論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

"得成(TECHNICS) 僱傭"

請問有冇姊妹經 "得成(TECHNICS) 僱傭中心" 請印印呢?這間agent好唔好呢?我透過 "得成" 請個印印會在四月初到,好擔心呀!

伯爵府

Re: "得成(TECHNICS) 僱傭"

在第二版有得成的topic自己去看。

別墅

呢間係"黑店"o黎o架, d工人勁差
Louisa 澄澄個細佬子皓Max已經響2004年8月4日於聖保祿醫院出世喇! 我個大女叫澄澄, 英文名叫Cherrie, 2001年10月18日響養和出世, 而家3歲喇, 佢好鍾意sports同埋亦都好百厭o架!

侯爵府

祝你好運

大宅

do't use technics....
they a very bad...

its a long story but cut it short... i paid them $3300 in jan 04 want to hire a pun pun.... anyway.... they a so bad & don't trust them.....
]

伯爵府

畀面勳章

Good Luck to you.

This agent is a rubbish

男爵府

俾個 agent 激死呀! 因為我要向公司申請定假教個傭,於是今朝call 佢o地 想知道可唔可以在4月1或2號接個印印返屋企(前後call了3日都冇回覆)。點知負責人放假,接電話個staff 回覆話而家未可以確定印印來港的flight schedule,又話個VISA

男爵府

俾個 agent 激死呀! 因為我要向公司申請定假教個傭,於是今朝call 佢o地 想知道可唔可以在4月1或2號接個印印返屋企(前後call了3日都冇回覆)。點知負責人放假,接電話個staff 回覆話而家未可以確定印印來港的flight schedule,又話個VISA

男爵府

大宅

無計架,財到光棍手,希望你好運啲,唔使炒工人啦.

男爵府

間 Agent 呢,基本上收左錢之後都冇 mug 點做野,之前仲搞到我個工人幾乎趕唔切過黎 (我大肚時請定,諗住預產期前一個月工人到港)。

但個工人我就幾滿意喇。我係第一次請工人,好多野我都冇出聲個工人都會自動自覺做,日日張床都舖到好似酒店咁,D衫就熨到直一直,逢星期六就自動自覺換洗床單,煮野亦 OK (起碼好過我同我老媽子,老公食左冇詐型),BB (就黎個半月) 肯跟佢多過跟我 (證明佢有心機湊),仲有 BB 半夜扭計,佢抱住BB"暗"到天光都冇怨言,我叫佢日頭補返瞓覺佢仲話唔慣,唯有叫佢食完晚飯洗完碗早 D 上床 (早極都 9 點幾 10 點)。

唯一唔好係佢對手長期都冰咁涷,我有時都驚 BB 會比佢攝親。

佢同我講,佢係印尼入果間 training centre 係全印尼最好同埋最貴,好嚴格。但 agent fee 要成 hk$21,000 (差不多要白做 7 個月)!

男爵府

我在bk見差唔多個個mum都話呢間agent係黑店。所以而家都好擔心(我都是第一次請工人呀),你在邊間分行請o架?如果個工人好,你已經非常lucky。

大宅

咕怪媽媽,

你可唔可以講畀我哋知邊間training centre呀,最好有埋地址,等我哋啲媽咪以後識得同啲agent講,指定要呢間training centre嘅maid.

你真係好好彩架喇,你最好以後都要keep住呢個maid呀,呢種又醒又聽話嘅工人,已經絕左種架喇.

伯爵府

我所知training centre跟agent co.。有些agent唔用,因成本高,醒工人要給錢mark往留低獨家,越醒越貴,未打過工相對低。我工人也要付21000分七個月還,所以七個月前被炒找過新顧主又要由頭還過。我工人都很醒不用分附自己自知什樣做,但過了七個月開始走下坡,續了新約想炒她姑念她對bb好,一動不如一靜。

大宅

wensi,

雖然唔係間間agent都用呢間training centre,但如果我哋知道邊間training centre好,咁我哋就可以拿住呢間training centre個名,去問吓間agent係唔係用呢間training centre嘅maid,如果係先幫襯.

你不如都講吓你工人嗰間training centre畀我哋知吖,雖然個工人後尾都唔係好好,但起碼我哋可以知道間training centre係有教到個maid,據我所知有啲training centre好不負責任的,只係求其咁教.

複式洋房

I have very bad experience with "得成(TECHNICS) 僱傭". It is a very bad and very expensive agent.
Last time they did not manage to get me a maid in time (I was pregant then) but they refused to refund me!
At the end, I found my own maid through a friend who is the maid's previous employer. Since there was no refund, I have to pay more to let Technics complete the application with Immigration Department.
:-x :-x

伯爵府

training centre印什麼名字不知道,要問吓個工人先知。星期一答你,現在在公司 :-P 。我只知間training centre好嚴工人入了去之後,不可以回家除非死人一律不放,怕她們不回來,被炒不是滿約一定要回學校,不可以回家,因要還錢。學校包食住不用錢,所以成本高。有些training centre掛名敎工人,可是工人報名後和拍一些video,就回家根本沒有上課學習,回家等通知(我工人家姐去的就是這種underpay)。我個人認為,都是要找一個成實的agent,她跟你說是,原來不對又有什麼辨法。不過請時問一吓,工人從那間training centre出來作為摻考一吓,也不壞。

男爵府

間 agent 簡稱 JTS,我可能會有佢的全名、地址電話等。不過要等我放完產假返工之後 (三月底) 才搵到比你。

至於香港呢邊,我係幫襯銅鑼灣間分行。不過唔係識人亦唔係有人介紹。只係果日無聊,見到報紙廣告打上去問一問。接電話個 sales 好似好熱誠,話咁橋有個幾好幾純品的工人,本來留左比個熟客,但個客出左門,不如你先上來睇睇啱唔啱。咁就一擊即中咯。

我個工人喺新加坡做過3年,都係湊 NB,自己又有個仔,所以湊仔經驗好過我。英文相當好,完全可以自己睇 manu 同 scmp,國語亦可以 (起碼同我老媽子都溝通到),唯獨廣東話差D (唔太識講但會聽D,又時我地講笑佢會識跟住笑,我老媽子 “暗沉” 話佢做邊 D野唔得佢下次識改)。

所以我都覺得自己幾好彩。

伯爵府

ballpen,
training centre 簡稱GSKB。

男爵府

你在Causeway Bay 分行邊個serve你o架?我都o係Causeway Bay 分行請傭,但我覺得serve我個職員嘛嘛地!而家都未通知我個印印幾時到香港呀!!激死我。

首頁

尾頁

跳至