想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ivyking, 高齡產婦, catcat10, 小寶貝兒,

我地唔好灰心呀, 早2晚我MUMMY同我講(因同日我AUNTIE同我MUMMY親口講既), 話我AUNTIE同UNCLE係差不多20年前結婚, 婚後幾年都無BB, 佢地一齊去睇醫生, 但係個醫生話仍地2個都無得生, 佢地好傷心, 番到屋企之後抱住對方一齊哭.....過左一排之後, 佢地去左睇另一個醫生, 無耐之後就有好消息, 而家佢地個BB (即係我COUSIN) 都15歲了, 所以唔好放棄呀.

別墅

係等 bingo 的路途上, 有時係好孤獨, 所以上嚟bk可以互相支持. 唔好放棄呀! 之後仲有好多step 可以行的.

我都結左婚五年幾, 之前仲同老公同屋左五年幾, 前後十年, 一次懷孕的徵兆都未有過, 都叫好彩, 次次見d醫生 or 家計會, 佢都話我有咩問題. 而家睇 dr tay, 剛剛第一次, 佢都係話我有咩問題, 試吓排卵藥先....唔得先照輸卵管. 其實之後再唔得仲有iui/ivf 做. 條路好長呀....唔知去到邊一步先得.

長路雖然長, 但咁即係代表仲有辦法仲有路行, 唔洗灰心....大家互支持....祝大家早日得嘗所願

珍珠宮

Meowcat,
照輸卵管有d人話"唔通就痛, 通就唔痛"
但我呢, 就係通亦都痛果類人, 不過其實唔算好痛, 大約似m痛咁上下, 係有一下, 佢放藥水果下特別痛, 但咬一咬牙就忍住架啦~~
我就去仁安度做, 雖然貴(1800)但service好好, 幫我做既係女醫生, 一聽到我嗌痛, 即刻安慰我, 我心諗, 如果我係政府醫院, 應該會比人鬧到pk!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

Meowcat & 大家,
係呀, 我哋都唔好放棄呀! 戰友們, 加油呀!

原文章由 Meowcat 於 08-1-20 13:01 發表
ivyking, 高齡產婦, catcat10, 小寶貝兒,

我地唔好灰心呀, 早2晚我MUMMY同我講(因同日我AUNTIE同我MUMMY親口講既), 話我AUNTIE同UNCLE係差不多20年前結婚, 婚後幾年都無BB, 佢地一齊去睇醫生, 但係個醫生話仍地2個 ...

[ 本文章最後由 高齡產婦 於 08-1-21 12:09 編輯 ]

子爵府

好高興見到大家...一同努力了.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

Meowcat,
真系好耐無你的蹤影, 唔知你記唔記得我?我都前前後後過咗3年啦.曾經是得而復失, 但唔會就咁放棄.因為連自己都放棄, 別人都幫唔倒你, 所以我哋要繼續努力, 向最終目標前進.

原文章由 Meowcat 於 08-1-20 13:01 發表

我地唔好灰心呀, 早2晚我MUMMY同我講(因同日我AUNTIE同我MUMMY親口講既), 話我AUNTIE同UNCLE係差不多20年前結婚, 婚後幾年都無BB, 佢地一齊去睇醫生, 但係個醫生話仍地2個 ...

男爵府

今日心情好灰, 上黎同大家SAY HELLO, 希望可以係到睇到D好既消息, 果然有幾位靚媽咪都BINGO左.

CHERRY_CYW,
我成日都同自己講唔好放棄,但係越去想, 就越恨有BB, 雖然生BB呢樣野真係要講緣份, 但係點解越唔想有既人就越容易BINGO, 而想到痴哂線既就........毫無聲色....唉..."造"人真係難.

別墅

原文章由 Meowcat 於 08-1-20 12:54 發表
[quote]原文章由 0203Ma 於 08-1-14 13:23 發表

0203Ma,

多謝妳既鼓勵, 因為我年紀開始大, 加上難有BB, 所以機會都唔係咁大, 等3月份覆診時睇下醫生既建議, ...

你仲記得我嗎?我係來自澳門的夫人呀!係呢,你仍然月經不準嗎?其實你有冇check 過係咩原因呀?我自己本身都係月經唔準架!一check 之後,原來係我催乳高所以影響到月經唔來。我現在都食緊溴隱渟,月經開始又兩三個月一次變為一個月一次啦,我都食左成年架啦。因為現在月經準番,所以醫生建議我的份量減半。到近期,國內醫生幫我照過輸卵管,報告話我略塞,需要做手術。但我拿報告返澳門睇,醫生睇到d 片,佢又話唔係塞,所以都吾知信邊個好。但我最後都沒有做手術,因為澳門個醫生叫我食下排卵藥(兩個cycle,其實我都覺得自己係沒有排卵的,希望今次排卵藥有作用啦。如果冇,我都吾知道下一步可以做d 乜~~~~~~~~

你其實點解唔早d 照輸卵管?

