的男人即走出嚟話唔買唔好搞,整爛佢 d 嘢. 其實響店舖前等人兼睇嘢是好平常, 我想信好多香港人會咁做過, 又冇塞住佢門口. 我立時拉走個仔,同個仔話唔好睇啦,我地跟住企埋一邊,佢又即刻講粗口,走 x 開啦, 唔好 x 企響我舖前, 嚇親我! 七月日光日白以為有人鬼上身。

本來我個囡話佢個公仔幾得意,想買咖, 我依家可以慳番錢啦! 識講粗口唔通係大 Q哂??? 我唔同佢嘈, 係因為我拖住細路, 佢一輪粗口機關槍掃過嚟, 我冇回敬佢一句粗口, 因我要身教, 但唔代表我唔識講. 佢舖頭當時烏蠅都冇隻, 佢的粗口咪滿天飛囉! 是這樣吧???

佢話我冇家教,唔鬧個仔, 難道學佢用粗口教, 真係唔知我點教仔關佢咩事呢? 原來講粗口講到成條街都聽到叫有家教??? 失覺哂!

佢間舖響電梯口位, 一樓都聽到佢唱粗口歌, 我老公即刻走番上嚟! 我同老公都係唔鐘意同人嘈的人, 我同老公講只說佢痴線, 企響門口都唔比, 有病的, 當時有其他舖的人見到, 亦有其他客人在其他舖頭, 但冇人敢出聲, 因佢真係高大又凶神惡剎, 唔知以為我地殺左佢全家.

這一類舖我極少逛, 所以才有興志望望,佢 target 係年青人,唔係婦人, 我的細路又未係年青人, 我當日又唔係 OL look, 所以並非你的 target 就被佢趕走. 佢不停用粗口講嘢, 好彩我的細路冇比佢嚇親.

我寫呢篇文章不會再作任何回應, 只想提醒大家, 如你有細路, 路過呢間舖要繞路行, 以及呢個舖頭的老細品格有問題, 歧視人有細路. 一個母親拖住兩個細路係咪好欺負 d, 因拖細路冇還擊之力? 唔通佢冇亞媽生, 冇做過細路, 定自少被虐要見人通街打仔先安落.

大宅

回覆:爛口店主 欺負婦孺

尼種人欺善怕惡
我都遇過你都好c6係你隔離
樓主唔好嬲錫返你

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唔好嬲...
所以佢間鋪晌星期日咁多人流既日子都拍烏蠅咪咁解咯....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

真係唔好彩,我覺得佢係冇生意借意搵人發洩

LedTV  佢仲煩緊下月租金   發表於 14-8-12 02:07
Angel_Rose  X3  發表於 14-8-11 14:20
芒果妹  ×2  發表於 14-8-11 11:15

男爵府

BK Milk勳章

乜宜家d人甘做生意架,呢排有幾個post,d開舖頭,都係響門口望下,都比人鬧

公爵府

當遇到瘟神,而家好多人都無端鬧人,唔好同佢嘈,嚇親細路唔好!

Angel_Rose  X2  發表於 14-8-11 14:08
快樂擁抱我!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

拖一個\"筴\",sorry樓主,這是什麼?

yusostupid  拉桿皮箱? :p  發表於 14-8-12 05:46

水晶宮

男爵府

引用:拖一個\\\"筴\\\",sorry樓主,這是什麼?

原帖由 conniechan125 於 14-08-11 發表
拖一個"筴",sorry樓主,這是什麼?
喼?

大宅

今日同朋友講起依然好嬲, 我有眼不識泰山, 原來佢唔憂做, 三四點先會開舖, 即係發財唔立品。

網友話佢藝術家脾氣, 問佢嘢唔答, 人地講得好客氣啫, 但藝術家脾氣唔係咁, 係講對藝術角度的堅持,佢就瘋狗症亂吠亂咬?

大宅

怇M到 你就寬恕下佢

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yanyan25h 發表於 14-8-11 00:24
乜宜家d人甘做生意架,呢排有幾個post,d開舖頭,都係響門口望下,都比人鬧

...
點解生意咁難做...呢個咪原因之一囉,我真係唔敢去行D細鋪..好怕看完唔岩比人問侯

侯爵府

依家好多人都痴線, 唔好為無聊人生氣, 因為真係好多精神失常既

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

所以我成日叫個仔唔好多手搞人地d野

侯爵府

mablewong2003 發表於 14-8-11 13:46
今日同朋友講起依然好嬲, 我有眼不識泰山, 原來佢唔憂做, 三四點先會開舖, 即係發財唔立品。

網友話 ...
咁有藝術家脾氣做乜去中環開畫廊?喺旺角感受mk氣氛吖?

男爵府

引用:本人於2014年8月10日下午約五時左右, 於旺

原帖由 mablewong2003 於 14-08-11 發表
本人於2014年8月10日下午約五時左右, 於旺角皆旺商場二樓某自稱人型專賣店的舖頭. 當時我一個女人仔, 帶 ...
其實好多時企人地鋪頭門口附近都會俾惡sales 趕.. 佢地覺得d 人阻住佢地做生意.. 揾食艱難大家互相遷就體諒啦.. 雖然我地企緊既係公家路..

不過佢會唔會見你拖o急以為你係強國人先咁燥?

yusostupid  應該係啦  發表於 14-8-12 05:47

水晶宮

唔係買真係唔好手多掂人地既野,
唔係話佢講粗口趕客係啱,而係唔想自己無啦啦比人用粗口問候.
今次唔好彩遇上,下次就要小心D啦.

珍珠宮

如果我係你,會同阿女講,岩岩你想買果個公仔,NG好買LA,有人衰,哈弟弟AR

& 我諗我知樓主代講邊間了,正所謂,爛佬怕潑婦,鬼NG望佢遇到潑婦,比人哈返轉頭AR

珍珠宮

樓主唔好嬲,放長雙眼睇下佢間鋪幾時執笠

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至