複式洋房

MEAWCAT加酒
原文章由 Meowcat 於 07-12-30 04:05 發表
我都睇左好長時間既中醫, 中, 西既調經藥同排卵藥都食過, 但係都係無好消息, 睇醫生都睇到我心灰意冷, 所以呢幾個月都無睇醫生, 而家食埋自己買既姑嫂調經丸, 見差不多食完一大瓶300粒裝, 但係經期仍然不準, 打算食 ...

複式洋房

加油...唔係加酒, 不過DODO前飲少少可能有幫助
原文章由 tintinfun 於 08-2-27 21:53 發表
MEAWCAT加酒

禁止訪問

洋房

原文章由 susuki415 於 07-12-30 03:09 發表
Hi!Meowcat唔好灰心呀!繼續努力呀:loveliness: !妳有無試過睇中醫呀?(我見之前有個topic妳回應時話妳睇過醫生,是西醫嗎?)我之前睇過一個中醫,佢專長係睇生育,有次我去到,我見到有個女人好開心同好小心咁行出嚟,之後知道原來佢 ...

susuki415
我多年也不能生育,
請你PM中醫給我。
謝謝!

大宅

我都想要中醫資料

洋房

Hi!Meowcat及各位姊妹,我都想同妳哋分享吓我嘅經驗!之前我d經期勁唔準,有時2、3個月一次,有時1個月2、3次,而且每次嘅時間都好唔定,有時嚟2、3日隔1日又嚟幾日,有時又嚟7、8日,總之勁亂!去家計會做婚前檢查時,都話我好難有bb,可能要搞1、2年,甚至更耐先可以有,嗰時我都好失望,好唔開心。之後我去睇中醫調理,最後情況好過之前,雖然都唔係十分準,但起碼都係1個月1次。之後我同醫師講我想生bb,醫師再開藥比我食,又教我煲湯同用一d方法,結果我2個月後就有咗bb啦!所以唔好灰心呀!要努力加油同放鬆心情呀!

洋房

不過,有d人話無論睇西醫定中醫都要搵個夾自己嘅。我都信!好似我以前有嚴重耳水不平,睇西醫睇咗大半年都醫唔好,後來我姑仔介紹醫師我睇,我食咗一星期藥同針灸,就已經覺得舒服d,我估依d就係夾!最後我可以話已經好番啦!所以之後一路都有搵佢睇病,甚至想生bb都係搵佢!所以我覺得搵個夾自己嘅醫生都好重要!而且要對醫生同自己有信心,唔好成日覺得自己一定醫唔好,要抱住開朗樂觀嘅態度去迎接我們嘅小寶貝呢!希望在明天嘛!

洋房

此外,嗰日去睇醫師講開生bb,我問佢如果輸卵管塞咗要幾耐先可以醫好?佢話要食藥、針灸同敷藥,約3、4個月便ok!但通常d人無耐性,所以會唔成功!有人選擇去通輸卵管,但通完都會塞番,所以通完後要把握適當時間,先可以有bb呢!但若輸卵管塞得太耐,最耐都要1年先可以醫好!最近都有1個女人醫咗1年,依家有咗bb好開心!我又問是否年齡大會差d?佢話嗰個女人都四十幾歲嘞!所以各位姊妹唔好放棄呀!要努力加油呀!最緊要要有耐性呀!總會有醫好嘅一日呢!

大宅

回覆 #2 susuki415 的文章

susuki415,
我也想要你的中醫資料, 請你PM給我,
THANKS

複式洋房

hi!!!! susuki415
我都想要醫師既資料,請 pm 比我吖.......thank you
原文章由 susuki415 於 08-3-12 00:46 發表
此外,嗰日去睇醫師講開生bb,我問佢如果輸卵管塞咗要幾耐先可以醫好?佢話要食藥、針灸同敷藥,約3、4個月便ok!但通常d人無耐性,所以會唔成功!有人選擇去通輸卵管,但通完都會塞番,所以通完後要把握適當時間,先可以有bb呢!但若輸卵 ...

首頁

尾頁

跳至